Rehber :
   
Konfeksiyon
Can Modaevi
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
25.01.2010
TTSO heyeti Serbest Bölge'de İnceleme de bulundu..


TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Trabzon Serbest Bölge İşletici Firma Transbaş AŞ  Müdürü Talat Şiviloğlu, Serbest Bölge Müdürü Hikmet Akyazı ve faaliyette bulunan işletmelere ziyarette bulundu sorunlarını dinledi.

SERBEST BÖLGE’DE 852 MİLYON DOLAR TİCARET HACMİ

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Dış Ticaret için önemli bir altyapı olan Trabzon Serbest Bölge’nin 1992-2009 yılları arasındaki toplam ticaret hacminin 852 milyon dolara ulaştığını bu performansın takdir edilebileceğini söyledi.

Bölgesel konjonktürdeki gelişmeler ve uluslararası ticaret uygulamalarından etkilenmesine rağmen Trabzon Serbest Bölgesi’nin içinde bulunduğu coğrafyada yüksek potansiyeller taşıdığını ifade etti. Özellikle bu fırsatı değerlendirme başarısı gösteren serbest bölge deki firmaların Trabzon’un geleceğini oluşturduğunu vurguladı.

Trabzon’un dış ticaret için çok büyük imkanlara sahip olduğunu ve bunun ciddi altyapılar ile de desteklendiğini belirterek,”Artık hedefimiz dış ticaret olmalıdır.”şeklinde konuştu.

SERBEST BÖLGEDE FİRMALAR GEZİLDİ

Transbaş AŞ. Müdürü Talat Şiviloğlu, TTSO heyeti ile Serbest Bölge’de faaliyet gösteren firmaları gezerek sorunları dinlendi.  Firmalar geçmiş dönemde serbest bölgelere tanınan desteklerin yeniden gündeme getirilmesinin işlem hacimlerini olumlu etkileyeceğini söylediler.

Trabzon Serbest Bölge’nin konum olarak bulunduğu coğrafyadaki üstünlüğünü değerlendiren bir Gaziantep menşeli gıda firması, Ukrayna ve Rusya Federasyonu’nun dan satın aldığı gıda ürünlerini Trabzon’da paketleyerek Avrupa Ülkelerine ihraç etme başarısı gösterdi. Firma yetkilisi her yıl kapasitelerini artırdıklarını söyledi. 32 elemanın çalıştığı bu firmada yeni yatırımların ardından faaliyetini daha da genişleteceği bilgisini paylaştı.

Trabzon Serbest Bölge’de ikinci ziyaret edilen özellikle yangına dayanıklı elbiseler üreten firmanın üretim atölyesi gezildi. Firma, bütün malzemeleri yurt dışından sağlayıp, Trabzon’da diktikten sonra tekrar yurt dışı ülkelerine ihraç ettiğini söyledi. AB normlarında gerçekleştirdiği ürünlerin iyi bir piyasası bulunduğunu ancak henüz Türkiye pazarına ürünlerinin girmediğini aktardı.

TRANSBAŞ AŞ MÜDÜRÜ TALAT ŞİVİLOĞLU

Transbaş AŞ. Müdürü Talat Şiviloğlu,  1992 yılında Yap-İşlet Devret modeli ile İranlı Bali Gurubu’nun kurduğunu söyledi. 2008 yılında ise gurubun hisselerinin tamamını Albayraklar Holding’e devrettiğini belirtti.

Talat Şiviloğlu,  1980 sonrası Türkiye’nin dışa açılımının bir parçası olan Serbest Bölgelere geçmişte tanınan uluslar arası ticaret hak ve imtiyazlarının yeniden tanınması gerektiğini aktardı.

1996 yılında Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne katılmasının Serbest Bölgeleri tökezlettiğini,   o dönemlerde Trabzon Serbest Bölge’de ki işlem hacimlerinde ciddi düşüşler yaşandığını anımsattı.

2004 yılında 5084 sayılı yatırımların ve istihdamın teşviki yasası ile beraber, serbest Bölgelere tanınan vergi haklarının kaldırılması işlem hacminde azalmaya yol açtığını bildirdi.

Transbaş AŞ. Müdürü Talat Şiviloğlu, Trabzon Serbest Bölge’nin 38 bin dönüm bir alan üzerine kurulduğunu,  kapalı ve açık modern depolama sistemine sahip olduğunu ve Trabzon Limanı içinde bulunmasının uluslar arası ticaret kolaylığı sağladığını aktardı.

SERBEST BÖLGE DE KİRALAR YARI YARIYA DÜŞÜRÜLDÜ

Trabzon Serbest Bölge İşletici Firma Transbaş AŞ. Müdürü Talat Şiviloğlu,  açık ve kapalı alan kira ücretlerinin yarı yarıya düşürüldüğünü söyledi. Şiviloğlu: “ Kapalı alan 500 metre kareye kadar metrekaresi 4 dolar, bin 500 metrekare üzeri metrekaresi 3 dolar, açık alan da ise metrekaresi 3 dolar uygulanmaktadır.”dedi.

Trabzon Serbest Bölge’de üretim, alım-satım, depo işletme, işletici, kiralama faaliyetlerinde toplamda 10 işletme bulunduğunu belirten Talat Şivilloğlu, fiziki olarak yüzde 75 oranında doluluk sağlandığını vurguladı. 2009 yılında  42 milyon dolar işlem hacmine ulaşıldığını vurguladı.

SERBEST BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

TTSO heyetine yaptığı bilgilendirmede Trabzon Serbest Bölge Müdürü Hikmet Akyazı Bakanlar Kurulu Kararıyla 1991 yılında bölgenin kurulduğunu ve işletme hakkının Transbaş AŞ.’ye verildiğini aktardı.

Bölgedeki ilk ticari faaliyetin 1992 yılında başladığını belirten Hikmet Akyazı, 2009 yılına kadar Trabzon Serbest Bölge’de toplam ticaret hacminin 852 milyon dolar düzeyine ulaştığını aktardı.2009 yılındaki işlem hacmi ise 42 milyon dolar olmuştu.

Akyazı şöyle konuştu: “ Bölgemizdeki ticaret hacminin yüzde 95’i yurt dışına endekslidir. Bölgemiz konum itibarıyla ile alım-satım ve depoculuk konusunda faaliyet gösterilmesine uygundur. Son yıllarda dünyada meydana gelen global ekonomik kriz ve 5084 sayılı yatırımların ve istihdamın teşvik yasası ile serbest bölgelerdeki bazı haklar kaldırıldı, böylece bölgemizdeki ticaret hacminin düşmesine neden olmuştur.”dedi.

 
 
 
 
 
 

Toplam Okunma Sayısı : 2608

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com