Rehber :
   
Kurumlar
İl Kültür Turizm Müdürlüğü
Karadeniz Teknik Üniversitesi
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası
Trabzon Valiliği
Trabzon Mes. Eğit. Bil. Mer.
Beşikdüzü Belediyesi
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
24.11.2009
TTSO Meclis Üyesi Ekrem Çapkınoğlu: 5084 sayılı teşvik yasasının...


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Üyesi Ekrem Çapkınoğlu, kasım ayı meclis toplantısının ekonomik konular bölümünde yaptığı konuşmada, 2001 krizinin ardından Türkiye’nin gelişmiş ülkeler sıralamasında ki olumsuz seyrine yönelik değerlendirmelerde bulundu.
 
Ardından, Trabzon ve bölge ekonomisi açısından vazgeçilemez bir öneme sahip olan 5084 sayılı yatırımların ve istihdamın teşvikinin uzatılması konusunda, milletvekillerini de kapsayan geniş kapsamlı bir çalışmaya adım atılması gerektiğine işaret etti.

Bölgesel ve sektörel teşvikin, yaşanmakta olan finansal kriz ortamında, katkısının olamayacağı konusunda görüşlerini paylaştı.

GELİŞMİŞ ÜLKELER SIRALAMASINDA TÜRKİYE SON 5 YILDA  BÜYÜK DÜŞÜŞ YAŞADI

Türkiye ekonomisinin genel durumu değinerek başladığı konuşmasında TTSO Meclis Üyesi Ekrem Çapkınoğlu,
2001 krizinden sonra,2002 yılında Türkiye’nin büyüme hızı G–20 ülkeleri arasında 3. sırada olduğunu, 2007 yılında ise G–20 içinde 9. sıraya düştüğüne dikkat çekti.

Çapkınoğlu, Düşüşün devam ettiğini, 2009 yılında G–20 içinde Türkiye’nin yeri sondan üçüncü, yani 17.’lik olduğunu aktardı.

RK EKONOMİSİ DÜNYA ÜLKELERİ ARASINDA GERİLİYOR

Yine Türkiye’nin 2002 yılında gelişmekte olan 149 ülke arasında büyüme bakımından 29.sırada bulunduğunu ifade eden TTSO Meclis Üyesi Ekrem Çapkınoğlu, “Küresel krizin daha kendini göstermediği 2007 yılında ülkemizin 29. sıradaki yerinin 100.sıraya düştüğüne tanık olduk. Bu sıralama 2009 yılında 136. lığa düşmek üzeredir.”dedi.

EKONOMİK KRİZ DOĞRU DEĞERLENDİRİLEMEDİ

“Ekonomik kriz maalesef doğru değerlendirilmemiş, gerekli önlemler alınamamıştır.” Şeklinde sözlerine devam eden Ekrem Çapkınoğlu, “Üreteni gözeten büyüme stratejisi ortaya konmamıştır. Daha çok sermaye talebiyle yüksek faiz politikası uygulanmıştır.” Diye konuştu.

ÖTV ve KDV indirimleriyle ferahlama olduğu, ancak stokun bitmesiyle, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde yeni bir ekonomi politikasına, yeni bir mali disiplin anlayışına girmesi mutlak bir ihtiyaç olduğunu bildirdi.

İŞŞİZLİK TARİHİ REKORLAR KRIYOR

Çapkınoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Bu kriz,2001 yılında bankacılık sektöründe alınan önlemler sonucu, daha sağlam bir bünyeye sahip olması sağlanabildiği için bankalarımız tarafından daha rahat taşınabildi. Ama reel sektörümüzde, krizin çıktığı ülkelerden daha fazla kendini gösterir şekilde sıkıntı ortaya çıkmıştır.

Bu yılın ilk yarısında ekonominin yüzde 10,6 daralmasının söz konusu olduğu, işsizlikte tarihsel rekorlar kırıldığı, sanayi üretiminin de yüzde 15,1 daraldığı ortadadır. “

TÜRKİYE PROGRAMLANAN ŞEKİLDE BÜYÜMEDİ

Bu tablonun, krizden Türkiye’nin ciddi şekilde etkilenmiş olduğunu göstermemekte olduğunu ifade eden TTSO Meclis Üyesi Ekrem Çapkınoğlu, Açıklanan son veriler büyümenin maalesef istenilen düzeye gelemediğini gösterdiğini söyledi.

Çapkınoğlu,”Sanayi üretimi sıçrama noktasına gelemediği gibi, birçok sanayicimiz de kapatmak veya iflas etmek zorunda kalmıştır.2009 yılındaki sanayi üretimi, 2005 yılının altındadır. Dünya toparlansın, ihracat yapamıyoruz, dünyada talep yok, onlar durumlarını toparlasın bakış açısı doğru değildir.” değerlendirmesinde bulundu.

2009 yılı sonunda bu daralma süreci bir son noktaya ulaşacağını umduklarını vurgulayan Çapkınoğlu, “2010 yılında büyüme istikrarlı bir şekilde ortaya çıkar, büyümeyi gerçekleştiririz. Yüksek faiz ve pahalı TL politikası devam ettiği sürece, ihracatçımız da bundan çok olumsuz etkilenmeye devam eder, bunun bizi sorunlarla bırakması kaçınılmaz olur.”dedi.

5084 UZATILMALIDIR

Eylül ayı meclis toplantısında teşvik konusuna dikkat çektiğini anımsatan TTSO Meclis Üyesi Ekrem Çapkınoğlu, şöyle devam etti:” Yapmış olduğum araştırmalar doğrultusunda, teşvik yasasıyla ilgili değişiklik tartışmaları gündemdeki yerini korurken, ekonomi bürokratları bu yılsonunda uygulaması bitecek 5084 sayılı teşvik yasasının uzamasını doğrultusunda görüş savunuyormuş. 5084 sayılı teşvik yasasının uzaması gerektiğini yaklaşık 2,5 ay önce dile getirmiştim.”

ÇAPKINOĞLU: 5084 İÇİN GEÇ KALINMAKTADIR, MİLLETVEKİLLERİ İŞSİZLİĞE ÇARE OLAN BU TEŞVİKE SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUM

Çapkınoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi odasının da teşvikin uzamasıyla ilgili çalışmaları devam etmekte olup kasım ayı içerisinde diğer bazı STK’ larla ortak bir çalışma içine girildiğini anımsattı.

Bu çalışmada zamanlama olarak geç kalınmakta olduğuna dikkat çekerek,” Trabzon’un bütün milletvekillerini, işsizliğe çare olacak bu önemli konuda duyarlı olmaya ve Trabzon‘ da ki bütün işletmeler adına bu davaya sahip çıkmaya davet ediyorum. 

Bu yılsonu itibari ile 49 ildeki işletmelere avantaj sağlayan 5084 sayılı yürürlükten kalkacak gibi görünüyor.”şeklinde konuştu.

TEMMUZ AYINDA YÜRÜRLÜĞE ĞİREN YENİ TEŞVİK SİSTEMİ FİNANSAL KRİZ NEDENİYLE İSTENİLENİ VEREMİYOR

Çapkınoğlu, Bölgesel, sektörel ve büyük yatırımlara teşvik verilmesini ön gören ve Temmuz ayıyla birlikte yürürlüğe giren yeni teşvik düzenlemesi ise; 2010 yılı sonuna kadar devam edeceği bilgisini verdiği konuşmasında milletvekillerini göreve davet etti.
Çapkınoğlu, kasım ayı meclis toplantısındaki  sözlerini şöyle tamamladı:”Ancak bilinen bir gerçek var ki, mevcut işletmelerin, finansal krizin devam etmesi nedeniyle yeni teşvikten faydalanması çok zor olduğu gibi, devam eden 5084 ün SSK ve vergi indirimi avantajı olarak bütün işletmelerimizde kanayan yaraya merhem olduğu aşikardır.

Trabzon’un en önemli sorunlarının başında işsizliğin geldiğini hepimiz bilmekteyiz. Dolayısı ile 5084 sayılı teşvik yasasının işletme maliyetlerini düşürmesi ve istihdama destek vermesi nedeni ile en az 1 yıl uzatılması kaydı ile acilen gerekmektedir.

Bu düşünce ve duygularla önümüzdeki kurban bayramınızı kutlar, 2010 yılının ekonomik açıdan daha iyi geçmesini dileyerek, beni dinlediğiniz için teşekkür eder, saygılar sunarım.”

TTSO MECLİS ÜYESİ SUAT BAYRAKTAR: MOBİLYA SEKTÖRÜ KÜMELENMELİ, BANKALARDA CİDDİ SERMAYE VAR BU YATIRIMA SOKULMALI ANCAK İŞSİZLİK BÖYLE YENİLİR

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Üyesi Suat Bayraktar’da, kasım ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, yakın zamanlara kadar çok güçlü üretimleri olan ayakkabıcılık sektörünün kan kaybettiğini, aynı gelişmenin mobilya sektöründe yaşanmaması için çaba içinde olduklarını ifade etti.

Mobilya sektöründe kurtuluşun kümelenme olduğunu aktaran Suat Bayraktar, sektördeki bütün işletmelerle görüşüldüğünü  aktardı. Mobilya sektörünün İstanbul, Ankara, Kayseri, İnegöl ile rekabet edebilmek için en azından kümelenme modelini geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Kayseri gibi şehirlerin kümelenme ile başarılı olduklarını, sektörü güçlendirdiklerini, işsizliği yendiklerini anımsatan Bayraktar,” Muhakkak mobilye sektörü kümelenmelidir. Bir arada üretime geçmeliyiz. Yoksa sonumuz ayakkabıcılık gibi olacak. Trabzon’da insanların bankalarda önemli sermayeleri var. Sermayelerimizi bankaya değil, işe yatırmalıyız. Kayseri bunu yaptı. Kayserilinin bankada parası yok ama işi var. Trabzon olarak mobilya sektöründe birleşme, kümelenme çalışmalarına destek verilmelidir. Ancak böyle yaparsak burada işsizlikten kurtulmuş oluruz. Umudum artıyor, bölgede artık Trabzonspor’u konuşmak yerine sektörlerde kümelenmeyi, iş yapmayı konuşmalıyız.”diye konuştu.

 
 

Toplam Okunma Sayısı : 2618

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com