Rehber :
   
Doğalgaz ve Kalorifer Tesisatı
Ortes Tesisat
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
27.02.2010
Meclis Üyesi Namık Turan: Altın yatırım aracı olmaktan çıktı..


Şubat ayı meclis toplantısında bu ayki sunum 16. Grup- Mücevherat, Saat, Gözlük Ve Hediyelik Eşya İmalat Ve Ticareti Meslek Komitesi adına Meclis Üyesi Namık Turan tarafından yapıldı.

Meclis Üyesi Namık Turan 110 üyesi bulunan meslek komitesinde altın, mücevherat, saat, gözlük ve hediyelik eşya imalat ve ticari yapan işletmelerin bulunduğunu belirtti. Küresel krizin AB ülkeleri kadar olmasa da Türkiye’de en çok altın sektörünü etkilemiş olduğunu söyledi.

Altının 20-25 yıl önce en önemli yatırım aracı olduğunu anımsatan bugün bu özelliğinden alternatif yatırım araçları olan farklı fonlar, borsa, hisse senedi  ve döviz gibi etkenler ile sarsıldığına işaret etti. Altının artık bir yatırım aracı olmaktan çok bir takı olarak değerlendirildiğini kaydetti.

16. Grup Meclis Üyesi Namık Turan, altın fiyatlarında yaşanan istikrarsızlığın sektörü etkilediğini alıcı ve satıcılar arasında güven sorunu yaşattığına değindi. Turan, altın kredisi veren bankaların sınırlı olmasından yakındı, diğer bankalara yayılması gerektiğini ve altın kredilerinin de daha makul düzeylere çekilmesi gerektiğini savundu.

Turan, internet üzerinden yapılan altın satışlarında yaşanan olumsuzluklarında sektörü olumsuzluğa ittiğini sanat ticaret ile gelen şikâyetlerin çoğaldığını, önlem alınması gerektiğini bildirdi.
Trabzon’da son dönemlerde artan altın hırsızlıklarına da dikkat çeken TTSO 16. Meslek Gurubu Meclis Üyesi Namık Turan yetkililerin bu tür olaylar da esnafa karşı daha duyarlı olması gerektiğini söyledi.

16. Grup- Mücevherat, Saat, Gözlük Ve Hediyelik Eşya İmalat Ve Ticareti Meslek Komitesi adına Meclis Üyesi Namık Turan’ın konuşması şöyle:

“Sayın divan, değerli meclis üyeleri;

Bugün burada 16. Meslek komitesini temsilen karşınızda bulunmaktayım. Komitemiz hakkında kısa bir bilgi vermek gerekirse; komitemiz ( Altın, Mücevherat, Saat, Gözlük ve Hediyelik eşya imalatı ve ticareti ) ile ilgili müesseselerden oluşmaktadır. Komitemizde 110 üyemiz bulunmaktadır.

Her sektörde olduğu gibi mensubu bulunduğun sektörümüzden belli başlı bir takım sorunları bulunmaktadır.

Ana başlıklarıyla bunlara değinmek istiyorum.

Malumunun son iki yıldır küresel bir ekonomik krizin içersinden geçmekteyiz. Bu kriz her ne kadar AB ülkeleri kadar almasa da ülkemizde etkisini göstermektedir.

Krizden en çok etkilenen sektörlerin başında da altın sektörü gelmektedir. Bilindiği üzere bundan 20 – 25 yıl öncesine kadar altın en önemli yatırım aracıydı. Ama günümüzde ise altına alternatif alıcılar birçok farklı yatırım enstrümanları bulunmaktadır. Örnek olarak altın fanları, yatırım fanları borsa hisse senedi döviz verebiliriz. Bu sebepten dolayı günümüzde altın yatırım aracı olmaktan ziyade artık bir takı sektörüne dönüşmüştür. Daha çok zevkle ve göze hitap eden bir emtia olmuştur.

Diğer bir önemli husus ise altın fiyatlarında yaşanan istikrarsızlıktır. Ani fiyat artış ve yükselişleri ister istemez bizden ve müşterilerimizden tereddütlere yaşanmasına sebep olmaktadır. Kısacası bu belirsizlik halen devam etmektedir.

Diğer bir konu altın kredileridir. Ülkemizde altın kredisi sadece birkaç banka tarafından verilmektedir. Temennimiz altın kredisi veren banka sayısının artması ve alternatiflerin çoğalmasıdır.

Ayrıca kredi şartlarının daha iyi hale getirilmesi faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Odamızda üyelerimize yönelik bankalarla özel anlaşmalar yaparak daha cazip şartlarda kredi kullanımı konusunda bizlere yardımcı olmasını temenni etmekteyiz.

Son zamanlarda internet ortamında yapılan ürün satışları konusunda oldukça şikayet almaktayız. Bilinçsizce yapılan bu alışveriş sonucunda birçok müşterimiz mağdur olmaktadır.

Dikkatinizi çekmek istediğim diğer önemli bir husus da şudur. Son yıllarda ilimizdeki hırsızlık olayları artış göstermektedir.
Daha önceki yıllarda yaşadığımız tecrübeler neticesinde çalıntı altın olaylarına yetkililerin kuyumcu esnafına karşı daha duyarlı ve anlayışlı olmasını bekliyoruz.

Olaylar karşısında sanık durumuna ve mahkemelere düşmek mesleki itibarımıza zarar vermektedir.

Değerli meclis üyeleri;

Bilindiği üzere 2009 yılında ilimizde kuyumcular odası ve T.S.O odasının gayretli çalışmaları sonucunda 1. Karadeniz Kuyumculuk ve Takı Fuarı düzenlenmiştir.

Bu fuar ilimizin tanıtımı ve turizm potansiyeli açısından oldukça önemlidir.

Bu sebepten dolayı her iki oda arasındaki bu işbirliğinin artarak devam etmesi sonucunda fuarın daha kapsamlı ve kalıcı hale getirilmesi en büyük arzumuzdur.
Bir diğer önemli kanunda şudur.

Bilindiği üzere esnaf sanatkârlar odası 5362 sayılı kanunla yönetilmektedir. Bu kanuna göre bizlerin kanunen kuyumcular ve sakatçılar odasından üyeliğimiz düşmektedir.

Bu durum meslek birliğini ve denetimini zorlaştırmaktadır. Bu sebepten dolayı ilgili kanunda acilen değişiklik yapılması gerektiği düşüncesindeyiz.

Değerli meclis üyeleri;

Konuşmamı sonlandırmadan önce son bir yıldır gayretli ve başarılı çalışmalarından dolayı başta satın yönetim kurulu başkanımız olmak üzere tüm yönetim kurulumuz tebrik eder, başarılarının devamını dilerim”

 
 
 

Toplam Okunma Sayısı : 1752

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com