Rehber :
   
Kurumlar
İl Kültür Turizm Müdürlüğü
Karadeniz Teknik Üniversitesi
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası
Trabzon Valiliği
Trabzon Mes. Eğit. Bil. Mer.
Beşikdüzü Belediyesi
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
26.10.2009
TTSO Yönetimi Trabzon Medyası ile Toplandı...


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, medya sahibi ve yöneticileri ile bir araya geldi. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Trabzon’da yayımlanan gazetelerin imtiyaz sahipleri ve editörleri, Yerel televizyon sorumlu müdürleri ve ajans temsilcilerinin katıldığı toplantıda, 31 Aralık 2009 tarihinde sona erecek olan, 5084 sayılı teşvik kanunu görüşüldü.

MEDYA KAMPANYASI YÜRÜTÜLMESİ KARARLAŞTIRILDI

Yatırımların ve İstihdamın teşvikini içeren 5084 sayılı kanunun bir yıl daha uzatılması kapsamında medya mensupları ile yapılan fikir telakkisinde, TTSO öncülüğünde işveren ve işçi kesiminin ortak katılımı ile 49 il düzeyinde bir kampanya sürdürülmesi kararına varıldı.

KANUN NE ZAMAN BAŞLAMIŞTI.

Yatırımların ve İstihdamın teşvikine yönelik olarak hazırlanan 5084 sayılı kanun 2004 yılında 36 ilde, ardından Trabzon’unda aralarında bulunduğu 13 ilin daha eklemlemesi ile 49 ilde uygulanmaya başlanmıştı.

KANUN NEYİ KAPSIYOR

Asgari 10 işçi çalıştıran işverenin sosyal güvenlik pirimi payı hazineden karşılanması teşvikinden yararlanma ile ön plana çıkmıştı.

2008 yılı sonunda uygulanma süresinin dolmasının ardından kriz nedeniyle bir yıl daha uzatılmıştı. 2009 yılsonuna kadar devam ettirilen 5084 sayılı teşvik kanununun bir yıl daha uzatılması talep ediliyor.

NEDEN YENİDEN UZATILMALI?

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon basın mensupları ile gerçekleştirilen toplantıda, 5084 sayılı teşvik kanununun bir yıl daha uzatılmasının gerekçeleri üzerine görüşlerini açıkladı.

Krizin devam ettiği süreçte, teşvik koşullarının da devam etmiş olduğunu anımsatan Başkan Hacısalihoğlu,” Ayrıca, bir başka kriter de hükümetin bu yıl açıklamış olduğu orta vadeli ekonomik programa göre, 2012 yılında kişi başı gayri safi milli hasıla 9 bin 700 dolar, yani 2008 yılı rakamı ile eşdeğer olarak öngörülmüştür. Bu açıkçası geri kalmış 49 ilde durumun değişmediğini gösteriyor. Bu nedenle, iş dünyası olarak 5084 sayılı kanunun devamını arzu etmekteyiz.”diye konuştu.

TTS0’NUN 5084 SAYILI KANUNUN BİR YIL DAHA UZATILMASI İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALARI

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, geri kalmış illerde 5084 sayılı yatırımların ve istihdamın teşviki kanununun uzatılması için yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. “Sayın Başbakanımız Recep Tayip Erdoğan Trabzon’a geldiğinde, durumu kendisine ilettik.” Şeklinde sözlerine devam eden Hacısalihoğlu, ardından Ankara’da 7 bakanın katılımı ile gerçekleşen ekonomik konsey toplantısında, yeniden gündeme getirildiğini bildirdi.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan’a, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Nihat Ergün başta olmak üzere bütün bakanlara, TTSO tarafından 5084 sayılı teşvik yasasının uzatılmasına dair gerekçeli yazılı taleplerin iletildiğini aktardı. Ekonomide gerileme yaşandığını, krizin devam ettiğinin vurgulandığını iletti.

Trabzon’la beraber 49 il için 5084’ün çok önemli olduğunu, bu kapsamda da kapsamda bulunan bütün il ticaret ve sanayi odaları ile yazışmada bulunularak 5084’ün bir yıl daha uzatılması yönünde çalışmalarının istendiği vurguladı.

BAKANLARDAN OLUMLU YANITLAR ALIYORUZ

Yapılan çalışmalarda geri dönüşler yaşadıklarını belirten Başkan Hacısalihoğlu,” Bakanlardan yazılarımıza geri dönüşler oluyor. İnanıyoruz ki bir yıl daha yasanın uzatılması gerçekleşecek. Hükümet İŞKUR ile yürütülen kurslar ile istihdam yaratmaya çalışıyor. Bu kısmen katkı verecek. Ama istihdam için gerçek katkı veren teşvik bu ortamda riske edilmemelidir. Yoksa toplumda sosyal sıkıntılar daha da artacaktır.”dedi.

TRABZONDA KAÇ İŞÇİ İSTİHDAM EDİLDİ..
DÜNYA GENELİNDE İSTİHDAMA DESTEK VAR

Trabzon’da 5084 sayılı teşvik kanunundan 31 bin kişinin yararlanarak işyerlerinde istihdam edildiğini, karşılığında hazine payının yılda 25 milyar dolar civarında bulunduğunu belirten Başkan Hacısalihoğlu,” Küresel kriz ortamında bütün dünya genelinde destekler veriliyor. Ülkemizde de verilmelidir. Bürokratlar belki uzatılmasına karşı çıkabilir. Bu açıdan bir sorun var. Bu ülkenin artık kaynağı kalmadı. Tamamen borçlanmaya kaydık.”

BİR KİŞİNİN İSTAHDAM MALİYETİ  211  İLE 281 MİLYON DOLAR

Bir kişinin istihdam edilmesinin en pahalı sanayi sektöründe gerçekleştiği anımsatan TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu,şöyle konuştu.” Bakın bu hesaplama şöyle yapılıyor. Bir beş yıldızlı otel 50 milyon dolara çıkıyor. Bu otelde 300 kişi çalıştırılacağını düşünün. Yatırım maliyetini çalışan sayısına böldüğünüzde ortaya çıkan rakam o işçinin istihdam edilmesi için gerçekleşen yatırım miktarıdır. En ucuz istihdam maliyeti hizmet sektöründedir. En yükseği ise sanayi sektöründedir. Bir kişinin yatırım maliyetinin 211 ile 281 milyon arasında olduğunu uzmanlar ortaya koyuldu.”

ELİMİZDE BU KADAR İSTİHDAM DOĞMUŞKEN KAYBETMEYELİM

“ Elimizde bu kadar istihdam doğmuşken bunu kaybetmeyelim” şeklinde sözlerini sürdüren Başkan Hacısalihoğlu,” Trabzon basını olarak 5084’e desteğinizi ve sahiplenmenizi arzu ediyoruz. Kimin emeği geçiyorsa hepsine teşekkür edelim.. Bu yasanın bir yıl daha uzaması tabanın, tavana baskısına bağlı. Yatırım Teşvik Daire Başkanı’na sorduk, kendisinden ‘Bize verilen bir talimat yok, ama tamamen hükümete bağlı’ yanıtını aldık”

KANUN İŞVEREN KADAR İŞÇİLERİDE İLĞİLENDİRİYOR

Başkan Hacısalihoğlu, 5084 sayılı kanunun işveren kadar işçileri de ilgilendirmiş olduğunu anımsatarak, konuya bu kesiminde sahip çıkması gerektiği üzerinde durdu.

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Meclis Başkan Vekili İbrahim Nalbant, Meclis Katip Üyesi İlker Yıldırım, Yönetim Kurulu Üyeleri İsmail Öztürk, Erkut Çelebi, Tolga Avcı, Murat İskender, O. Selahattin Bektaş, Özcan İlarslan ve Genel Sekteter Hakan Gürhan oda adına katıldı.

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ergut Ata, Doğan Haber Ajansı Bölge Temsilcisi Turgay Murtezaoğlu, Espres Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hasan Kurt, Günebakış Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ali Öztürk, İlkhaber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Salih Çamoğlu, Taka Gazetesi Zeki Sancak, Hizmet Gazetesi Sahibi Aykan Kıyak, TRT TRabzon Haber Müdürü Kenan Nadi Özbay, NTV Bölge Temsilcisi Ahmet Kayacık, Yeni Şafak Gazetesi Temsilcisi Kamil Anahar, Cumhuriyet Gazetesi Temsilcisi Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu, Yeniçağ Gazetesi Temsilcisi Murat Taşkın, ATV- Sabah Gazetesi Bölge Temsilcisi Ulaş Özdemir, Dünya Gazetesi Bölge Temsilcisi Nurgül G. Günaydın, Karadeniz Gazetesi ve Zigana TV-Radyo Genel Yayın Yönetmeni Asım Kemal Güner, Zigana TV-Radyo Haber Müdürü Oktay Kurt, Trabzon TV Genel Genel Koordinatörü Hakkı Emiroğlu’da medya adına katıldı.

 
 
 
 
 

Toplam Okunma Sayısı : 3426

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com