Rehber :
   
Yöresel Ürünler
İslamoğlu Gıda
İskenderoğlu Şarküteri
İmamoğlu Yöresel Ürünler
Sürbisa & Sürmene Bıçakçılık
Trabzon Silah Sanayi
Gurme 61 Şarküteri
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
31.01.2011
İşadamlarının 2011 yılını daha yakından ve dikkatli takip etmeleri


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, 2011 yılı için ekonomide gelecek beklentilerini aktardı.  Ardından son iki yıla ait faaliyetlere ilişkin olarak ayrıntılı bir sunumda bulunuldu.

2011 YILINI DAHA YAKINDAN VE DİKKATLİ TAKİP EDİN ÖNERİSİ

2010’dan 2011’e doğru bir bakışı adı altında değerlendirmelerde bulunan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, “Hükümetimiz önlemleri alıyor. Ama piyasada vurgun yiyen arkadaşlarımızı görüyoruz. Vurgun yemeyenlerinde sıkıntılarına tanığız. Bunun için hedefi yüksek tutup, daha ileriyi hedeflemeliyiz. 2011yılında iş adamlarımızın ekonomiyi daha yakından ve dikkatli takip etmelerini öneriyoruz.”

BAŞKAN HACISALİHOĞLU:  2011 YILINA İLİŞKİN EKONOMİDEKİ GELECEK BEKLENTİLERİNİ AKTARDI

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin oluşturduğu kısa adı TEPAV olan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın ülkenin en bağımsız kurumlarından biri olduğunu ifade ederek, meclis üyelerinden bu kurum çalışmalarının sonuçlarını izlemesinde yarar olacağını belirtti.

TEPAV’ın 2011 yılına ilişkin yaptığı gelecek beklentileri çalışma sonuçlarını meclis üyeleri ile paylaşan Başkan Hacısalihoğlu, “ Bilgiyi öğrenmenin yaşı yoktur. İş adamları olarak daha çok bilgiye ulaşmak için çalışmalıyız “dedi.

DÜNYA ÜRETİMİ ÇİN İLE BİRLİKTE DOĞUYA KAYDI

Dünya’daki ekonomik gelişmelerin iş dünyası tarafından takip edilmesinin çok önemli olduğunu aktaran Hacısalihoğlu, en hızlı büyüyen Çin’ın yanı sıra hammadde tedarikinde bulunduğu ülkeleri de büyüttüğünü kaydetti.  “Demek ki üretim doğuya kaydı. Çin tüketim pazarlarına ulaşmak için Uygur bölgesinden 3 ana hat üzerinden ulaşım projelerini başlattı.  Bu hatlar üzerinde ticaretin yoğunlaşması muhtemeldir. ”dedi.

TÜRKİYE YÜKSEK BÜYÜME, DÜŞÜK İHRACAT SARMALINDA

Türk ekonomisinin büyüme sağlamasına karşın ihracatının düştüğüne dikkat çeken Hacısalihoğlu,  ekonomik krizden Türkiye’nin toparlanarak çıktığını, iç tüketimin büyümenin itici motoru olduğunu kaydetti. İhracatın ise bir türlü toparlanmadığını dikkat çekerek, “İhracatta da en hızlı büyüyen Çin ve onun hammadde tedarikçileri. Türkiye üretim düzeyiyle 34 ülke arasında 12. Sırada yer aldı. İhracat sıralamasında ise 34 ülke arasında 24. Sırada yer alabiliyor. Üretimde yerimizi koruduk. İhracatta ise 10 basamak birden düştük” şeklinde konuştu.

YUNANİSTAN KRİZİ TÜRKİYEYE GELEN FON MİKTARINI ARTIRDI

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, meclis üyelerine yapmış olduğu sunumda yapısal sorunları devam ettiğini vurgulayarak, “ artan cari açık”a dikkat çekti.

AB pazarlarındaki sıkıntıdan dolayı ihracatımız istenen düzeye çıkamadığını belirten Başkan Hacısalihoğlu, “ İç tüketimdeki artış ve ithalat talebi ile birlikte cari açığımız hızla artıyor. Cari açık kısa vadeli fon akımlarıyla finanse ediliyor. Cari Açık – Kur Sarmalı,  Bütçenin kırılgan yapısı, Vergi gelirlerinin tabana yayılamaması büyük bir unsuru olmaya devam ediyor. Faizler düşmesine rağmen faiz harcamalarının bütçe gelirlerine oranı son dönemde artıyor. Hızla artan cari açık kısa vadeli fon akımları ile finanse ediliyor (Yunanistan krizi dahi ülkemize fon girişini artırdı). Bu sefer cari açık kritik düzeylere çok hızlı geldi. Birçok sorunlu ülke bütçe performansında bizden iyi durumda” diye konuştu.

SANAYİSİZLEŞME SÜRECİ TÜRKİYE İÇİN KÖTÜDÜR

Sanayiden kaçış eğilimi en yeni trend olarak Türkiye’nin yaşamakta olduğuna değinen Başkan Hacısalihoğlug, bu konuda şunları söyledi: “ İki manada bu trend yaşanıyor. Birincisi, büyük sanayiciler ortadan üst teknolojiye geçmeyi hedeflemiyor.  (Aklı olan bu devirde sanayiye girmez) görüşünü taşıyorlar.   Bir ayrı ilginç gelişme ise Sanayici, işi için beş yıllık kredi alırken, çalışanı onbeş yıllık konut kredisi alıyor.” dedi.

“ İkincisi, bir bölümü ortadan aşağıya inmeye başlıyor” diye sözlerine devam eden Hacısalihoğlu, “ Kendi haline bırakmak iyi midir? Maliyete dayalı rekabet giderek zorlaşıyor. Özel sektör yatırımları için yön belirleyebilecek nitelikte bir kamu vizyonuna ihtiyaç var. Sanayisizleşme süreci, Türkiye için kötüdür.”

ORTA GELİRDEN YÜKSEK GELİRE GEÇME DÖNEMİNDE TÜRKİYE REFORM YAPMALI

“Reform için zaman yok” ama Türkiye’nin  “Orta gelirden yüksek gelire geçiş aşamasındayız” bulunduğuna değinen Başkan Hacısalihoğlu, “Maalesef geçiş otomatik değil, reformlar lazım. En azından 2015’e kadar seçim gündemi reform yapılmasını zorlaştırıyor. Ancak; Yeni TTK ve Borçlar Kanunu, TCMB’nin yeni politikası, BECERİ’10 Projesi ile yapılanlar gibi kaybedeni olmayan reformları mümkün kılıyor. ”dedi.

Şirket bileşme ve satın almalarının önünü açan (PE dahil) bir fırsat yaratıldığını, Kısa vadede şirketlerin organizasyonel yapıları ve iş planları değişebileceğini belirten Hacısalihoğlu, konuşmasına  şöyle devam etti: “ Merkez Bankası ne yapmaya çalışıyor? Döviz kazanma kabiliyetimizin azaldığı bir ortamda kontrolsüz para girişi risktir. Yerli bankalardaki hızlı kredi genişlemesi özellikle gayrimenkul sektöründe balon oluşumunu tetikleyebilir. Merkez Bankası, bir yandan faizleri düşürerek sıcak para için Türkiye’nin cazibesini azaltmaya, öbür taraftan da faiz dışı enstrümanlarla iç kredi genişlemesini engellemeye çalışıyor”

FIRSAT NEREDE ?

“Fırsat nerede?” sorusunu iş adamlarının takip etmesi gerektiğini kaydeden Hacısalihoğlu, “ Böyle belirsiz bir ortamda, erişilebilir meyveleri toplamak iyi olur. Yabancıların şirket alma, şirketlerin yeniden yapılanma birleşme ve devir alma mevsimine galiba giriyoruz. Ama bu ülkemiz için kötü bir gelişmedir. Bunun yerine, Kurumsal yeniden yapılanma bir çok sektörde verimlilik artışlarını tetikleyebilir. Finansal sistem, şirketler kesiminin yeniden yapılanması için esas araç olarak ele alınmalı.  2011 şirketleri ucuza satma yılı değil, bu imkandan faydalanma yılı olsun”

BAŞKAN HACISALİHOĞLU, TRABZON –SOCHİ UÇAK SEFERLERİ İÇİN BAŞBAKAN VE DÖRT BAKANA BİLGİLENDİRME YAPTI

Konuşmasının başında ise Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna ziyaretine TOBB’la birlikte katılmış olduğunu hatırlatarak, “Ukrayna’daki toplantıya hükümetin dört bakanıda katıldı. Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Taner Yıldız, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergun, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan. “dedi.

Trabzon- Sochi uçak seferlerinin başlatılması konusunda Ukrayna’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve dört bakana bilgilendirmede bulunduğuna değinen Başkan Hacısalihoğlu, “ Trabzon olarak, Türkiye’nin 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine 10 milyar dolarlık katkı vermeyi hedefledik. İsteğimiz olan öncelikle Rusya Federasyonu’na ulaşabilmemiz için Trabzon – Sochi uçak seferlerinin başlatılmasını ilettik.  Önerimize olumlu bakıldığı.” şeklinde konuştu.

Toplam Okunma Sayısı : 1963

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com