Rehber :
   
İş Güvenlik Malzemeleri
Mekap Ayakkabıcılık
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
01.03.2010
Karanfil Sayımlarına Göre Rekoltede 2 Kat Artış Bekleniyor


Ulusal Fındık Kon-seyi (UFK) Araştırma ve Danışma Kurulu Baş-kanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, 2010 fındık rekoltesinin karanfil sa-yımlarına göre, bir önceki yıla oranla yaklaşık 2 kat artış gösterdiğini tespit ettiklerini belirtti. 

UFK Araştırma ve Danışma Kurulu tarafın-dan 2010 yılı fındık rekoltesiyle ilgili çalış-malar sürüyor. UFK Araştırma ve Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz başkanlığında 4 kişilik uzman heyet tarafından yürütülen çalışmalarda sona yaklaşıldı. Geçen yıl 13 ilde yapılan rekolte çalışmasına bu yıl Gümüşhane ilini de dahil eden heyet, 2 gün içerisinde tüm çalışma-larını bitirecek. Karanfil sayımlarına göre re-koltede önemli bir artış tespit ettikleri ifade eden Karadeniz,"Bu yıl genel olarak çok iyi olan yerler var. Ancak bazı bölgelerde kozalak akarı hastalığı çok fazla. Verimi çok etkiliyor. Ülke genelinde bu has-talıkla mücadele etmek gerekiyor. Çok fazla zarar verdiğini tes-pit ettik. Giresun, Trabzon, Samsun bölgelerinde çok var.  Rekolteyle ilgili olarak geçen yıl fındık olmayan yerlerde fazla, olan yerlerde nispeten düşük. Ancak total olarak geçen senenin önemli düzeyde üzerinde" dedi.

DON RİSKİ DEVAM EDİYOR

Karanfil sayımlarının ön bilgi verdiğini kesin rekoltenin çotanak sayımlarından sonra netleşeceğini ifade eden Karadeniz, "Bazı bölgelerde sıcaklığa bağlı erken uyanmalar var. Don riskleri daha geçmedi. Bu riskle karşı karşıya kalabiliriz. Şuan normal iklim şartlarında karanfile göre, önemli bir artış var. Ancak net bir rakam haziran meyve dökümünden sonra verilebilir. Şuan ne kadar karanfil döllendi ya da üşümenin olup olmadığını bilmiyoruz. Sadece mevcut daldaki karanfil sayısına göre bunun çotanağa dönüşebileceğini varsayarak bir rekolte çalışması yapıldı. Bu tamamen ön bilgi çalışmasıdır. Ama iklim koşulları istediğimiz seviyede giderse, don ve aşırı sıcaklar olmazsa yine fındık zararlılarında önemli bir artış olmazsa, karanfile bağlı olarak yüksek rekolte bekliyoruz. İleride inşallah don olmaz diye ümit ediyoruz. Haziran sonuna doğru bilgiler netleşecektir. 2005 yılından bu yana rekolte çalışmaları yapıyoruz. O tarih geldiğinde yüzde 2-3 yanılma ile rekolte tahminleri yapılabilecek" diye konuştu.

Prof. Dr. Turan Karadeniz, karanfil sayımına bağlı net rakamların UFK Başkanı tarafından önümüzdeki günlerde yapılacak bir basın toplantısında açıklanacağını sözlerine ekledi.

Toplam Okunma Sayısı : 1924

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com