Rehber :
   
Yöresel Ürünler
İslamoğlu Gıda
İskenderoğlu Şarküteri
İmamoğlu Yöresel Ürünler
Sürbisa & Sürmene Bıçakçılık
Trabzon Silah Sanayi
Gurme 61 Şarküteri
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
04.02.2010
Akçaabat Köftesi Kaliteden Taviz Vermeyecek ...


Akçaabat Köftesi Kaliteden Taviz Vermeyecek

Son dönemlerde et konusunda arz ve talep dengesinde sıkıntı yaşanmasına karşın, ''yörede yetişen hayvanların etlerinden yapılması'' zorunlu olan Akçaabat köftesi üretiminde sorun yaşanmadığı belirtiliyor.

 Akçaabat Köftesi Standartları Koruma Derneği Başkanı Mehmet Kırandi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TTSO) başvurusu üzerine incelemesini tamamlayan Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) ''Akçaabat köftesine'' coğrafi işaret tescili verdiğini, böylece köftenin artık belli bir standartla üretildiğini anımsattı.

  Kış mevsiminin gelmesi ve Kurban Bayramı'nın ardından, tüketilen et ile üretilen et arasında ülke genelinde bir dengesizlik yaşandığını, bunu Akçaabat'ta köfte üretimi yapan kişiler olarak kendilerinin de hissettiklerini belirten Kırandi, ''Ancak hiçbir zaman köftemizdeki standartlardan vazgeçmedik. Bizim tüzüğümüzde ilk madde, Akçaabat köftesinin Akçaabat yöresinde yetiştirilen hayvanların etinden yapılmış olmasıdır. Bugün biz para kazanmaktan ziyade etiket peşindeyiz. Et bulamayacak konuma gelsek bile, köftemizi başka yörelerden aldığımız etlerle yapmayız'' dedi.

 Bazı çevrelerin, ette yaşanan sıkıntının giderilmesi için et ithalatının serbest bırakılması yönünde görüş beyan ettiğini, bu durumun kendilerini bağlamadığını söyleyen Kırandi, ''Biz bu tür durumlara rağbet edecek olsak, Akçaabat köftesi adı altında ürün ortaya koymamız teknik olarak mümkün olmaz. Biz, çevre illerden zaman zaman ilçeye gelen etleri bile geri göndermiş bir duyarlılığa sahibiz'' diye konuştu.     

     -SIKINTI MEVSİMSEL-     

 Akçaabat'ta, coğrafi konumundan dolayı hayvan yetiştirmenin devlet destekli yapılamadığını, bu nedenle kış mevsiminde et sıkıntısı yaşadıklarını ifade eden Kırandi, şöyle devam etti:

  ''Yöremizdeki yetiştiriciler hayvanı bakmakta, yemlemede, yaymakta zorlanıyorlar. Hayvan üretiminde bir sekte oluşuyor ancak birkaç ay sonra bu iş düzelecek. Her yıl bu mevsimlerde yaşıyoruz bunu. Ama hiçbir zaman 'Akçaabat köftesi Akçaabat'ta yetişen hayvanların etinden yapılır' prensibini bir kenara bırakmıyoruz. En kötü durumda bile, yörede komşu sayılabilecek Yomra, Vakfıkebir gibi ilçelerden et alıyoruz. Zaten bu rutin bir sıkıntı olduğu için kasaplarımız da hazırlıklarını yapıyorlar, ahırlarındaki stoklarda hayvan bulunduruyorlar.''

 İlçede başka illerden getirilen etlerin kasaplarda satıldığını ancak köfteciler olarak ''ustalık ve maharetlerinin'' bu noktada ortaya çıktığını anlatan Kırandi, ''Bizler, kasapların buzdolabını açtığımızda oradaki hayvanın nüfus kağıdını, ikametgahını baktığımızda buluyoruz, gözümüzle görüyoruz'' dedi.     

     -''ÜRETİM BU MEVSİMDE YÜZDE 50 AZALIR''-     

 Kırandi, köfte üretiminde et sıkıntısının doğurduğu bir azalma olmadığını, üretimin yaz ile kış mevsimi arasındaki nüfus popülasyonundan kaynaklandığını dile getirerek, şunları kaydetti:

 ''Karadeniz'de yaz ile kış mevsimi arasında yüzde 50 oranında bir nüfus potansiyeli farkı var. Çünkü yazın ilçeye veya kente gelen gurbetçiler ve turistlerle nüfus sayısı ikiye katlanıyor. Aynı oran, tüketime de yansıyor. Biz şu anda, yazın ürettiğimiz miktarın yarısını üreterek, tüketiciye sunuyoruz.''

Toplam Okunma Sayısı : 1669

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com