Rehber :
   
Hamamlar
Sekiz Direkli Hamam
Fatih Hamamı
Tarihi Meydan Hamamı
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
02.02.2010
Kaçkar Dağları Ve Ayder Yaylası, Heliski Tutkunlarını Ağırlamaya Başladı


Kaçkar Dağları Ve Ayder Yaylası, Heliski Tutkunlarını Ağırlamaya Başladı

Helikopterli kayak sporunun Türkiye'deki merkezi haline gelen Rize'nin Kaçkar Dağları ve Ayder Yaylası, heliski tutkunlarını ağırlamaya başladı.

 Kayakçıların helikopterle dağ zirvelerine çıkıp kayak yaptıkları bir spor türü olan heliski, dünyada sayılı bölgelerde yapılabiliyor. Türkiye'de bu sporun yapıldığı tek merkez olan Kaçkar Dağları'nın Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde kalan bölümü ile Ayder Yaylası, heliski tutkunlarını ağırlamaya başladı.

Bu sezon da Kaçkar Dağları'nda heliski yapmak için gelen kayakçılar, konakladıkları Ayder Yaylası'ndan sabah erken saatlerde helikopterle alınarak, dağların zirvesine bırakılıyor. Zirveden kayarak vadilere inen kayakçılar, buradan tekrar helikopterle alınıp dağların zirvesine bırakılarak, aşağıya iniyor. Kayakçılar, gün boyunca kayak yaptıktan sonra akşam saatlerinde helikopterle Ayder Yaylası'na dönüyor.

Bir hafta süresince heliski yapan kayakçılar, ülkelerine döndükten sonra onların yerini yeni bir grup alıyor.     

     -''COĞRAFİK YAPISI VE EĞİMİ SON DERECE İYİ''-     

 Kaçkar Dağları'nda heliski organizasyonu yapan Turkey Heliski Firması ortaklarından Thierry Gasser, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kaçkar Dağları'nda 2005 yılından itibaren heliski organizasyonu yapmaya başladıklarını, bu süre içerisinde yaklaşık bin 500 sporcuyu ağırladıklarını söyledi.

 Bu yıl Ayder Yaylası'nda nisan ayının ilk haftasına kadar 350 kişiye heliski yaptırmayı planladıklarını ifade eden Gasser, ''Geçen yıl 4 helikopter ile hizmet verirken bu yıl 2 helikopterle hizmet veriyoruz. Haftada 20 sporcuya kayak yaptıracağız. Etkinliğe bu yıl İsviçre, Avusturya, Yeni Zelanda, Rusya, Kanada, ABD ve Avustralyalı kayakseverler katılıyor'' dedi.

 Gasser, Türkiye'nin heliski konusunda yeni bir pazar olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

 ''Ancak Türkiye'nin çok önemli avantajları var. Kaçkar Dağları'nın coğrafik yapısı ve eğimi son derece iyi. Kar tabanı son derece verimli. Bölgeye 6 yılda 25 kez gelerek kayak yaptım. Her şeyi ile mükemmel. Ayrıca Türkiye'nin Avrupa'ya çok yakın olması dolayısıyla sporcunun gelme kolaylığı bölgenin cazibesini artırıyor. Bölge eğer otelcilik ve hizmet alanında kalitesini artırırsa Avrupa'nın vazgeçemediği kış turizmi merkezlerinden biri olabilir.''     

     -EKONOMİK KRİZ SPORCU SAYISINI AZALTTI-     

Turkey Heliski Firması Türkiye Temsilcisi Ahmet Haşimoğlu ise katılım sayısını geçen seneden az beklediklerini ifade ederek, ''Küresel krizin dünyada yansımaları ve gelişmeler, katılım sayısını etkiledi. Ancak geçen yılki rakama ulaşmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geçen yıl 370 sporcu ağırlamıştık. Çabamız bu yıl aynı rakamı yakalamak. Ekonomik kriz nedeniyle bu yıl aynı rakamlara ulaşmak için uçuşlara zam yapılmadı ve aynı fiyatlardan faaliyetler gerçekleştiriliyor'' diye konuştu.

Heliski faaliyetlerine ilk etapta binlerce kişinin katılmasından ziyade bölgenin tanıtımının çok önemli olduğuna dikkati çeken Haşimoğlu, şöyle devam etti:

 ''Bölge dünyada çok önemli bir tanıtım atağı gerçekleştirdi. Birçok uluslararası televizyon kanalında bölgenin tanıtımı yapılıyor. Son olarak teleferik sistemi kurulması için çalışma yürütülüyor. Eğer teleferik sistemi kurulursa yaz turizminin merkezi olan Ayder, kış turizminin de vazgeçilmezi olacaktır.''

 ''Heliski sporunun doğal yaşama zarar verdiği'' yönünde her yıl açıklama yapıldığını ifade eden Haşimoğlu, şunları kaydetti:

 ''Her yıl bunu gündeme getiriyorlar. Bu işi yapanlar, dağcı rehberleri ve yaban hayatına nasıl davranacaklarını çok iyi biliyor. Kayakçılar yaban hayatının olmadığı bölgelerde sporlarını yapıyorlar. Zaten 6 yıldır bu işi yapıyoruz ve yaban hayatı adaptasyonu sağlanmaya başlandı. Bu faaliyetlerin başlamasıyla kaçak avcılık azalmaya başladı. Helikopter sürekli dolaştığı için kaçak avcılık yapılamıyor. Sporcular veya biz kaçak avcılık olduğu zaman gerekli yerlere bildiriyoruz.''

 Bölgeye heliski sporu için gelen Yeni Zelandalı sporcu Terry Street ise bölgenin tek kelimeyle mükemmel olduğunu ifade ederek, ''Her yerin ayrı bir güzelliği var. Ancak Kaçkar Dağları çok farklı. Kayak için mükemmel bir alan. Bu ikinci gelişim. Mutlaka yine geleceğim. Yüzyıl önce Yeni Zelanda, Türkleri davet ediyordu. Bundan sonra biz geleceğiz'' dedi.

Toplam Okunma Sayısı : 1683

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com