Rehber :
   
Tekstil ve Konfeksiyon
Saka Giyim
Dizayn Tekstil
Meryem İç Giyim
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
16.02.2011
Mescit Duvarında ''Meryem Ana Ve Çocuk İsa'' Freski Bulundu


Trabzon'un tarihi Ortahisar Mahallesi'ndeki restorosyan çalışmaları sırasında Saraç Alizade Mescidi'nin dış duvarında ''Meryem Ana ve Çocuk İsa'' freski bulundu.

 Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 5 yılda aralarında cami, türbe ve minarelerin de bulunduğu 79 eseri 13.5 milyon liralık harcamayla onardıklarını söyledi.

 Özellikle eski vakıf eserlerinin onarımıyla ilgili yoğun şekilde çalıştıklarını belirten Yıldırımhan, ''Bu yıl içinde 16 eserin onarım ve yatırımı programa alındı. 2012 yılı sonuna kadar sorumluluk sahamızdaki tüm eserleri onarmayı hedefliyoruz. Bunu da gerçekleştireceğimize inanıyoruz'' dedi.

 Yıldırımhan, bu kapsamda Ortahisar Mahallesi'ndeki Saraç Alizade Mescidi'nde onarım çalışmaları gerçekleştirdiklerini ifade ederek, ''Çalışmalar sırasında mescidin duvarına bitişik bulunan ve büfe olarak kullanılan yapı yıkıldı. Yapının yıkılmasıyla mescidin dış duvarında Meryem Ana ve Çocuk İsa'nın konu edildiği fresk bulundu'' diye konuştu.

  Durumun Anıtlar Kuruluna iletilmesi üzerine freskin üzerinde bulunan duvarın korunmasına karar verildiğini anlatan Yıldırımhan, şöyle devam etti:

  ''Mescidi onarırken ortaya çıkan freskleri de koruyacağız. Mescidin çevre duvarının sıvası sökülecek ve ortaya çıkacak freskler aslına uygun korunacak. 'Duvarı dış etkenlerden nasıl koruyabiliriz' diye proje çalışması yapıyoruz. Hazırlanacak proje doğrultusunda ne yapılacağına karar vereceğiz. Projenin tamamlanması ve kabul edilmesinin ardından çalışmalara yıl içinde başlanacak.''

 Yıldırımhan, mescidin dış duvarında tespit edilen freski, inançlara saygı ve tarihi miras olması dolayısıyla aslına uygun olarak koruyacaklarını vurgulayarak, ''Bölgemizde farklı inançlara ait farklı eserler bulunuyor. Bunların bütününün korunması gerektiğini düşünüyoruz. Bunlar tarih mirasıdır ve bugün bunların sahibi biziz. Hangi inanç olursa olsun saygılıyız'' dedi.     

     -''FRESK TARİHİ SÜRECE IŞIK TUTACAK''-     

 Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu yetkilileri ise kentsel sit alanı içinde yer alan tescilli mescidin batı duvarında Meryem ve çocuk İsa freski bulunmasının Trabzon'un tarihi sürecine ışık tutacağını belirttiler.

 ''Yol gösteren, rehber'' anlamına gelen 'Hodigitria Meryem ve çocuk İsa figüründe, Meryem Ana'nın sağ koluyla çocuk İsa'yı kucakladığının görüldüğünü ifade eden yetkililer, şunları kaydetti:

 ''Freskte Meryem Ana'nın sağ elinin parmakları, sol elinin ise tamamı açıkta. Başını hafifçe çocuğuna doğru eğmiş ve başörtüsü omuzlarından aşağıya doğru iner şekilde. Çocuk İsa'nın sağ elinin parmakları belirgin, diğer kısımları ise giysili. Her ikisinin de başında haleleri var. Bir kemerin alınlık kısmında yer alan fireskonun boyaları, üzerine yapılan sıvadan dolayı dökülmüş. Mescidin batı duvarının dış yüzeyinde, üst kısımda küçük 3 adet niş, alt kısımda da 4 adet yuvarlak kemerli niş bulunuyor. Bu nişlerin 3 tanesinin kemer genişliği ve yüksekliği aynı. Nişlerden biri daha geniş ve alçak tutulmuş, ayrıca çift kemerli. Dıştaki kemer, örgü motifiyle süslenmiş.''

Yetkililer, kilise olarak inşa edilen ve daha sonra camiye dönüştürülen Küçük Fatih Camisi'nin mescidin bulunduğu sokakta olduğunu anımsatarak, bu duvarın kiliseyle bağlantılı ve dini işlerle ilgili bir yapıdan kalmış olabileceğine dikkati çektiler.

Toplam Okunma Sayısı : 2356

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com