Rehber :
   
Gıda Firmaları & Ürünleri
Kahvaltı Dünyası
Bakkalım A.Ş
Fanus Organik Bal
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
22.03.2010
Karadeniz'in Rusya Kıyısında Türk Liman ve Lojistik Merkezi Projesi


TTSO’nun da gündeme sıklıkla getirmiş olduğu, “Rusya Federasyonu’nun Karadeniz Kıyısında Türk Limanı ve Lojistik Merkezi Projesi”nin hayata geçirilmesine yönelik ilk resmi çalışmalar başladı. İki ülke liderlerinin Mayıs ayında Ankara’da gerçekleştireceği toplantı öncesinde rapor hazırlanıyor. Dış İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Rauf Engin Soysal, konunun ayrıntılı incelenmesi için Rusya tarafından bir heyetin Türkiye’ye geleceğini bildirdi. Hazırlanacak raporun Mayıs ayında Ankara ziyaretini gerçekleştirecek olan Rusya Devlet Başkanı Medvedev ile Başbakan Erdoğan arasında görüşüleceğini söyledi.

DIŞ İŞLERİ BAKANLIĞI TÜRK DIŞ POLİTİKASINDAKİ GELİŞMELERİ TÜRKİYE’YE ANLATMA PROJESİNE İLK TRABZON’DAN BAŞLATTI

Dış İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Rauf Engin Soysal beraberinde Bakanlık İkili Ekonomik İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Damla Say ve İkinci Katip Rıfkı Olgun Yücekök ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO)’yu ziyaret etti. TTSO  Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman tarafından karşılan heyet Trabzon’un Dış İlişkilerde yaşadığı ekonomik sorunlar konusunda bilgi aldı. Valilik,  Belediye ve Limanı ziyaret eden heyet  KTÜ’de örgencilere bir konferans verdi.

Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Rauf Soysal, Bakanlığın aldığı karar doğrultusunda, Türkiye’nin dış politikada ki gelişmeleri yurt çapında bilgilendirme çalışmaların başladığını bildirdi. İlk uygulamaya Trabzon’dan başlandığını ifade eden Soysal, Trabzon’un kendi ismini daha fazla öne çıkarması gerektiğini belirterek, “ Bu bölgedeki kalkınma hareketinin lideri Trabzon’dur.” dedi.

Bu liderliği başarabilmesi için Trabzon’un stratejik vizyona ihtiyacı bulunduğunu ifade eden Dış İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Rauf Engin Soysal, hükümetin yurtdışı programı heyetlerine mutlaka bir Trabzonlunun katılması gerektiğini söyledi. Soysal, “ Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Dışişleri Bakanı beraberindeki iş adamları ile birçok ülkeye gidiyor. Trabzonlu işadamlarının bu heyetlere katılmasını arzuluyoruz. Kafkaslar, Orta Asya, Orta Doğu ve özellikle son dönemde artan Afrika ülkelerinde ortaya çıkan iş potansiyellerini yerinde görmelisiniz.”diye konuştu.

İRAN İLE TİCARETTEKİ SIKIŞIKLIĞIN AŞILMASI İÇİN İKİ TARAFTA GÜÇLÜ BİR İRADE VAR

İran İslam Cumhuriyeti’nin yurt dışına çıkışta Türkiye’den Trabzon ve mersin limanlarını kullanma isteği bulunduğunu anımsatan Dış İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı büyükelçi Rauf Engin Soysal, bu ülkeye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son yaptığı seyahatte 20 milyar dolar ticaret hedefinin konduğunu anımsattı. Bu ticaretin önemli bir bölümünün de Trabzon’u kapsayacağını bildirdi.

İran ile ticarette Türkiye’den kaynaklanan bazı engellerin olduğunu ifade ederek, “ Yabancı plakalı araçların Türk limanlarından taşıma yapmasını yasal engel var. Kanuni düzenleme yapılması gerekiyor. Taşımalar iki ülke araçlarına eşit olarak bölünmeli. Ama iki ülke üst yönetiminde sorunların aşılmasına yönelik güçlü bir irade var. Bu sorunlar aşılacaktır.”dedi.

DÜNYANIN HER YERİNDE BULUNAN TÜRK İŞ ADAMLARININ BAŞARISINA BAKANLIK OLARAK DESTEK VERMEK İSTİYORUZ

Dış ilişkilerde sonuç almanın uzun bir süreç isteyebileceğini vurgulayan Soysal, şöyle konuştu: “ Bugün Suriye ve Irak ile ekonomik bağlar geliştirildi. Dış politikada sorunları asgariye indirgemek için ekonomik olarak Türkiye güçlenmelidir. Bu ülkeler ile ekonomik bağlar güçlendirildikçe dış politikadaki sorunlarımızda paralel olarak azalıyor. Burada hakikatten Türk iş adamının girişimciliğini takdir etmek gerekiyor. Dünyanın her tarafında işadamlarımızı görmek mümkündür. Bazen bizden önce işadamları hareket ediyor. İş adamlarımızın bu yönü bütün dünyada kıskanılıyor. Dış İşleri Bakanlığı olarak bize düşen de iş adamlarımızın bu gayretlerine destek olmaktır. Bakın Afrika ülkelerinde Bakanlık temsilcilerimizin sayısı 22’ye yükseldi. Türkiye tek bir coğrafya da anılmıyor, birçok coğrafya da etkimizi artıyoruz.”

TRABZON PAKİSTAN’LA TİCARET BAĞLARINI KUVVETLENDİRMEYİ ÖNERİRİM

Trabzon’un Pakistan ile ekonomik ilişkilere adım atması önerisinde bulunun Soysal, özellikle İslamabad ve Karaci şehirleri ile bağlantı kurulmasını vurguladı. Pakistan’ın bugün bazı sıkıntılar yaşamasının ekonomik ve ticari ilişkilerin yürütülmesinde sorun olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, “Pakistan, Hindistan ve Çin açılımında yüksek potansiyeller içermektedir. Trabzon’un bu bölgedeki ticari potansiyellere yakın durmasında fayda görüyorum.”dedi.

RUSYA FEDERASYONU TÜRKİYE’YE KARADENİZ KIYISINDA LOJİSTİK BİR MERKEZ SAĞLAMASI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Dış İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Rauf Engin Soysal, Rusya Federasyonu ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere yeni boyutlar kazandırılmaya çalışıldığını söyledi. Rusya Federasyonu’nun Karadeniz Kıyısında Türkiye’ye ile ihracat çalışmalarının artırılması için bir lojistik merkez kurulmasının gündemlerinde olduğunu bildirdi.

Bakanlık olarak ön çalışmaların yürütüldüğü bilgisini veren Mayıs ayında Rusya Devlet Başbakanı Medvedev’in Türkiye ziyaretinde Karadeniz’de Lojistik Merkez’in de görüşüleceğini söyledi. Soysal, “ Türkiye Novorovsik ile Sochi arasında Rusya’nın Karadeniz kıyısında bir lojistik merkez ve liman kurulması talebinde bulunmuştu. Rusya’dan bir heyet lojistik merkez çalışmaları için Ankara’ya gelecek. Mersin ve Trabzon örneklerinin incelenmesi bu görüşmelere eklenebilir.”şeklinde konuştu.

Rauf Engin Soysal, Karadeniz’in Rusya kıyısında kurulacak olan lojistik merkezin, liman, serbest bölge ve küçük üretim merkezlerini kapsayacağını ifade ederek bu gelişmenin Türkiye ve özellikle Trabzon’un Rusya Federasyonu’nu ihracatına yüksek bir katkı sağlayacağını ifade etti. Soysal, “ Kurulacak liman ve arka palanında üretim tesisleri oluşturulacak. O tesislerde ki üretimler Rusya pazarına daha hızlı girme şansına sahip olacak.”dedi.

TRABZON TERSANE KONUSUNDA RUSYA’DAN DESTEK ALABİLİR

Dış İşleri Bakanlığı İkili İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Damla Say, Rusya Federasyonu’nun


İKİNCİ TRABZON İPEKYOLU İŞ ADAMLARI FORUMU VE FUARI’NIN GÜNDEME ALINMASI İSTENDİ

TTSO Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman, Trabzon ikinci ipekyolu işadamları fuarının yapılması konusunda Dış İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyük Elçi Rauf Engin Soysal’dan destek istedi. Bunun üzerine açıklamalarda bulunan Soysal, bu talebi Dış Ticaret Müsteşarlığı’na ileteceğini bildirdi. 1. Trabzon İpekyolu İşadamları Forumu’na Bakanlık olarak destekte bulunduklarını anımsatarak, “Dış Ticaret müsteşarlığı’ndan bu forum için henüz bir bilgi almadık. Bakanlık olarak yapılmasında yarar görüyoruz. Hâlihazırda TUSKON’un Haziran 2010’da Antalya’da gerçekleştireceği forum çalışmaları devam ediyor. İkinci Trabzon İpekyolu İş Adamları Forumu içinde girişimlerde bulunacağız. ”dedi.

TTSO Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman, oda üyelerini yurt dışına açma girişimlerinin 2009 krizinin ardından hız kazandırıldığını heyete söyledi. Başkan Yardımcısı Kahraman, iç piyasanın darılması, ekonomik kriz nedeniyle oda üyelerimizin komşu pazarlarına açılmasına çalışıldığını iletti. İran, Belarus, Makedonya, Gürcistan, Ürdün ile bağlantılar kurulduğunu bildirdi. Karadeniz havzasında ki ülkeler ile de bağlantıların artırıldığını anımsatarak Çin’inde program kapsamına alındığını ifade etti. TTSO olarak İran temaslarının ardından Tebriz maden ve Ticaret Odası ile karşılıklı olarak temsilciler atandığını, işadamlarına hizmet verildiğini aktardı. Temsilcilik uygulamasının diğer ülkelere açılacağını bildirdi.

İran transit nakliyatı ve ticaretinin başlatılmasının önünde bu ülkeye yönelik akaryakıt teşvikinin bütün çalışmalara rağmen çözülemediğini belirten Kahraman, “ Trabzon olarak İran ticaretine hazırız. Limanı özelleştirildi ve modernizasyon tamamlandı. Ticaret bağlantılarını akaryakıt sekteye uğratıyor. Diğer ülke taşımalarında uygulanan akaryakıt desteği İran için de alınmalıdır.” önerisinde bulundu.

 
 
 
 

Toplam Okunma Sayısı : 2083

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com