Rehber :
   
Ev Tekstili ve Halıcılık
Güven Ev Tekstili ve Halıcılık
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
22.12.2011
Demiryolu Projesi Halka Tanıtıldı


Trabzon-Tirebolu-Gümüşhane-Erzincan demiryolu projesi, Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir toplantıyla halka tanıtıldı.

Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce ''Trabzon, Tirebolu, Gümüşhane ve Erzincan Demiryolu Projesi'' ile ilgili halkı yatırım hakkında bilgilendirmek, projeye ilişkin görüşlerini almak ve ÇED sürecinde katılımı sağlamak amacıyla Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde düzenlenen ''Halkın Katılım Toplantısı''na Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi, TTSO Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Bektaş, ilçe ve belde belediye başkanları, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Atatürk’ün de hayali olan demiryolunu hayata geçireceklerini ve Trabzon’un uzun yıllar süren özlemine kavuşacağını söyledi.

Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Trabzon, Tirebolu, Gümüşhane ve Erzincan Demiryolu Projesi'nin bölgenin yapısına, coğrafi koşullarına ve doğal güzelliklerine göre dizayn edileceğini ifade etti.

Uzmanlar projeyi halka tanıttı

Açılış konuşmasının ardından Trabzon, Tirebolu, Gümüşhane ve Erzincan Demiryolu Projesi, proje ihalesini alan Yüksel Domaniç Mühendislik Şirketinden proje mühendisi Hakan Yeşiltepe, proje ile ilgili katılımcılara teknik bilgiler sundu.

Projenin ilk kez 1980’li yıllarda Ulaştırma Bakanlığa adına İTÜ tarafından Trabzon-Tirebolu-Erzincan Demiryolu adı altında incelendiği ve fizibl bulunmadığı belirtilerek aynı projenin daha sonra aynı isim altında günümüz koşullarına göre tekrar incelenmek üzere DLH tarafından projesinin ihale edildiği ve Yüksel Domaniç Müh Şirketi tarafından ön proje çalışmalarının tamamlandığı dile getirildi.

Yapılan ön proje çalışmaları sırasında çok sayıda güzergah alternatiflerinin çalışıldığı ve sonuç olarak idarenin onayladığı bugünkü şeklini aldığı kaydedilerek ön proje çalışmalarının amacının gerek maliyetler gerekse mühendislik açıdan uygun güzergahın tespit edilmesi ve bu bağlamda maliyetlerin hesaplanması, projenin fizibilite çalışmalarının yapılması ve son olarak da ÇED açısından uygunluğunun incelenmesi olduğu ifade edildi.

Bu kapsamda en uygun hatların tespit edildiğini belirten uzmanlar, bu hatların Erzincan-Gümüşhane- Trabzon ve Erzincan-Gümüşhane- Tirebolu olarak belirlendiğini anlattılar.

Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu; “Trabzon’un demiryoluna kavuşması için üzerimize düşeni yapacağız”

Trabzon Belediye Baş kanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu projenin güzergahıyla ilgili çalışmaların neye göre yapıldığını sorarak bunun Gümüşhane üzerinden Trabzon veya Tirebolu’ya bağlanmasıyla ilgili kesin bir karar verilmesi ve çalışmaların da bu doğrultuda yapılması gerektiğini dile getirdi.

Trabzon’un 4 bin yıllık bir kent olduğuna ve mevcut alt yapısıyla demiryolunu hak ettiğine dikkat çeken Başkan Gümrükçüoğlu, Trabzon’un demiryolu ile buluşturulması için üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini vurguladı.

Projede hem Trabzon'a hem de Tirebolu'ya yükleme limanı yapıldığına dikkati çeken Başkan Gümrükçüoğlu, ''Tirebolu'na yükleme bindirme limanı yaptığınız zaman Trabzon'a gelmeyin, lüzum yok. Olmaz bu iş. O zaman Samsun'dan Batum'a kadar demiryolu yapalım. Bu ülke oraya kadar tren yolu yapar mı, yapar efendim. Dolguyla yapmaz tünelle, viyadükle yapar. Sahilden değil, azcık iç kesimden yapar. Bu ülke ve bu millet bunu yapar. Ama şimdi Gümüşhane'ye geldikten sonra Tirebolu'ya gideceksek Trabzon'da liman yükleme bindirme indirme olmaz. Trabzon'da olacaksa Tirebolu'da olmaz. İkisini de sahilden birleştirelim. Ülkenin kaynaklarını optimum kullanacağız'' dedi.

Projede Gümüşhane'den Trabzon'a kadar 17 viyadük, Gümüşhane'den Tirebolu'ya kadar ise 32 tane viyadüğün yer aldığına dikkati çeken Gümrükçüoğlu, şöyle konuştu:

''Niye zorluyoruz kardeşim? Tünel Gümüşhane'den Trabzon'a 24 tane, Gümüşhane'den Tirebolu'ya 59 tane köprü var. Viyadük ve köprü, tünel mukayesesi ortada. Bu konuyu her platformda dile getirdik ve getiririz de. Gümüşhane'de bir karar verilecek ya 'Tirebolu'ya gideceğim liman yapacağım yükümü indireceğim, bindireceğim' veya 'Trabzon'a geleceğim yükümü indireceğim bindireceğim.' Bu şehir, kim ne derse desin Trabzon Erzincan demiryoluyla limanın yapılacağı şehirdir. Trabzon 4 bin yıllık bir kenttir ve bir lojistik merkezdir. Bunu burada kayda alın. Bugüne kadar söyledik bugün de söylüyoruz. Varsa bu ülkenin o kadar kaynağı o zaman peki liman yapalım Artvin'e de Hopa'ya da her yere yapalım devam edelim. Böyle proje olmaz. Gümüşhane'de karar verilecek, ekonomik olan Tirebolu'dur oraya limanı yapacağız ya da ekonomik olan Trabzon merkezdir oraya ineceğiz, oraya liman yapacağız. Biz bu görüşümüzü rapor haline de getireceğiz ve ilgili kurumlara göndereceğiz.''

DOKA Genel Sekreteri Kaldırım; “Projenin maliyetinden çok sosyal ve ekonomik getirisine bakılmalı”

DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ve Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç ise projenin güzergah maliyetlerinden çok uzun vadede bölgeye getireceği faydalar ve katma değere bakılması gerektiğini belirterek projenin bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Trabzon Limanı İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş de Trabzon ve Tirebolu tartışmasının doğru olmadığını ve Trabzon’un vizyonu, tarihi, sahip olduğu alt yapısı ve potansiyeli dolayısıyla demiryolunu hak ettiğini kaydetti.

Toplantıya katılan akademisyenler de görüşlerini dile getirirken, vatandaşlar daha çok projenin maliyetleri, ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği, güzergahların neye göre belirlendiği, çevreye verilecek zararlarla ilgili soruları uzmanlara yönelttiler.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Toplam Okunma Sayısı : 1636

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com