Rehber :
   
Yöresel Yemekler
Karpi Pide Salonu
Pidecim
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
26.11.2009
TTSO kasım ayı meclis toplantısı M.Şadan Eren Başkanlığında yapıldı.


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO)Kasım ayı meclis toplantısı M.Şadan Eren Başkanlığında toplandı. TTSO’nun Kasım ayı faaliyetlerinin slayt sunusunun izlenmesinin ardından, TTSO’nun da organizasyonunda yer almış olduğu “Avrupa İşletmeler Ağı” tanıtım filmi ekrana gelerek bilgilendirmede bulunuldu.

AVRUPA İŞLETMELER AĞI NEDİR ?

40 Ülkede 600 ayrı merkezi bulunan Avrupa İşletmeler Ağı bünyesinde 4 binden fazla uzman barındırıyor. Ağ üzerinde 23 milyondan fazla KOBİ bulunuyor. Avrupa Komisyonu’nun 2006 yılında  rekabet edebilirlik ve yenilikçiliği geliştirme stratejisi kapsamında oluşturulan Avrupa İşletmeler Ağı 3 milyar 600 milyon avro bütçesi ile  bugüne kadar 350 bin KOBİ’ye rekabet ve yenilikçilik alanlarında destek sağladı.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım öncesi özel sektörü rekabete ve yeniliğe uyumlaştırmada projede yeraldığı belirtildi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen TOBB, KOSGEB, Üniversiteler ve Ticaret ve Sanayi Odaları tarafından desteklenen Avrupa İşletmeler Ağı’ndan oda üyelerinin yararlanması mümkün.

TTSO hizmet binasında, faaliyet gösteren Avrupa İşletmeler Ağı üzerinden firmalar kendi sektörleri ile veya farklı sektörlerde firmalar ile eşleşme de bulunabilecek. Ortak çalışma ve işbirliğini rekabet ve yenilik alanlarında kurabilecekler. Ayrıca merkez aracılığı ile de uzmanların katkısı sağlanarak firmaların yurt dışı pazarlara açılması, gelişmesi ve büyümesine destek olunması öngörülüyor.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO), Avrupa İşletmeler Ağı’na dahil olmuş Türkiye’deki kurumlardan biri olduğu ifade edildi. Bu ağ tarafından sunulan hizmetlerden TTSO üyelerinin yararlanmasının sağlandığı vurgulandı.

Meclis Başkanı M. Şadan, meclis açılışını yapmadan önce, Valilik tarafından istenen bilirkişi listesinin gündeme alınmasını oyladı. Konu hakkında Genel Sekreter Yardımcısı Mirac Dural, yaptığı açıklamada, her yıl yenilenmekte olan 15 kişilik bilirkişi listesinin yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek önerilen isimlerin meclis tarafından onaylanması gerektiğini belirtti.

15 kişilik bilirkişi listesinin görüşülmesinin gündeme alındığı meclisin açılışını gerçekleştiren Başkan M. Şadan Eren, bir önceki dönem tutanaklarını meclis üyelerinin oylamasına sundu. Oybirliği ile kabul edilmesinin ardından Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nu konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet etti.

DIŞA AÇILMAK İÇİN ELİMİZDEKİ İMKANLARDAN BİRİ DE: AVRUPA İŞLETMELER AĞI


Dışa açılmak için elimizde birçok imkan bulunduğunu ifade eden Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, bu fırsatlardan birinin Avrupa İşletmeler Ağı olduğunu söyledi. TTSO’nun, Avrupa İşletmeler Ağı ile Trabzon ekonomisini geliştirmeye çalıştığını, üye işletmelerin önünü açmaya, dış ülkeler ile ilişkilendirmeye çalıştıklarını vurguladı. Tüm bu ve benzeri çalışmaların Trabzon’un sorunlarının çözümüne katkı vereceğini aktararak, “ Bu nedenle AB işletmeler Ağı’na katıldık..”dedi.

TTSO ANKET ÇALIŞMALARINA DESTEK OLUN, AVRUPA İŞLETMELER AĞINA FİRMALARIMIZI DOĞRU AKTARALIM

TTSO’nun bünyesindeki üye işletmeleri Avrupa İşletmeler Ağı’na doğru aktarmak için çalışmada bulunduğunu, bu günlerde anketörler tarafından yapılan çalışmaya tüm üyelerin zaman ayırarak, firmalar hakkında doğru bilgilerin aktarılmasının önem taşıdığını söyledi.
TTSO’nun üye firma bilgilerinin Avrupa İşletmeler Ağı’na girilerek, ikili ilişkiler ve işbirliği açısından önemli fırsatlar yaratılacağını bildirdi.

İSTİHDAM SORUNU PİYASAYI ZORLUYOR: 5 MİLYON İŞSİZ VAR. İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 19’A DAYANDI

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, istihdam ve işsizliğin toplumun en önemli sorunu olarak devam ettiğini ifade etti. Bugün Türkiye’de, 3 milyon 200 bin kayıtlı işsiz, 1 milyon 800 iş bulmaktan ümidini kesmiş kitlenin bulunduğunu, bunun toplamda 5 milyonu aştığını belirtti. Hacısalihoğlu,” ülkemizde yüzde 19 oranında işsiz var. Bu sorun şehrimizde de ülkemizdeki oranla aynı paraleldedir. Bu işsizlik ve istihdam sorunu devletin ve biz özel sektörün ortak sorunudur. Birlikte çözüm getirmemiz gerekmektedir” diye konuştu.

Kamu, sivil toplum örgütleri, özel sektör, meslek kurluşları gibi bütün kurumların bir araya gelerek çözüme yönelik adımların atılması gerektiğine işaret eden Başkan Hacısalihoğlu,” Aksi takdirde toplum olarak üzerimize büyük bir sorun alırız” uyarısında bulundu.

Kalifiye eleman konusunda özel sektöründe sıkıntıları olduğunun altını çizen Başkan Hacısalihoğlu, İşkur ile yapılan görüşmelerde 2000 kişiyi kapsayacak bir eğitim projesi ile Trabzon’da nitelikli eleman yaratılacağını duyurdu.

TRABZON DA 2000 KİŞİYE EĞİTİM SEFERBERLİĞİ

Başkan Hacısalihoğlu,” Bu eğitim seferberliğinde, piyasanın ihtiyaçlarını gözeterek, 200 kişi bilişim sektöründe, 200 kişi genç girişimci alanında ( Bu alanda genç girişimci eğitimlerinin verilmesinin ardından KOSGEB tarafından 4+40 bin YTL kredi kullandırılacak) yetiştirilecek. Kendi işyerlerini açarak kendilerine ait fikirleri hayata geçirmelerine imkan verilecektir. Ayrıca, sağlık sektöründe istihdam edilmek üzere 700 kişi, ve son olarak da 700 kişinin çeşitli sektörlere yönelik eğitimden geçirilecektir. Bu eğitime katılacak olan gençlerimiz, eğitim süresince ücret alacaklardır. Bu kriz ortamanda gençlerimiz eğitim süresince alacakları ücretler ile de en azından günlük hayatlarına biraz kolaylık sağlanmış ve birer meslek sahibi haline getirilmiş olacaklardır.”diye konuştu.

5084 İÇİN KIZILCAHAMAM KAMPINDAN OLUMLU İŞARETLER ÇIKTI: UMUYORUZ Kİ 5084 KONUSUNDA HÜSRÜNA UĞRAMAYIZ

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, meclis üyelerine yaptığı açıklamalarda, özellikle 5084 yatırımların ve istihdamın teşviki kanununun 2010 yılına uzatılması kapsamında oda tarafından yapılan çalışmaları ve alınan olumlu tepkileri dile getirdi.

Bu bölümdeki konuşmasında Başkan Hacısalihoğlu, 5084’ün istihdam açısından çok önemli olduğunu vurgularken, TTSO’nun girişimleri bugüne kadar Başbakan ve bakanlara ayrıntılı bilgilendirmede bulunulduğunu, 5084’ün uzatılmasının talep edilmiş olduğunu anımsattı.

Bunun yanında, siyasi kesime yönelik çalışmaların yanında, kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik olarak Trabzon’da dört sivil toplum örgütü ile birlikte başlatılan medya kampanyası ile durumun kitlesel boyuta taşınmış olduğunu vurguladı. Trabzon’da başlatılan çalışmanın diğer yasadan yararlanan 49 ile de bilgilendirmede bulunarak çalışmaya destek olunmasının istendiğini ilave etti.

Yapılan bu çalışmalardan olumlu sinyaller geldiğini belirterek,” Aldığımız duyumlara göre, hükümetin Kızılcahamam toplantısında, Başbakanımız Sayın recep tayip Erdoğan, ilgili bakanlıklara direktif vererek konunun takip edilmesini, istendiğini öğrendik. Umuyoruz ki, bu konuda hüsrana uğramayız.”

KOSGEB KEREDİSİNE REKOR BAŞVURU: TRABZON DA 2 BİN 700 MÜRACAAT

Yakın dönemde KOSGEB’in hizmet alanının genişlettiğini, anımsatan Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, KOSGEB tarafından işletmelere sunulan 25 bin Tl, üç ayı ödemesiz, 18 ay vadeli ve faizi bu kurum tarafından karşılanan krediye başvuru da bulunulması için oda olarak yapılan çağrıya ciddi bir karşılık geldiğini söyledi.

Trabzon’da KOSĞEB kredisinden yararlanmak için 2 bin 700 müracaatın yapılmış olduğunu, bunların bin 700’ünün ancak kredi alabilecek koşulları içerdiğini belirterek,” Bunun anlamı şu. Aradaki 1000’e yaklaşan işletme vergi dairesi, sigorta ya da banka şartlarını sağlayamamış. Bu olumsuzluk aslında piyasanın gelmiş olduğu ekonomik durumu ortaya koymaktadır. Aslında piyasa daha fazla destek gerektiğini göstermektedir” açıklamasında bulundu

SELDEN ETKİLENEN İŞLETMELERE KOSGEB 100 BİN TL 36 AY VADELİ KREDİ

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, bölgemizde sık sık yaşanan selden bazı işletmelerin aşırı zarar gördüğünü belirterek, KOSGEB’in 36 ay vadeli 100 bin Tl’ye kadar kredi desteğinden yararlanabileceklerini bildirdi. Sel zararlarını tespit eden işletmelerin KOSGEB ile irtibata geçerek sağlanan bu destek istifade edebileceklerini duyurdu.

TAŞIMA YETKİ BELĞELERİ İÇİN İNDİRİMLİ TARİFE 31 ARALIK 2009 DA SONU ERMEDEN YARARLANIN

Taşıma Yetki Belgeleri’nin 31 Aralık 2009 tarihine kadar yüzde 94 oranında indirim olanağı bulunduğunu bildiren Başkan Hacısalihoğlu, bu durumda olan işletmelerin belgelerini edinmeleri için zamanı iyi kullanmaları gerektiğini hatırlattı.

SEKTÖR KONUŞMALARI:

13. Grup- Motorlu Taşıtların Ve Parçalarının Ticareti, Bakım Ve Onarım Hizmetleri Meslek Komitesi adına Meclis Üyesi Temel Kofuoğlu,30. Grup- Sigorta Acenteleri Ve Sigorta Eksperlik Faaliyetleri Meslek komitesi adına Meclis Üyesi Cafer Hazaroğlu sektörlerine yönelik meclis üyelerine bilgilendirme de bulundu.

Ardından, ekonomik konularda görüş ve önerilirde bulunmak üzere, Meclis Üyesi Suat Bayraktar ile Ekrem Çapkınoğlu birer konuşma yaptı.

TTSO Meclis Üyesi Cafer Hazaroğlu, konuşmasının bitiminde, bir önceki meclis toplantısında dilek ve teminiler bölümünde dile getirdiği iki önerinin sonucunu öğrenmek istediğini belirtti.
Söz konusu önerilerin ilki, İran İslam cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ahmadinejat ile Başbakan Erdoğan’in yaptığı görüşmenin, Trabzon için büyük değer taşıdığını aktararak, Ben Başbakan Erdoğan’ı buradan kutluyorum. Odam ve meclisim adına da kutlama mesajı gönderilmesini istiyorum, isteğini iletmişti.

İkinci bir konu olarak hükümetin son dönemde gerçekleşen kürt açılımı ve 34 PKK’lının karşılanması olaylarında, TTSO’nun olumlu yada olumsuz görüş ve önerilerinin de Başbakan Erdoğan’a en fazla şehit veren bir bölgenin ticaret ve sanayi odası olarak gönderilmesi gerektiği görüşlerini aktarmıştı.

Meclis Başkanı M. Şadan Eren’de, Ekim ayı meclis toplantısında bulunmadığını, bu konuları tutanaklarda gördüğünü, dilek ve temini olarak ifade edildiğini, anımsatarak,” Meclis gündemine alınması istenmemiş. Bugün meclis açılışında gündeme eklenecek bir şey var mı diye sordum. Genel sekreterliğin önerdiği bir konuyu oylarınızla gündeme aldık. Meclisin şu anki gündeminde bu konular yok. Meclis gündeminde bulunmayan bir konuyu meclisin görüşmesi yönetmenliğimize uygun değil.. Eğer isteniyorsa bir sonraki meclise gündem olarak getirilebilir. Görüşülebilir. Bu konuda yönetimden bir çalışma yapılması istenmiş. Yönetim bu konuda meclise bir çalışma getirmemiştir.”diye konuştu.

13. Grup- Motorlu Taşıtların Ve Parçalarının Ticareti, Bakım Ve Onarım Hizmetleri Meslek Komitesi adına Meclis Üyesi Temel Kofuoğlu'nun konuşma metni için tıklayınız..

30. Grup- Sigorta Acenteleri Ve Sigorta Eksperlik Faaliyetleri Meslek komitesi adına Meclis Üyesi Cafer Hazaroğlu'nun konuşma metni için tıklayınız..

 
 
 

Toplam Okunma Sayısı : 2806

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com