Rehber :
   
Otel
Uzunkum Otel
Büyük Sümela Otel
Hotel Eray
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
01.10.2009
5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın Bir Yıl daha Uzatılmasını...


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Aralık 2009 sonunda süresi tamamlanacak olan 5084 sayılı teşvik yasasının, bir yıl daha uzatılmasını, hükümetin bu uzatmayı ivedilikle ele alınıp değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Garanti Bankası'nın 2002 yılından bu yana düzenlediği 'Garanti Anadolu Sohbetleri'nin 61.buluşması Trabzon Zorlu Grand Hotel'de düzenlendi. Toplantıda Trabzon'un önemli ürünü olan fındığın bugünü ve geleceği tartışıldı. Havza bazlı üretim ve destekleme modeli çerçevesinde fındık stratejisi, yeni düzenlemelerden sonra fındığın geleceği ve dünya ekonomisindeki son gelişmeler toplantıda ayrıntılı olarak ele alındı.

Toplantıda Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat'ın yönetiminde, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Turgay Gönensin ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu'nun açılış konuşmalarının ardından Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları ve Bilgi Üniversitesi İİBF Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat birikimlerini paylaştı. Toplantıya, TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda bölgeden iş adamları katıldı.

BAŞKAN HACISALİHOĞLU UYARDI: 31 BİN KİŞİNİN ÜÇTE İKİSİ İŞTEN ÇIKARILABİLİR

Başkan Hacısalihoğlu, 2007 yılında hayata geçen ve ardından bir yıl uzatılan yasadan Trabzon’da bin 555 firmanın yararlandığını, 31 bin civarında istihdam sağlandığını ve toplam bir yılda 39 Milyon Tl işletmelere prim desteği sağlandığını anımsattı. Yasanın uzatılmaması halinde, bu 31 bin istihdamın üçte ikisinin işten çıkarılabileceğini, ancak üçte birinin kalacağını vurguladı.

BU İSTİHDAMI KAYBETMEMELİYİZ

Sanayide bir kişinin istihdam edilmesi için 211 -280 Milyon Tl yatırım gerekli olduğunun uzmanlarca açıklandığını, belirten Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, en pahalı istihdamın sanayide gerçekleştiğini, en ucuz istihdamın ise hizmet sektöründe bulunduğunu aktardı.

KRİZ ORTAMINDA 5084 SAYILI TEŞVİK YASASININ BİR YIL UZATILMASINI HÜKÜMET İVEDİLİKLE GÜNDEME ALIP DEĞERLENDİRMELİ

5084 sayılı teşvik kanunu ile sağlanan istihdamın kriz ortamında korunması gerektiğini ifade eden Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, hükümetin açıkladığı orta vadeli programa göre 2012 yılında kişi başı GSMH’nın 9 bin 700 dolar olacağını, bunun 2008 yılı başındaki rakama den geldiğini vurguladı. Hacısalihoğlu,” Kriz ile birlikte fert başına milli gelirde geriye gitmiştir. 5084 sayılı teşvik 2007 yılında Trabzon’da hayata geçti. 2009’da sona erecek. Bizlerin arzusu bu kriz ortamında bu yasanın bir yıl daha uzatılmasıdır.”diye konuştu.

HERKESİ KAMUOYU OLUŞTURMAYA DAVET ETTİ

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Trabzon'un coğrafi ve stratejik önemini anlattı. Hacısalihoğlu, 5084 sayılı yasanın 2009 yılı sonu itibariyle sona ereceğini hatırlatarak, devam ettirilmesi yönünde herkesin bu konuda kamuoyu oluşturmak için çaba sarfetmesi gerektiğini belirti. Hacısalihoğlu "Krizden çıkmadığımıza göre bu yasanın devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle şehrimizde bu yasadan faydalanan firmalara baktığımızda rakamsal olarak sanayicimize 39 milyon TL destek sağlandığını görüyoruz. Bu teşvikle özellikle istihdam ön plana çıkmaktadır. İstihdamın ne kadar değerli olduğu da herkesin malumudur. Hükümet hiçbir sıkıntı çekmeden sadece Trabzon'da 31 bin kişiye istihdam sağlanmıştır. Eğer bu destek devam etmezse bunların ancak üçte biri kalır, gerisi işsiz olur. Biz bu yasanın 2011 yılında da devam etmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

TRABZON EKONOMİSİ SEKTÖRLER İTİBARİYLA YÜZDE 10-50 ORANINDA KÜÇÜLDÜ

 Trabzon ekonomisinin bugünkü durumunu ortaya koyan verileri de açıklayan Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, geçtiğimiz yılın altı aylık dönemine göre kurulan şirket sayısında yüzde 28 küçülme olduğunu bildirdi. Sanayi de kullanılan elektriğin yüzde 22, ihracatta, yüzde 28 civarında azılma olduğunu belirten Başkan M. Suat hacısalihoğlu,” Şunu diyebiliriz ki, sektörlere bağlı olarak yüzde 10-50 aralığında bir küçülme var. Krizden diğer şehirlere nazaran, sanayinin az olması nedeniyle, daha az etkilendi. Ama ciddi oranda bir istihdam sorunu var. Trabzon girişimci yanı ile bu krizden daha hızlı çıkabilecek kapasitedir.”

TTSO TRABZON’U AB’YE HAZIR HALE GETİRİYOR

1997 yılında, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda AB Bilgi Bürosunun faaliyete geçtiğini anımsatan Başkan Hacısalihoğlu, özellikle sürdürülen hibe programlardan, kentin proje bazında 7., kullanılan fon bakımından ise Türkiye 6. olmasının sağlandığını bildirdi. Bunun Trabzon’un dışa açılımının bir parçası olarak TTSO tarafından yürütüldüğünü bildirerek, AB ülkelerinin 19 büyükelçisinin katılımı ile Trabzon’da Ekim ayında bir toplantı yapılacağını aktardı.

TRABZON YATIRIM TANITIM AJANSI’NA TOPLAM’DA 50 BAŞVURU YAPILDI

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Yeni teşvik uygulamasının başlatılmasının ardından Trabzon Yatırım Tanıtım Ajansı’nın kurulduğunu, bu birime 50’nin üzerinde başvuru yapıldığını bildirdi. Hemen her sektörden, bölgeye yatırım geldiğini, bunun artarak devam edeceğini belirtti.

TRABZON DA ŞİRKET PROFİLLERİ SANAYİNİN VARLIĞINI GÖSTERİYOR

 Trabzon’da odaya aktif işletme olarak 5 bin civarında kayıt bulunduğunu, bunun 1000 civarında ki üyenin sanayi ile iştigal ettiğini, bunlarında toplam 350’sinin kapasite raporuna sahip olduğunu bildirdi. Başkan Hacısalihoğlu, 1093 yılında Trabzon’da sanayi ürünleri sergisi açılmış olduğunu belirterek, “ Demek ki koşullar içinde zaman zaman Trabzon’da sanayi de ön plan da yer almıştır.”dedi.

KUTLAMAMIZ GEREKEN SEKTÖR, YAŞ SEBZE VE MEYVE İHRACATCILARIDIR

Başkan Hacısalihoğlu, Türkiye’nin Güney ve Akdeniz bölgelerindeki yaş sebze ve meyve ürününü, tarladan alıp, Trabzon üzerinden kendi kurdukları filolar ile Rusya Federasyonu’na ulaştırıldığını iletti. Bu ülkede kendi dağıtım kanalları ile ürünleri pazarlama başarısı gösteren Trabzonlu ihracatçıların kutlanması gerektiğini iletti.

FINDIK SAĞLAM ZEMİNE OTURUYOR

Başkan Hacısalihoğlu, Lisanslı Depoculuk ve Ürün Borsası ile fındığın sağlam bir zemine oturdulduğunu, önümüzdeki iki üç yıllık süreçte elde edilecek deneyimin sektörün geleceği açısından önemli olduğunu vurguladı.

 GARANTİ BANKASI GENEL MÜDÜR YARDIMCISI TURGAY GÖNENSİN

Toplantının açılış konuşmasını yapan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Turgay Gönensin Karadeniz Bölgesi'nin ülke için stratejik öneme sahip olan fındığı yakından izlediklerini söyledi. Gönensin her yıl Karadeniz Bölgesi'ne gelerek yaptıkları toplantılarda fındığı ele almaya çalıştıklarını ifade ederek, 'Bu konuda geçmişte olduğu gibi bu yıl da sesler yükseliyor, ortalık toz-duman oluyor" dedi. Gönensin şunları söyledi: "Uzun zamandır gözlemlediğimiz fındık bölgesine, 2002'den bu yana Garanti Anadolu Sohbetleri'yle de konuk oluyoruz. Rekoltesinden, destekleme sistemine, depolama ve pazarlama olanaklarından fındığa alternatif ürünlere kadar, konuyu derinlemesine tartışmaya çalıştık. Fındık konusunda geçmişte olduğu gibi bugün de sesler yükseliyor, ortalık toz duman oluyor. Ancak alışageldiğimiz tartışmalar bitmiyor. Kafalarda hep aynı iki soru var. 'Yeni dönemde de aynı filmi seyretmeye devam edecek miyiz? ve 'Kalıcı ve uzun vadeli bir fındık politikası oluşturulması için sağduyu ortamını sağlayacak mıyız? Tartışmamız ve karar vermemiz gereken nokta budur."

TARIM VE KÖY İŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞARI VEDAT MİRMAHMUTOĞULLLARI

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğullları Havza Bazlı Üretim ve Destekleme Modeli Çerçevesinde Fındık Stratejisi konusunda konuştu. Mirmahmutoğulları, alan bazlı destekleme priminin 750 rakımın üzerindeki yerlere de verilmesi için teklif hazırlayıp önceki gün Bakanlar Kurulu'na sunduklarını söyledi. Mirmahmutoğulları, "Bilindiği gibi daha önceki kararnamede 750 rakımın üzeri kapsam dahili değildi. 750 metre rakımın üzerine dönüm başına 150 lira destekleme primi verilmesi Bakanlar Kurulu tarafından görüşülecek ve karara bağlanacak' dedi. Mirmahmutoğulları daha sonra kapsama alınan alanların miktarının yaklaşık 80 bin hektar civarında olduğunu ve toplamın da bu rakamla 480 bin hektar alana yükseldiğini dile getirdi. Mirmahmutoğulları fındık konusunda çok ciddi tedbirler aldıklarını ve sorunlara devrim gibi çözümler getirdiklerini dile getirdi.

BİLGİ ÜNİVERSİTESİ İİBF EKONOMİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. ASAF SAVAŞ AKAT

Bilgi Üniversitesi İİBF Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat ise 'Dünya Ekonomisi ve Kriz Senaryoları' konusunda konuştu. Akat, "2008 başını ancak 2011 de yakalayacağız, tüketimde artış görülecek yatırımlar çok güçlü ki artık düşme ihtimali az, artış yavaş olacak küçülme önümüzdeki yıl 5 civarlarında olacak, enflasyon açısından daha da iyimser olacağımızı söyleyebilirim, önümüzdeki yıl da düşmeye devam eder. ülkemizde bu yaşanan bu krizle enflasyonun artık beli kırılmıştır" diye konuştu.

FINDIK PANELİ

Toplantının sonunda düzenlenen panelde ise Arslantürk Gıda A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Arslantürk, Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, Oltan Gıda Maddeleri Yönetim Kurulu Başkan Vekili Orhan Veli Oltan, Gürsoy Tarımsal Ürünler Gıda San. ve Tic.A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Gürsoy ve Sabırlar Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Sabit Sabır, yeni düzenlemelerden sonra fındığın geleceğini tartıştı.

 
 
 
 
 
 

Toplam Okunma Sayısı : 3440

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com