Rehber :
   
Hediyelik Eşya ve Oyuncak
Yuma Oyuncak
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
02.02.2010
''Bankalar kredi taleplerini nasıl değerlendirir?''


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO), ABİGEM ve Küçük İşletmeler Programı (SELP) işbirliğiyle hazırlanan “Bankalar kredi taleplerini nasıl değerlendirir?” eğitimi verildi.  Toplantıya TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis üyeleri yanında KOBİ temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

KÜÇÜLEN EKONOMİDE, İŞLETMELERİN KÜÇÜLMESİ DE ÖNEMLİDİR

Frankfurt Business Scholl Bankacılık Danışmanı Ülkü Dağdelen, ekonominin küçülme dönemlerinde, işletmelerin küçülme eğilimlerinin de “güzel bir şey” olarak algılanması gerektiğini söyledi. Bu, genel ekonominin içinde bulunduğu duru ve sektörün ve işletmenin içinde bulunduğu duruma paralel olarak alınabilecek bir karar olduğunu vurguladı.

GELECEĞİ OLMAYAN BABA MESLEĞİNDE İSRAR ETMEK ROMANTİK İFLASI GETİRİR

Günümüzde iflas eden işletmelerin farklı hataların sonuçları olduğunu aktaran Dağdelen, “Romantik olarak baba mesleğini devam ettirmek çok akıllıca olmayabilir. Çünkü sektör parlak değildir.”dedi.

BANKACILIK SEKTÖRÜNDE CİDDİ BİR REKABET VAR İŞLETMELER ÖNEMLİ HALE GELDİ

Bankacılık sektöründe ciddi bir rekabet bulunduğunu, işletmelerin başkaların karşısında müşterisi olarak önemli olduğunu vurguladı. Bankaların her ay kredi verebilmek için yeni işletme bulması gerektiğini, bunun da işletmeleri bankalar karşısında değerli kıldığını aktardı.

2002’DEN 2009’A KREDİLER 8 KAT ARTIŞ GÖSTERDİ

2002 yılında Türkiye’deki bankaların bilânçolarında yüzde 48 olan krediler toplamının, 2009 yılında yüzde 377’ye yükselmiş olmasının memnunluk verici bir durum olduğunu söyledi. Neredeyse sekiz katlık bir artış olduğunu bildirdi.

Ticaret yapmanın artık çok zor olduğunu ifade eden Frankfurt Business Scholl Bankacılık Danışmanı Ülkü Dağdelen, krediler ile reel piyasanın da bankaların sıkı disiplini ile kendilerine çeki düzen verdiğini, hesap yapmayı öğrendiklerini belirtti.
Bu dönemde bankaların KOBİ’leri keşfettiğini, bu alanı kapsayan politikalar ile de ülkede ciddi yatırımlar yapıldığını aktardı.

TOPLANIN MEVDUATIN YÜZDE 81’İ REEL PİYASAYA KREDİ OLARAK DÖNÜYOR

2001 kriz döneminde bankaların toplanan kredinin yüzde 35’ini kredi olarak kullandırırken bugün ise toplanan mevduatın yüzde 81’lık payını reel piyasaya kredi olarak plase ettiğine işaret etti.

KISA VADELİ KREDİLER İLE UZUN VADELİ YATIRIMLARA GİRMEYİN

Reel piyasada işletmelerin kredi kullanırken dikkat etmesi gerekin bir yönün özellikle kısa vadeli krediler ile uzun vadeli kredilerin finansmanının sağlanamayacağı olduğuna işaret etti. Dağdelen, geçmişte Türk ekonomisinin bu hatayı yaşadığını anımsatarak, “Mutlaka yatırımlarımıza uzun vadeli kredi bulmamız gerekmektedir.”diye konuştu.

STOKLAMA EL YAKIYOR KAÇININ

Günümüzde işletmelerin stoka yönelmelerinin “el yakan” bir pozisyon haline geldiğini belirten Dağdelen, önümüzdeki dönemde özellikle işletmelerin nakit akışlarına dikkat etmesi gerektiğini önerdi.

İŞLETME SAHİPLERİ BİLONCALARINİ İYİ ANALİZ EDEBİLMEYİ ÖĞRENMELİ

Bankaların önümüzdeki dönemde, kredi kullandıracağı işletmelere, “kredi değerlendirme” yöntemi ile yaklaştığını, işletmelerin risk notuna göre krediye ulaşmasının mümkün olduğunu kaydetti. İşletme sahiplerinin bilançolarını çok iyi takip etmeleri ve anlamaları gerektiğini aktaran Ülkü Dağdelen, “İşletme bilançoları çok iyi analiz edilebilmelidir.”dedi.

DOĞRU KREDİYE ULAŞMALI

Frankfurt Business Scholl Bankacılık Danışmanı Ülkü Dağdelen, kredi ihtiyacı duyan işletmelerin, mutlaka doğru krediye ulaşmaları gerektiğini anımsatarak şöyle dedi: “ Bazen kredi bulamıyoruz söylemleri çıkıyor. Her banka piyasaya kredi kullandırmak için politikalar geliştiriyor, sektör seçimlerinde bulunuyor. İşletme kendisi için en uygun krediyi sağlayan banka ile temasa geçmek için iyi bir araştırma yapmalıdır.”

 
 

Toplam Okunma Sayısı : 1926

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com