Rehber :
   
Baharat & Aktar
Beşikçi Baharat
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
27.01.2010
KTÜ'NÜN KURULUŞU VE ALİ KEMAL YILMAZ BAYRAKTAR


            23 Ocak 2010 Cumartesi günü öğle saatlerinde Trabzon Kanuni Vakfı’nda, Trabzon’un tanınmış avukatlarından Ali Kemal Yılmaz Bayraktar’ın “KTÜ’nün Kuruluşu” adlı kitabının tanıtım programı vardı. Bu programı takip etmek için ben de orada yerimi aldım. Ali Kemal Yılmaz Bayraktar, kitabını okurlarına imzalamak için oradaydı.

            Avukat Ali Kemal Yılmaz Bayraktar’la dostluğumuz ve diyaloğumuz birkaç yıl öncesine dayanıyor. Bürosunda kendisini ziyaret edip sohbetine ortak olmuştum. Sohbetin ardından bu kıymetli zatın Trabzon’un canlı tarihi olduğuna kanaat getirmiştim. Bu engin tarihî birikimini geniş kitlelerle paylaşması gerekiyordu. Bunun için hatıralarını tez zamanda kitaplaştırmasını istirham etmiştim kendisinden. Bu hususta benim de yardımcı olabileceğimi belirtmiştim ona. O da bu konuda bana hak vermişti. Bu kitap da hatıralarla dolu bir eser…

            Kıymetli dost Ali Kemal Yılmaz Bayraktar’ın imza gününe gelenlerin sayısı yirmiyi geçmezdi. Kaleme aldığı kitap, KTÜ’nün kuruluş serüvenini anlatmasına rağmen KTÜ’yü temsilen gelen hiç kimse yoktu. Üstelik Sayın Bayraktar, KTÜ’nün kuruluşunda emeği geçen kişilerin başında geliyordu. Üniversitenin kurulması gerektiği fikrini Celal Bayar’a ileten, bu hususu görüşmek için cumhurbaşkanı Bayar’dan randevu alan da O’ydu. Fakat bu hususu bilenlerin sayısı ne yazık ki çok azdı. Oysa üniversite yetkililerinin bunları bilmesi gerekliydi.

            Avukat Ali Kemal Yılmaz Bayraktar, Trabzon’da ve genel anlamda Türkiye’de en çok vakıf ve dernek kuran kişi olarak bilinir. Onun kurduğu vakıflardan biri de Karadeniz Üniversitesi’ne Yardım Derneği’dir. KTÜ’nün temelleri bu dernek sayesinde atılmıştır.

            İmza günü münasebetiyle hazırlanan kokteylde Bayraktar’la uzun süre sohbet etme imkânı bulduk. Çeşitli sorular sorduk kendisine. Siyasete girmeyiş sebebini sordum ona. O da iki kez milletvekilliği teklifi aldığını; fakat kişiliğinin siyaseti kaldıracak yapıda olmadığını söyledi. Trabzon’un yakın geçmişini bir kamera tarafsızlığı içerisinde bizlere aktardı. 83 yaşında olmasına rağmen her şeyi dün gibi hatırlıyor. Hafızasının gücüne hayran kaldım.

            Ali Kemal Yılmaz Bayraktar bir mücadele adamı… Ömrü çetin mücadelelerle geçmiş Bayraktar’ın… Fakat o hiç yılmamış. Bu yaşa gelen bir insanın hâlâ memleket meseleleriyle uğraşması, yaşadığı şehre katkıda bulunma mücadelesi içerisinde olması takdire şayan bir harekettir. Polat Alemdarları örnek alan ve kültürel yozlaşmanın laboratuarına dönen bugünün gençlerinin Ali Kemal Yılmaz Bayraktar’ı tanıması ve ondan ilham alması gerekir.

            Trabzon’un imarı için gecesini gündüzüne katan ve bunun için birçok dernek kuran Ali Kemal Bey’in ikinci kitabı olarak yayınlanan, tam adıyla “Trabzon ve Gümüşhane’nin Efsane Delikanlısı Karaçukurlu Fehmi Ağa, Avukat Oğlu ve Trabzon’da KTÜ’nün Eğitim Enstitüsü’nün Tıp Fakültesi’nin, Orman Fakültesi’nin, Ticari İlimler Akademisi’nin, İlahiyat-Ziraat-Hukuk vs. Eksik Fakültelerinin Kuruluş Çalışmaları”  olan bu eser büyük bir boşluğu dolduracaktır. Trabzon’un son 70 senelik tarihiyle ilgili bilgi ve belgeleri bu kıymetli eserde bulabilirsiniz. 442 sayfadan oluşan bu eser, bir kişinin hayatından öte, bir ilin geçmişinin fotoğrafı niteliğini taşıyor. Yani bu eseri okuyanlar Bayraktar’ın şahsında Trabzon’un yakın geçmişine vakıf olacaklardır. Çünkü bu eserde Ali Kemal Bey’in kişisel meseleleri yoktur.

            “KTÜ’nün Kuruluşu” adlı bu eser dört yılda tamamlandı. Eserde bir tasnif eksikliği göze çarpıyor. Fakat yaşı sekseni aşkın bir kişinin bu kadar belgeyi ve bilgiyi bir araya getirmesi her türlü takdire layıktır. Bu eseri bir editörün gözden geçirip tasnif etmesi gerekirdi. Bu eserde ağırlıklı olarak KTÜ var. O zaman bu eserin ikinci baskısını KTÜ’nün yapması gerekir. Bu yapılırken eser yeniden gözden geçirilerek bilgi ve belgeler işinin ehli bir kişi tarafından yeniden tasnif edilmelidir. Üniversiteye bu kadar büyük katkısı bulunan bir kişinin adının üniversitede hâlâ bir birime verilmemesi de büyük bir eksiklik ve vefasızlıktır. Sayın rektörümüz İbrahim Özen vefalı ve dost bir insandır. Bu kitabı okuduktan sonra gereğini yapacağını düşünüyorum. KTÜ’ye ve onun rektörü İbrahim Özen’e de bu yakışır.

Toplam Okunma Sayısı : 2940

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com