Rehber :
   
Basın Kuruluşları
Kuzey TV
Aktif Radyo
Taka Gazetesi
İlk Haber Gazetesi
Kuzey Ekspres
Trabzon Tv
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
08.03.2010
TTSO Ürdün'ün Amman Ticaret Odası ile İkili İşbirliğine adım attı


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO)’nun Ürdün’e düzenlemiş olduğu  iş gezisi programında Amman Ticaret ve Sanayi Odası ile ikili iş birliği protokolü imzalandı. Ürdün ve Trabzon TSO’lari üyeleri arasında her türlü işbirliğini destekleyen protokol kapsamında iki şehir arasında ticari hareketin başlaması için uygun zemin hazırlanmış oldu.

Trabzon’un dışa açılması ve ihracatının genişletilmesini hedefleyen programda Ürdün ile ekonomik ve ticari bağlantılara ilk kez TTSO önderliğinde katılan bölge işadamları adım atmış oldu.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Ürdün iş görüşmeleri programının ilk gününde Amman Ticaret Odası ‘nın ziyaret edildiğini ve işbirliği açısından ortak kararlar alındığını vurguladı. Amman Ticaret Odası üyeleri ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri arasında karşılıklı iş görüşmeleri gerçekleştirildiğini söyledi.

TTSO’nun 28 Şubat- 3 Mart tarihleri arasında Ürdün’e gerçekleştirmiş olduğu iş görüşmelerinde Trabzon Heyetinde şu isimler yeraldı:

M. Suat Hacısalihoğlu (TTSO Yönetim Kurulu Başkanı),
Coşkun Kahraman (TTSO Yönetim Kurulu Başkan Yrd),
Mustafa Albayrak (TTSO Yönetim Kurulu Üyesi) 
Embiya Memişoğlu (Memaksan Memişoğlu Mak. San. Müh Hiz. Tic. Ltd Şti.) 
Süleyman Pulat (Pulat Boru Plastik San. İnş Taah  Ltd Şti.),
Mustafa Karlankuş (Karlankuş İnşaat),
Murat Küçükarslan ve İbrahim Küçükarslan (Küçükarslanlar Bakır Çinko  San. Tic.A. Ş.),
Mustafa Yazıcı (Yazıcılar Mob.Malz.San.Tic.Ltd.Şti.),
Ahmet Yaşar Altıntaş (Alfil Yapı Malzemeleri Madencilik Makina Sanayi Tic Ltd.Şti),
Ekrem Kayıkçıoğlu (Kaytrans Turizm Tic Ve Nak Ltd Şti),
Cengiz Çarkacı (Çarkacı İnşaat Taah. Ltd Şti),
Yunus Emre Kantarcı (Trabzon ABİGEM Direktörü) 
Ali Rıza Kul (Trabzon ABİGEM İş Geliştirme Müdürü)

1.Amman Ticaret Odası Toplantısı

Amman Ticaret Odasında Trabzon Ticari Heyeti büyük bir ilgi ve sevgiyle karşılandı. Oturumun açılışında konuşan Amman Ticaret Odası Başkanı Riyadi Seyidi Türkiye ile olan tarihi bağlarının çok kuvvetli olduğunu vurguladı. Türkiye ile olan ticari hacminin olması gerekenin çok altında olduğuna dikkat çekti ve Heyetlerin ticaret hacmini arttıran faaliyetlerde bulunmasını temenni ettiğini söyledi.

Daha sonra Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu yaptığı konuşmasında dost ve kardeş ülke Ürdün ile ticaret hacminin olması gerekenin çok altında olduğunu vurgulayarak, bunları her iki ülkenin işadamları tarafından geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. 

Hacısalihoğlu Trabzon ilinin tarihi ve ekonomik gelişimi hakkında Ürdünlü işadamlarına bilgi verdi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının geliştirmiş olduğu network ağı projesinden bahsederek Ürdün’ün de bu ağın bir parçası olarak aynı imkanlara kavuşacağını belirtti. Bu proje ile ilgili oturum sonrasında her iki oda arasında bir protokol imzalanacağını belirtti. Ayrıca Trabzon Ticaret Heyeti tek tek katılımcılara hangi sektörde olduklarını anlatan küçük birer konuşma yaptılar.

2.Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ve Amman Ticaret Odası Anlaşma İmzalaması

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Amman Ticaret Odası Başkanı aşağıdaki ekte bulunan ikili işbirliği anlaşmasını imzalayaraktan iyi niyet temennilerinde bulundular.

Amman Ticaret Odası (Ürdün)  ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (Türkiye) Anlaşması:
Bu anlaşmada Amman Ticaret Odası ve Trabzon TSO; taraflar olarak anılmaktadır:
- Her iki tarafın şirketlerinin, kurumlarının ve girişimcilerinin bağlantıları ve ilişkilerini destekleyip ortak menfaatlerini göz önünde bulundurarak,
- Trabzon ve Amman’daki şirketlerin aralarındaki işbirliğini büyütecek, geliştirecek ve gerçekleştirecek ortak niyetle,

Amman TO ve Trabzon TSO şu anlaşmayı imzalamıştır:

Madde 1:
Bütün yetki ve olanaklarıyla birlikte şirketler, KOBİler ve kurumlar arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri güçlendirmek ve geliştirmek amacıyla ortak çalışmalar yürütecektir.

Madde 2:
Taraflar, yabancı şirketlerle olan ekonomik faaliyetleri, dış ticaret ve mevzuat konularında bilgi alışverişi yapacaktır. Taraflar, yukarıda belirtilen hususlarda kurumlarına, şirketlerine, firmalarına ve kuruluşlarına iş bağlantıları ve ticaret, sanayi, teknik ve bilimsel alanlarda potansiyel ortak arayışı konularında yardım sunacaktır. Taraflar, KOBİlerın iş ilişkilerinin geliştirilmesi için işbirliği içinde çalışacaktır.

Madde 3:
Taraflar, her iki tarafın yerli ve yabancı girişimcilerinin katılacağı sergiler, toplantılar, çalıştaylar ve diğer inisiyatifler hakkında bilgi alışverişinde bulunacaktır.

Madde 4:
İki taraf – imkanları ölçüsünde – küçük boy işletmelerin işleyişi ile birlikte çalıştay ve toplantı organize etme konularında gerekli bilgileri paylaşacaktır.

Madde 5:
Taraflar, her iki ülkedeki ihracat fırsatları hakkında girişimcilerine bilgi vermek amacıyla ortak planlar hazırlama, ticaret gezileri, sergiler, ve iş toplantıları düzenleme konularında birbirine destek olacaktır. Taraflar, iş heyetleri organize edip bu heyetlerin tanıtımını yapacaktır.

Madde 6:
Taraflar, iletişim içinde olmaya devam edecek ve gerekirse iş fikirlerini ve tecrübelerini tartışmak amacıyla yıllık toplantılar düzenleyecektir.

Madde 7:
Herhangi bir ticari anlaşmazlık durumunda, Amman Ticaret Odası ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, bu anlaşmazlığı üyeleri ile birlikte görüşüp barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturacaktır.

Madde 8:
Anlaşma, her iki taraf imzaladığı tarihte yürürlülükte olacaktır. Anlaşma, taraflardan biri, yazı ile en az üç ay önce anlaşmadan çekilme niyetini bildirmediği takdirde fesholmayacak ve kendiliğinden yenilenecektir.

3.İkili Görüşmeler

Trabzon ABİGEM tarafından oluşturulan firma profilleri Arapçaya çevrilerek kitapçık haline getirilip törende hazır bulunan 130 civarında firmaya dağıtılmıştır. Dağıtılan tanıtım kataloguna istinaden katılan firmalar işbirliği potansiyeli gördüğü firmaları belirleyip görüşme talebinde bulunmuştur. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Ticari Heyetinde bulunan firmalar kendilerine ayrılan masalara yerleştirilip birer Arapça bilen rehber eşliğinde görüşmeleri kabul etmeye başlamışlardır. Her firma yaklaşık 10 farklı firma ile ikili iş görüşmesi yapmış ve iş fırsatları hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmuştur.

 
 
 
 
 
 

Toplam Okunma Sayısı : 2596

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com