Rehber :
   
Akvaryum & Evcil Hayvanlar
Trabzon Akvaryum
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
05.11.2009
İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy TTSO'yu ziyaret etti:


İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy, Türkiye-İsrail ilişkileri ile ilgili olarak, ''Sıkıntılı dönemlerden geçiyoruz. Bunu inkar etmem mümkün değil ama ben bu konuda iyimserim. Çünkü iki ülke arasında çok sağlam temellere dayanan ilişkiler var'' dedi.

Levy, Karadeniz Teknik Üniversitesini (KTÜ) ziyareti sırasında öğrencilerin yumurtalı protestosu nedeniyle Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasını (TSO) planlanandan yaklaşık 30 dakika geç ziyaret ederek, oda Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü.

Kahraman, Levy'e oda ve Trabzon hakkında çeşitli bilgiler aktararak, Trabzon'un son birkaç yıldır İsrailli turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bir şehir olduğunu belirtti.

Büyükelçi Levy, ziyarete beklenmeyen bir durum nedeniyle geciktiklerini ifade ederek, ziyareti kalabalık bir gazeteci topluluğunun izlediğini görmesi üzerine, ''Şaşırmıyorum, bugün çok popüleriz'' dedi.

Türkçe konuşmasının beklendiğini, ancak Bergama'da doğmasına rağmen 4 yaşında İsrail'e döndüğü için Türkçe konuşamadığını ifade eden Levy, ''Aldığım raporlara göre, AB büyükelçileri 2 hafta kadar önce buradaydı. Amerikan büyükelçisiyle de görüştüm. Onlar da bu bölgede gelecekte yapılacak olan planlarla ve potansiyelle ilgili bilgiler verdiler. Bu bizim de ilgimizi çekiyor'' diye konuştu.

Levy, İsrail ve Türkiye arasında çok sayıda ticari anlaşma bulunduğunu kaydederek, şöyle devam etti:
     ''Geçen yıl 3-4 milyar dolar arasında ticari para giriş çıkışı oldu iki ülke arasında. Bu Türkiye için çok fazla olmayabilir ama bizim için çok önemli. Bizim en büyük 8. ticari ortağımız Türkiye. Ne yazık ki ticari konularda küresel krizden kaynaklanan düşüşler oluyor. Kriz nedeniyle Türkiye'de ihracatta yüzde 30 düşüş olduğunu biliyorum. Bizim de aynı şekilde. Dünyada da bu durum yaşanıyor. Ama ilişkiler normale döndüğü zaman geliştireceğiz.''

TOBB'un Barış İçin Sanayi Projesi bulunduğunu, bunun çok orijinal ve farklı olduğunu ifade eden Büyükelçi Levy, ''TOBB bu proje ile barış sürecine katkıda bulunuyor bizim bölgemizde, Filistin ve bizim açımızdan. Bu doğrultuda ticari alanda bizimle Filistin arasında Ankara Forumu kuruldu. Tabii bu çalışmaları takdir ediyoruz. Filistin'e bir şekilde bir bağış yapılıyor. Bazen nerelere gittiği belli olmuyor bunların ama yeni işlerin yaratılması için yatırılan paralar vahşetin azalması konusunda çok fayda sağlayacaktır'' diye konuştu.
    
''İSRAİLLİ TURİSTLER MASUM''-

Levy, İsrail'de bu bölgeyi ziyarete artan bir ilgi olduğunu, rakamların çok fazla olmadığını ama artış açısından potansiyel gördüğünü belirterek, şöyle konuştu:
     ''İsrailli tur operatörleriyle görüşmelerimiz oluyor. Bize de soruyorlar, 'gelişmeler hakkında ne düşünüyorsunuz' diye. Biz tabii ki destekliyoruz. Siyasi konulara girmek istemiyorum ama Rize Belediye Başkanıyla görüştüğüm zaman turistlerin buraya gelmeleri için çok cesaretlendirilmediklerini gördüm. İsraillilerin doğaya bir şeyler yaptıkları konusunda şüpheleri olduğunu gördüm. Sanki biz doğaya zarar veriyoruz şeklinde. Belki de halkın düşüncelerini bize yansıtmaya çalışıyor bilemiyorum, ama ben diyorum ki, İsrailli turistler masumdur, sadece doğa güzelliklerini görmek için buraya gelmektedirler. Tarihin de bir parçası olmak istiyorlar. Yani Trabzon'da çok rahat bir gün geçirebilirler. Bence insanlar arasındaki ilişki kuvvetlenmelidir. Bu tür görüşmeleri yapmak için bundan daha iyi bir zaman göremiyorum. Sıkıntılı dönemlerden geçiyoruz. Bunu inkar etmem mümkün değil ama ben bu konuda iyimserim. Çünkü iki ülke arasında çok sağlam temellere dayanan ilişkiler var. Zamanla bu problemlerin üstünden geleceğimize inanıyorum. Bu konuda şüphem yoktur. Türkiye'den herhangi biri İsrail'i ziyaret ettiğinde ülkelerimizin ne kadar yakın olduğunu fark edecektir. Bu siyasi konuların dışında bir konu. O yüzden ilişkilerin düzeleceği konusunda çok iyimserim. Türkiye'de bazı sıkıntıları bizlerde yaşıyoruz tabii ki. Türkiye'deki insanların, ilişkilerimizin ne kadar önemli olduğunu bildiğine inanıyorum.''

Bu arada yeniden söz alan Coşkun Kahraman, Levy'nin yorgun olmasını beklediğini, ancak konuşmalarından son derece dinamik olduğunu gördüğünü belirterek, ''Burası ticaret ve sanayi odası. Biz politikanın her zaman dışında olduk. Ülke politikaları siyasetçilerin işidir, biz burada ticaret konuşalım'' dedi.
     Ziyaret daha sonra basına kapalı olarak devam etti. (AA)

 
 
 
 
 
 

Toplam Okunma Sayısı : 2051

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com