Rehber :
   
Klima ve Soğutma Sanayi
Olgun Klima
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
30.09.2010
Başkan Gümrükçüoğlu Almanya'nın Dortmund kentini ziyaret etti


Başkan Gümrükçüoğlu Almanya'nın Dortmund kentine yaptıkları ziyareti düzenlediği basın toplantısıyla değerlendirdi
 


       Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu 18-22 Eylül tarihleri arasını Almanya'nın Dortmund kentine yaptıkları ziyareti Zağnos Vadisi Kültür Merkezi'nde yaptığı basın toplantısıyla değerlendirdi. Almanya ziyaretinde bulunan 13 kişilik heyetin de hazır bulunduğu kahvaltılı basın toplantısında konuşan Başkan Gümrükçüoğlu, "18-22 Eylül tarihleri arasında Almanya da çeşitli incelemelerde bulunarak, Dortmund Belediyesi ile eğitim, kültür, sanat, spor, gençlik programları ekonomi ve bilim alanında yapılacak işbirlikleri için ile işbirliği protokolü imzaladık. Dortmund ziyareti her iki ilin karşılıklı işbirliği ve etkileşimi açısından son derece faydalı olmuştur" dedi.

       Basın mensuplarını yoğun ilgi gösterdiği basın toplantısına Trabzon Belediye Başkan Yardımcıları Ergin Aydın, O. Necip sevinç, Cengiz Çolak, Almanya'ya giden heyette bulunan, Trabzon Belediyesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Turan, Ticaret ve Sanayi Odası'ndan Erkut Çelebi, Belediye Meclis Üyeleri Güzide Turan, Saadet Çoban, Milli Eğitim Şube Müdürü Orhan Genç, Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, Gençlik ve Spor Müdürlüğü Başkanı Esra Kılıç Alemdaraoğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Orhan Aydı, İşadamı Türkay Gümüş, Trabzonspor yönetim kurulu üyesi İhsan Alioğlu Belediye Dış İlişkiler Sorumlusu İsmail Köse, Belediye Park Bahçeler Müdürlüğü Peyzaj Yüksek Mühendisi Elif Baykan da hazır bulundu.

       Almanya'nın Dortmund Belediye Başkanı Ulrich Sierau ile yaptıkları işbirliği protokolü kapsamında iki kent arasında öğrenci, öğretmen ve stajer değişimlerinin yapılması, sanatsal sergilerin açılması, şehir tiyatroları işbirliği yanında gençlik, spor ekonomi ve bilim alanlarında karşılıklı faaliyetleri içeren ortak çalışma konularının yer aldığını ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu, " Avrupa'da 5 milyon Türk vatandaşı yaşıyor. Bunun 3 milyonunu Almanyada yaşayan vatandaşlarımız oluşturuyor. İşbirliği imzaladığımız Dortmunt şehrinde ise 150 bin Türk vatandaşı yaşıyor. Geçen yıl Dortmund Belediyesi'nin 30 kişilik heyetini kentimizde ağırlamıştık. Bizde üniversitemiz, valiliğimiz, ticaret ve sanayi odamız ve belediyemizden oluşan 13 kişilik bir heyetle Dortmund'u ziyaret ederek çeşitli sahalarda görüşmelerde bulunduk. Bu görüşmeler sondasında Dortmund Belediye Başkanı Ulrich Sierau ile işbirliği protokolünü imzaladık. Ziyarette yapıtımız gözlemlemelerde Trabzon ile Dortmund arasında kültürel, sanatsal, folklorik sportif anlamda birçok ortak özelliklerimizin olduğu izlenimleri edindik. Bu anlamda iki kent arasındaki ilişkileri daha da geliştirme noktasında ziyaretin önemli katkıları olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

       Ziyarete katılan heyette bulunan delegasyon da basın toplantısında uzmanlık alanlarında yaptıkları görüşmeler hakkında bilgi verdi.

       Prof Dr.Orhan Aydın(Rektör Yardımcısı): Ziyaretin üniversite ayağı bizin için çok önemil ve en kolay ayağı idi. Çünkü üniversitemiz Avrupa'da 100 üniversite ile ikili anlaşmaları bulunan karşılıklı öğrenci ve akademik personel değişimi olan ve aynı zamanda hem Türkiye'de, hem dünyada ARGE'ye ayrılan paylar sürekli artıyor. Bu konuda bizde büyüm mesafeler almış bulunuyoruz. Bu kentte biri Dortmund Teknik Üniversitesi, diğeri sosyal bilimlerin ağırlıklı olduğu iki üniversite bulunuyor. Bu üniversitelerle anlaşmalar imzaladık. Anlaşmaya göre bölümler düzeyinde karşılıklı akademisyen ve öğrenci değişimleri yapılması yer alıyor. Çok dolu bir ziyaret oldu. Başkanımızın önderliğinde çok farklı faaliyetlerde bulunduk.

       İhsan Alioğlu(Trabzonspor Yönetim Kurlu ): B.Dortmund ile karşılıklı işbirliği anlaşması imzaladık.Bu çerçevede 2011 Avrupa Gençlik Olimpiyatları kapsamında iki takımının 15 yaş gurupları arasında bir dostluk maçı oynanacak. İki kentin futbol anlamında birbirine çok benziyor. Özellikle gençler ve eğitim konusunda önemli adımlar attık. B.Dortmund kulübü ile alt yapı konusunda sıkı bir işbirliğimiz olacak. Gençlerin eğitim konusunda Trabzonspor alt yapısından teknik adamlar Almanya'ya giderek bu kulüp alt yapısında çalışmalar yapacak. Dortmund kulübü alt yapı teknik adamları da Trabzon'a gelerek bizim alt yapımızda çalışmalar yapacak.

       Türkay Gümüş(İşadamı) Bu seyahatte sosyal, kültürel, ekonomik eğitim, ticaret ve spor alanındaki işbirlikleri yapıldı. Esasında buradan bakıldığında ziyaretin ve işbirliklerinin iki anlamı var. Birincisi şehirlerarasında işbirliği, ikincisi ise Almanya'daki Türklerin entegrasyonunun sağlanması açısından çok önemli. Birde mutlu olduğum bir konuyu ifade etmek istiyorum. Gittiğimiz heyetteki arkadaşların Trabzon'da bir yerlerde olması Trabzon adına sevindirici.

       Güzide Uzun(MeclisÜyesi): Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum. Bu gezi turistik bir gezi değildi. Dortmund tam anlamıyla bir kent. Bu beni çok etkiledi. 50 yıl önce kentleşmelerini tam anlamıyla tamamlamışlar. Harita mühendisi olmam nedeniyle imar bölümünde incelemelerde bulundum. Gerekten çok planlı ve programlı bir şekilde çalışmalarını yürütüyorlar.

       Erkut Çelebi(Ticaret Sanayi Odası): Dortmund Ticaret ve sanayi odasın ile ortak proje yapımı konusunda görüşmelerde ve anlaşmalarda bulunduk. Özellikle üniversite ve sanayi işbirliği noktasında çok ileri düzeyde olan Dortmund kentiyle bu anlamda işbirliği içerisinde yapılabilecek projeler konusunda görüşmelerde bulunduk.

       Saadet Çoban(Meclis Üyesi): bu ziyarette benim için çok önemli kazanımlar oldu. Hem ordaki Alman toplumu hem de orda yaşayan Türk toplumu hakkında çok farklı izlenimler edindik. Başkanımızla ve heyetimizle birlikte elde ettiğimiz izlenimleri en güzel şeklide değerlendireceğimize inanıyorum.

       İsmail Köse(Belediye Dış İlişkiler Sorumlusu) Almanya'nın geniş bakımlı caddelerine, insana değer verme üzerine kurulmuş olan kent kültürüne ve sokakların temizliğine hayran kalmamak elde değil. Yurttaşlarımızın buradaki çalışmaları, birliktelikleri ve iki kent arasında kurmuş oldukları kültürel köprü gelecek için ümit verici ve gurur okşayıcı niteliklte.

       Esra Kılıç Alemdararoğlu(Gençlik Spor Müdür Yardımcısı):Ziyarette çok farklı gözlemlerimiz oldu. Bir kere istemeden mukayese ediyorsunuz genç kalmamış. Bu çok üzücü bir şey. Bu konuda çok büyük sıkıntıları var ama belli etmek istemiyorlar. Bu noktada bizimle bir an önce kaynaşmanın peşindeler. Çünkü benim yaptığım gözlemlere göre Türkleri biraz dışarıda tutmalarından dolayı pişmanlar. Üçüncü kuşakta sorunlar var. Bu sorunları karşılıklı aşmak için gençlik programları düzenlenmesi konusunda işbirliğini içeren projeler yapılması noktasında görüşmelerde bulunduk.

       Orhan Genç(Milli Eğitim Şube Müdürü): Ziyarette öğrenci ve öğretmen değişim konusunda gerekli işbirliği anlaşmaları yaptık. Çocuklar ve gençler arasında internet yoluyla arkadaşlık ve MSN ve mektuplaşma yoluyla arkadaşlık kurabilmelerini sağlanması için çalışmalar yapılması ve bunun yanında ortaklaşa internet sayfası kurulması gibi görüşmelerde bulunduk.

       İsmail Kansız(Kültür Turizm Müdürü) Dortmunt kentinde iki önemli sektör var. Biri hizmet sektörü diğeri ise kültür ve turizm sektörü. Turizm ve kültür sektöründe de ellerinde büyük argümanlar yok. Kültürel geçiş süreci içerisinde olan Dortmund kenti partner kent olarak Trabzon'u seçmesinin nedeni kentimizin dinamik ve de Türkiye'yi diğer kentler içerisinde temsil edebilecek kabiliyeti ve yeteneğe sahip olmasındandır. Ziyarette Trabzon ile Dortmund kentleri arasındaki turizm ve kültürel ilişkileri önemli bir noktaya getirmek için nelerin yapılabileceğini görüştük. Trabzon'un tarihi ve kültürel özelliğini anlattığımızda doğru bir seçim yapmış oldukları ifade ettiler.

       Hüseyin Turan(Başkan Yardımcısı): Gezi ile ilgi Başkanımız ve değerli delegasyon arkadaşlarım her şeyi güzelce ifade ettiler. Dortmund kentiyle Proje partnerliği ve ileriye dönük kardeş şehir ilişkisi kağıt üzerinde kalmasın diye kentimizin kurum ve kuruşlarından değerli arkadaşlarımızla birlikte bu ziyareti gerçekleştirerek çok güzel izlenimlerde bulunduk.

       Elif Baykan(Peyzaj Mimarı-Belediye): Dortmund kentinin peyzajı ile ilgili gözlemlemelerde bulundum. Peyzaj ve kent düzeni açısından çok ileri seviyede olduklarını gördüm. Burada yapılan peyzaj çalışmalarından faydalanarak Trabzon'da yapılabilecek çalışmalar üzerinde izlenimlerde bulunmamız açısından çok faydalı bir ziyaret oldu.

Toplam Okunma Sayısı : 1505

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com