Rehber :
   
Şekerleme ve Şeker Ürünleri
Karabekir Şekerleme
Celaloğlu Arzu Helva
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
30.10.2010
Trabzon Ticaret Sanayi Odası Ekim ayı meclis toplantısı yapıldı...


Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy Başkanlığı’nda toplanan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Ekim ayı meclis toplantısını tamamladı.

Toplantıda, TTSO Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, oda üyesi KOBİ ve işletmelerin KOSGEB üyeliklerini güncellemeleri konusunda uyararak, “Önümüzdeki dönem açıklanacak olan KOSGEB kredi desteklerinden bölgemizin azami yararlanmasını sağlayalım. ”dedi.

KOSGEB DESTEKLERİNE HAZIRLIKSIZ YAKALANMAYALIM

Kısa adı KOSGEB olan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın kredi faiz destek oranlarından Trabzon ve Doğu Karadeniz Bölgesi olarak istenilen seviyede yararlanılamadığını belirten Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, bunun en büyük nedeninin işletmelerin hazırlıksız yakalanması olarak gösterdi.

KOSGEB KREDİLERİNİ DAHA FAZLA KULLANMAK İÇİN ÜYELİKLERİ YENİLEYELİM

Şimdiden KOBİ düzeyindeki işletmeleri uyarıda bulunan Hacısalihoğlu, “Bu defa böyle olmasın. Şimdiden KOSGEB’e kayıtlarımızı yenileyelim. Özellikle kredi faizi desteklerinden bölgemizdeki işletmeleri daha üst seviyede yararlansın. Bölgemize daha fazla kaynak kazandırılmış olur. İşletmelere 35 bin, 50 bin  ve70 bin Tl arasında kredi kullandırılacak. Bu miktarın faizinin yüzde 70’ oranında KOSGEB tarafından karşılanacak. Yine ihracatçılarımız içinde yaklaşık 200 bin dolar civarında kredi kullandırılacak. Bu desteğe bölgemizin hazır olmalıyız.” şeklinde konuştu.

İLK 9 AYDA TÜRKİYE GENELİNDE AÇILAN ŞİRKET SAYILARI DÜŞÜYOR, TRABZON DA İSE YÜZDE 20 ORANINDA ARTIŞ KAYDEDİLDİ

Türkiye genelinde açılan şirket sayısında yılın ilk 9 ayında yüzde11 azalma olduğunu aktaran Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’da ise yüzde 20’yi aşan oranlarda bir artış olduğunu kaydetti. Bu verinin krizden çıkışta ülke geneline göre daha iyimser olunabileceğini ifade ederek, “ İlk 9 ayda 594 şirket açıldı. Geçen dönem içinde ise 419 işletme açılmıştı.Bu rakamlar ileriye doğru bir ilerleme olduğunu göstermektedir. ”diye konuştu.

TÜRKİYE DE YABANCI ŞİRKET KURULUŞLARINDA ARTIŞ VAR, EN ÇOK DA KOMŞU ÜLKELERİMİZDEN, İRANLİ ŞIRKETLER DE ARTIYOR

Türkiye’de yabancı şirket kuruluşlarında da artış olduğunu sözlerine ekleyen Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, “ ilk 9 ayda bin 789 yabancı şirket açıldı. Almanya’nın dışında, özellikle komşu ülkelerden rağbet oldu.  Ülkemizde bu dönemde İranlı 230, Alman 213 Rus 115 ve  Azerbaycan’dan 100 firma açıldı. Bu rakamlar da gün geçtikçe de artmaktadır. Bu iki ülkeler ileTürkiye arasında ticari ilişkilerin daha da artacağını göstermektedir. ”dedi.

DEĞERLİ TL, UCUZ DÖVİZ ÜLKEYE İTHALATI YÜZDE 20 ORANINDA ARTIRDI

Değerli TL konusunda açıklamalarda bulunan Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, özellikle döviz kurunun düşük olmasının ülkeye ithalatı artırdığı uyarısında bulunarak, yakın zamanda yüzde 20 oranında ithalatta artış kaydedildiğini söyledi.

İHRACATÇI DÜŞÜK DÖVİZ KARŞISINDA KORUNSUN, EN AZ YÜZDE 10 DESTEK SAĞLANSIN

Çözümün, ihracatçıyı rahatlamak olduğunu ifade ederek, “Döviz kurunda TL’nin yüzde 10 bir değeri söz konusudur. Bu fark ihracatçıya doğrudan destekleme yapılarak ciddi bir rahatlama yaratılabilir. Kredi faiz, KDV, Vergi, SSK gibi enstrümanlar üzerinden bir destek sağlanmasını öneriyoruz. Ülkenin 2023 hedefinde başarılı olması açısından ihracatçı ve üreticinin desteklenmelidir. ”

İŞSİZLİK YÜZDE 75 İLE TÜRK TOPLUMUNUN EN ÖNEMLİ SORUNU OLARAK BAŞKÖŞEDE DURUYOR

Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, bilimsel araştırma kurumlarının iş çevreleri üzerinde yürüttüğü anket çalışmalarında alınan sonuçları meclis üyeleri ile paylaştı. Buna göre, işsizliğin yüzde 75 ile ülkenin en temel sorunu olarak ilk sıradaki yerini koruduğunu, yüzde 72 ile ekonominin ve yüzde 60 ile terörün sorun olarak algılandığını bildirdi.

ÜLKENİN ALTI AY SONRASINA HERKES FARKLI BAKIYOR, KİMİ İYİ KİMİ KÖTÜ

Anketlere yansıyan sonuçlarda ayrıca yüzde 37 oranında önümüzdeki altı ay sonundaülkenin bugünkünden daha kötüye gideceğini, yüzde 30 daha iyi olacağın, yüzde 24 aynı düzeyde kalacağını ve yüzde 8 oranında ise fikrinin olmadığını beyan ettiğini aktardı. Kişilerin bakış açılarına göre, ülkenin geleceğinin iyi veya kötü anlamda değişim göstereceği algılarının oluştuğunu vurguladı.

SON ALTI AYDA YÜZDE 2.3 ORANLA EN ÇOK ALTIN KAZANDIRDI

TÜFE oranlarına göre son altı aylık dönemde altının yüzde 2.3 oranında değer kazandığını ifade eden Başkan Hacısalihoğlu, doların yüzde eksi 3.6, yüzde Avroeksi 0.83 ve mevduat faiziyüzde eksi 0.59 oranında değer kaybı yaşadığını aktardı.

LİBYA PAZARINDA İNŞAAT SEKTÖRÜ HAREKETLİ, İNŞAAT MALZEMESİ PAZARLANABİLİR

Ekim ayı içinde Libya pazarındaki iş imkanlarını incelediğini ifade eden Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, dışardan bakıldığında kapalı ve sıkıntılı bir Pazar gibi gözükmesine rağmen inşaat sektöründe çok hareketli bir ülke olduğunu kaydetti. Libya pazarında Çin, Güney Kore ve Türkiye’nin bulunduğunu aktararak, “ Çin devleti Libya ile karşılıklı anlaşmalar ile petrol karşılığında bu ülkede inşaat sektöründe önemli projeleri tamamlıyor. Bu tür devlet desteleri olmasa da ülkemizden iş adamları Türkiye’yi bu pazarda önemli bir pozisyona taşıdı. Yüksek rekabet gücüne karşı Türk müteahhitleri başarı elde etti. ”dedi.

ORTA DOĞU PAZARINDA Kİ FİRSATLARDAN ODAMIZ ÜYELERİDE YARARLANMALIDIR

Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, Libya’nın inşaat malzemeleri ihtiyaç duyan bir Pazar olduğuna işaret ederek şöyle konuştu:  “ sadece Libya olarak bu pazarı görmemeliyiz. Libya’dan ziyade bu bölgede bulunan Tunus, Fas, Nijerya, Cad ve Mısır gibi pazarlarda öne çıkan iş fırsatlarından odamız üyelere yararlanmalıdır.”

 
 
 

Toplam Okunma Sayısı : 1863

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com