Rehber :
   
Web Siteleri
Bölgesel Web Siteleri
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
25.07.2011
Trabzon’da Günde Bir Heykel Yapan Can, Gördüğü İlgiden Bir Hayli Memnun.


 

,

 

 

Ünlü Heykeltıraş sanatçısı Süleyman Can, Trabzon Forum AVM’de yaptığı kumdan heykellerle kendine hayran bırakıyor. Forum AVM’nin davetlisi olarak geldiği Trabzon’da günde bir heykel yapan Can, gördüğü ilgiden bir hayli memnun.
22 Temmuz tarihinde Sumela Manastırı ile başlayan kumdan heykeller, 27 Temmuz Çarşamba günü Forum AVM heykeli  ile son bulacak. Tek kişi çalıştığı için yapımın bir gününü aldığını belirten Süleyman Can, bu çalışma  için toplam 12 ton kum harcadığını söyledi. Malzemenin kum ve sudan ibaret olduğuna dikkat çeken Can, “Trabzon’da bu iş için özel kum bulamadık. Bunun için asıl pudra şekeri ayarında kum olması gerekir. İçindeki  kil değeri daha yüksek çünkü. Ancak bulamadığımızdan inşaat kumu ile idare etmek zorunda kaldık” dedi.
Süleyman Can bu güne kadar Türkiye’de festivallerde 3-4 sergi açtığına değinerek kumdan heykellerin dayanma süresinin deprem ve insan faktörü olmadığı sürece bir yıl, minimum 6 ay olduğunu söyledi. Can, kuma olan hevesinin çocuk yaşlardan geldiğini belirterek şöyle konuştu:
“Her insan çocukluğunda mutlaka kumla tanışmıştır. Kumdan kaleler, kumdan arabalar yapmıştır. Benimde kuma olan haşır neşirliğim çocukluğa dayanıyor. Birde ahşap oyardım. Aslında ahşap işini çok severim. Anadolu Üniversitesi Heykel bölümü mezunuyum. Kumdan heykelleri hep duyardım merak ederdim.  1-2 yıl sonra Antalya’da ki festivale gittim ve gördüm. Çok etkilendim. Oldukça zevkli ve farklı bir meslek dalı olduğu için kum heykel çalışmaya karar verdim. Beni  en çok zorlayan kumdur çünkü çok risklidir. Ama yapmak da bir o kadar zevklidir. Çok dikkat ve ileri derecede el becerisi  ister.  Hemşerilerimden çok büyük ilgi gördüm. Ne de olsa bende Karadenizliyim, Artvin doğumluyum. Bana en çok şu soruyu sordular: Bunun içine ne katıyorsunuz? Çok basit. Kum ve Su”..

Bu güne kadar Sumela Manastırı ve Ayasofya Müzesi’nin heykellerini yapan Can, geri kalan günlerde Atatürk Köşkü, Serender, Trabzonspor logosu ve Forum AVM’nin dış görüntüsünden oluşan heykellerini yapacak.

 

25.07.2011

 

Toplam Okunma Sayısı : 1888

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com