Rehber :
   
Orman Ürünleri
Şangün Orman Ürünleri
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
28.05.2010
Sümala Manastırı bir günlüğüne ibadete açılacağını bildirdi.


Resmi Büyütmek İçin TıklayınızTrabzon Valisi Recep Kızılcık, Maçka ilçesinde bulunan tarihi Sümela Manastırı'nın, 15 Ağustos'ta, bir günlüğüne ibadete açılacağını bildirdi.

Vali Kızılcık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Altındere Vadisi'ndeki Karadağ'ın eteklerine kurulan manastırın, Trabzon'un önemli turizm merkezlerinden olduğunu belirtti.

Kızılcık, ''Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist Trabzon'u ziyaret ediyor. Trabzon'a gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk ziyaret ettikleri yerlerden biri Sümela Manastırı'dır'' dedi.

Manastırın özellikle Ortodokslar tarafından bir nevi hacı olma yeri olarak değerlendirildiğini söyleyen Kızılcık, şunları kaydetti:

''Her yıl Gürcistan, Rusya ve Yunanistan'dan gelen turistler, Sümela Manastırı'nı ziyaret etmektedir. Bu çerçevede bu yıl hükümetimizin almış olduğu karar gereğince, Kültür ve Turizm Bakanlığının bize bildirdiği resmi yazı çerçevesinde, Sümela Manastırı, 15 Ağustos'ta bir günlüğüne ibadete açılacak. Manastırın bir günlüğüne ibadete açılmasıyla tüm inançlara saygılı olma, bu çerçevede daha fazla turisti Trabzon'a çekerek tarih, doğa, kültür turizm merkezi hedefine de bir bakıma hizmet etmiş oluyoruz.''

SÜMELA MANASTIRI

Maçka ilçesinin Altındere Vadisi'ndeki Karadağ'ın eteklerinde ve vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda yer alan Sümela Manastırı, halk arasında ''Meryem Ana'' adıyla biliniyor.

''Meryem Ana'' adına kurulan ve ''Sümela'' adını ''siyah'' anlamına gelen ''melas'' sözcüğünden aldığı söylenen manastıra verilen bu ismin, manastırın kurulduğu koyu renkli Karadağlar'dan geldiği düşünülüyor. ''Sümela'' kelimesi, buradaki Meryem tasvirinin ''siyah'' rengine bağlanabiliyor.

Hakkında çeşitli rivayetler bulunan ve kuruluşu bilimsel verilere göre 13. yüzyıla dayanan manastırın 1650'ye kadar dış kapısı üzerinde görülebilen 1360 tarihli, beş mısralık bir manzum kitabede 3. Alesios, bu tesisin kurucusu (ktetor) ve ''Doğu ile Batı''nın (Iberia) hakimi imparator olarak gösterilmişti.

Bir güneş tutulmasını 1361 yılında manastırda karşılayan Alesios, 1365 tarihli vakfiyesi ile de manastırın bütün idari şartlarını, arazisini, gelirlerini düzene koyduktan sonra Trabzon'a gelecek bir tehlikeyi, bir Türk akınını önlemek için buradaki keşişlerin daima uyanık bulunmalarını istedi.

Hizmet birimleri, misafirhane, mutfak, ayazmanın dışında 72 odası bulunan Sümela Manastırı'nın, Trabzon Kommenoslar olarak bilinen ve 1204 tarihinde Trabzon'da kurulan Kommenos Prensliği zamanında önemi arttı ve fermanlarla gelir sağlandı.

SÜMELA'NIN HAKLARI FERMANLARLA KORUNMUŞTU

Doğu Karadeniz kıyılarının Türk egemenliğine girmesini takiben Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim'in (1512-1520) manastıra 2 şamdan hediye ettiği, ayrıca Trabzon Fatihi II. Mehmet'in de manastırın haklarını tanıdığı ve birçok manastırda olduğu gibi Sümela'nın da haklarının fermanlarla korunduğu biliniyor.

Toplam Okunma Sayısı : 1860

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com