Rehber :
   
Züccaciye & Mutfak Eşyaları
Hakkı Akyüz Mutfak Eşyaları
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
22.12.2011
Beril Atasoy'un Özel Haberi…


     
 
 
     

Her yörenin kendine ait bir damak tadı ve lezzeti vardır. Memleketimiz diye söylemiyorum ama Trabzon’umuzun damak tadı da bir başkadır. Hamsisi, kuymağı, pideleri ve köftesiyle hepimizin vazgeçilmezidir.

 Ama birde helvamız vardır ki yemeğe doyamayız. Şimdiki nesil ne kadar devam ettiriyor bilmiyorum ama babaannelerimiz, dedelerimiz özellikle de masada balık varsa arkasından mutlaka helva yiyin çocuklar helva yiyin diye söylemeden edemezler. Haksızda sayılmazlar aslında gerçekten leziz bir tattır helva.

 Soframızın vazgeçilmezi olan helva yarım asırdır damak tadımıza hitap ediyor. Peki nedir helvanın sırrı?Bu güzel lezzetin bize gelmesini sağlayanlar kimdir diye merek ettik ve tahmin ettiğiniz gibi soluğu Trabzon’un yarım asırlık helvacısı Beton Helva’da aldık.

 Beton Helva ilk olarak 1953 yılında Mustafa Özbak tarafından Uzun sokakta faaliyete başladı. İlk üretiminden çok kısa bir süre sonra tadı ve kalitesiyle beğeni toplayan Beton Helva 1960 yılı itibariyle üretim kapasitesini arttırdı ve Trabzon piyasasında kalıcı olacağı işaretini verdi.

 Başlarda yöresel olmasa da yöre dışında bilinmeyen bir tattı. Fakat Trabzon halkımız Beton Helva’yı çok sevdi ve Trabzon’da bir marka haline getirerek yöresel bir tat olmaya da hak kazandırdı.

 Beton helvanın yanında koz helva dondurma ve şıranın da üretiminin yapıldığı Beton Helva’da salep’inde çok leziz olduğunu belirtmek isterim.

 Bu bilgilerin yanında Mustafa Bey’in oğlu Özgür Bey’de bizi kırmadı ve bu güzel lezzetler den dondurma ve şıra’nın yapımındaki püf noktalarını bizimle paylaştı.

 Eminim şuan büyük bir merakla nasıl yapıldıklarını öğrenmek istiyorsunuz.

 İşte o güzel dondurmanın sırrı;

Günlük Hamsiköy yayla sütünün 8 saat kaynatılmasından sonra hakiki doğal salep kullanılarak elde edilen özel bir ürün.

 Şıra ise; Adıyaman Besni kuru üzümünün suda bekletilmesinden elde edilen ferahlatıcı bir içecek.

 Eminim ki şuan Trabzon dışında olan birçok kişi bir iç çekip keşke o güzel lezzetlerden tadabilsek diye düşünmüştür.

 Beton Helva’da bu şekilde düşüneceğinizi tahmin edip Trabzon dışındaki vatandaşlarımız için bir internet sitesi hazırlayıp internet üzerinden satış projesi başlatarak tüm helva severlere bir yeni yıl hediyesi olarak sunuyor.

 Ürünlerini perakende satışla sunan Beton Helva 50 yılı aşkın bir süredir Trabzonluların vazgeçilmezi olmayı başarmış durumda.

 Bizler de bu eşsiz lezzetten dolayı Beton Helva’ya bir kez daha teşekkür ediyoruz. Ve bu geleneğin gelecek kuşaklarda da sürmesini diliyoruz.

Toplam Okunma Sayısı : 1205

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com