Rehber :
   
Kurumlar
İl Kültür Turizm Müdürlüğü
Karadeniz Teknik Üniversitesi
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası
Trabzon Valiliği
Trabzon Mes. Eğit. Bil. Mer.
Beşikdüzü Belediyesi
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
23.12.2011
Tarım ve Kırsal Kalkınmaya 4. destekleme çağrısı başladı.


TRABZON – TTSO, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca yürütülmekte olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) dördüncü çağrı dönemi tanıtım toplantısı ile kamuoyuna duyurdu. 19 Aralık 201 tarihinde başlayan çağrı dönemi Avrupa Birliği'nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA'nın Kırsal Kalkınma Bileşenini kapsıyor.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Trabzon İl Koordinatörlüğü’nce Zorlu Grand Otelde düzenlenen basın toplantısında yeni yapılanan kurumun tanıtımı yapıldı. Ayrıca bugüne kadar kurumun çıktığı çağrı ilanları hakkında bilgi aktarıldı. Üçüncü ve dördüncü çağrı ilanları hakkında detaylı bilgilendirmede bulunuldu.

Toplantıya Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, TKDK İl Koordinatörü Muhammet Bozali,  konu ile ilgili il kamu müdürleri, sivil toplum örgütleri ve basın mensupları katıldı.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu konuşmasında yapmış olduğu tanıtımdan dolayı kırsal Kalkınma Koordinatörü İl Müdürü Muhammet Bozali’ye teşekkür etti.. Toplantıya katılan herkesin ortak paydasının yatırımların şehre kazandırılması olduğunu ifade eden Hacısalihoğlu, bu konuda hemfikir olunmasına karşın uygulamalarda ortaya çıkan eksiklikler hakkında bilgilendirmede bulundu.

Eksikliklerden birisinin tanıtım konusunda gerçekten ulaşabileceğimiz hedef kitleye ulaşımda biraz daha etkili olunması gerektiğini belirterek, “İlk başta bu biraz zayıf olmuştur ama zaman içerisinde etkili adımlar atıldı. Bundan dolayı da kuruma teşekkür ediyoruz.  Ve bütün kurumlar burada buna çok büyük bir önem verdi. Tanıtım konusunda çok fazla bir sıkıntı olduğunu da tahmin etmiyorum ama çağrıların duyurulmasında, öyle ki 3. çağrı bitmeden, 4. çağrıya geçildi. Bu bizde olduğu gibi başkalarında da kafa karışıklığı yapabilir. Bunu açık olarak anlatmakta yarar var. Bunda basınımıza büyük görev düşüyor. ”dedi.

Proje hazırlamayla ilgili konuya baktığımız zaman, şehrimizde proje hazırlayabilecek, verebilecek kurumlar olduğunu kaydeden Başkan Hacısalihoğlu bunların başında Ticaret ve Sanayi Odası’nın geldiğini ve gerekli desteği şehre vereceğini aktardı.

TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu sözlerine şöyle devam etti: “ Odamız bünyesinde faaliyette bulunan Avrupa İş Geliştirme Merkezi’nde 15 uzman, Proje Koordinasyon Ofisinde 25 uzman olmak üzere toplamda yaklaşık 40 kişiye yakın uzman proje hazırlamaya katkı verebilecek durumdadır. Bunun yanı sıra,  İl Genel Meclisi, Belediyemiz ve Üniversite gibi değişik kurumlarda proje ofisleri de destek verilebilir. Yeter ki çalışmalar bu alanda yapılsın. TTSO bütün kurumlara ve özel sektöre 40’a yakın uzman kadrosu ile destek verecektir” şeklinde konuştu.
Tüm bunların dışında uygulamaya dönük olarak istenen evraklar konusunda sıkıntılar bulunduğunu bunların başında İmar konusu bulunduğunu dile getiren Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “ İmarla ilgili, biz daha önceki uygulamalarda görmüş olduğumuz noksanlıklar olmuştur. Bazı evraklar Proje geçtikten sonra istenen evrak olsun. Proje hazırlama zamanı çok kısıtlı. Burada önemli olan projelerin hazırlanmasının önündeki engeli aşmak olmalıdır. Projeler geçtikten sonra ilgili kurumlar bir araya gelerek evrakların tamamlanmasını sağlayabilir.”

TRABZON VALİSİ DR. RECEP KIZILCIK

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık toplantıda yaptığı konuşmada proje mantığının yerleştirilmesi konusunda hem sivil toplum hem kamu kurum ve kuruluşların çok önemli çalışmalar yürüttüğünü, bu anlamda proje döngüsü eğitimlerinin verildiğini hatırlattı.

Kızılcık, “Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ile bildiğiniz gibi biz sadece Trabzon’da değil Doğu Karadeniz bölgesi genelinde de çok önemli çağrılara çıktık. Ve ilk çağrımız turizm alanındaydı. Hem kamu hem de özel sektörden çok kaliteli projeler geldiğini gördük. Yine son çağrımızda kırsal kalkınmaya yönelik olarak proje çağrılarına çıkarak özel sektörün bu alandaki faaliyetlerini desteklemeye adım atıldı. ”dedi.

“Yakında bir gerçeği artık hepimizin artık görmesi gerekiyor.” Şeklinde sözlerine devam eden Kızılcık şöyle konuştu: “ Gerek ülke kaynakları gerekse Avrupa Birliğinden finanse edilen kaynaklarla iş yapmak isteyen girişimci vatandaşlarımıza, özel sektörümüze, sivil inisiyatiflerimize ve kamu kurum ve kuruluşlarına çok ciddi olarak kaynak sağlanmakta. Biraz geçmişe döndüğümüzde, ‘İş yapmak istiyoruz ama nerde kaynak!’ diye düşünürdük. Çok eski tarih değildir bunlar.

Artık ülkemizde iş yapma yeteneği, kültürü değişti.  İş yapmak isteyenler proje kültürünü benimsemelidir. Proje önüne döküp,  artık neyi yapmak istediğini, nasıl yapmak istediğini ve ne kadarlık sürede yapmak istediğini yetkili proje çağrısında bulunan yerlere sunmalıdır. Şunda Kırsal Kalkınmayı Destekleme Koordinatörlüğü proje beklemektedir. Buraya sunulacak projelerde rahatlıkla desteklenebilmektedir. Ve proje desteğini aldıktan sonra da nasıl uyguladığını denetim ve görevli elemanlar tarafından yapılmaktadır.  Ve böylece para alındıktan sonrada, takibinin yapılarak tamamının nereye harcandığının bilindiği bir döneme geçilmiştir. “
Toplantının açılışında yaptığı sunumda TKDK İl Koordinatörü Muhammet Bozali 2-20 Ocak 2012 tarihleri arasında yapılacak başvuruların son güne bırakılmaması uyarısında bulundu. Önceden yapılacak başvuru sahiplerine koordinatörlük uzmanlarının yardımcı olacağını anımsattı.

Sunumda özetle şu bilgileri paylaştı. 

KIRSAL KALKINMA (IPARD) PROGRAMI KAPSAMINDA TRABZON İLİNDE DESTEKLENECEK
SEKTÖRLER

Avrupa Birliği'nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA'nın Kırsal Kalkınma Bileşeni kapsamında Trabzon ilinde Vakfıkebir ekmeği, pide, simit fırını yapımından lokanta,pastane,restoran, otel yapımına, kültür balıkçılığı yetiştiriciliğinden su ürünlerinin işlenmesine ve pazarlanmasına, arıcılar için kovan alımından karavan alımına, el sanatları atölyelerinden yöresel ürünlerin işlenmesi için gerekli olan tesislerin yapımına kadar çeşitli alanlarda yapılan inşaat ve makine ekipman alımı projeleri hibe programı kapsamında yer almaktadır. Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı Kapsamında Trabzon ilinde desteklenecek sektörlerin başlıkları aşağıda sıralanmıştır:

Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması
Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi -Arıcılık
-Süs Bitkilerinin Yetiştirilmesi
-Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yetiştirilmesi
• Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi

YEREL ÜRÜNLER: Trabzon ( Vakfıkebir ) Ekmeği, Trabzon Tereyağı, Siyah Çay, Telli Peynir, Kolot Peyniri, İmansız Peynir, Akçaabat Köftesi, Fındık, Isabella Üzümü, Likapa (Yaban Mersini), Trabzon Hurması, Karalahana, Karayemiş, Muşmula, Kızılcık, Yomra Elması, Kivi, Trabzon Pidesi, Hamsi Salamurası, Palamut Salamurası, Fasulye Turşusu, Trabzon Simidi, Laz Böreği, Mısır Unu, Mısır Ekmeği, Çilek
EL SANATLARI: Ahşap işi, Metal işleri, Cam Eşya, Seramiklerin üretimi, Çanak çömlek (toprak eşya, çömlek yapma), Çinicilik, Dokumacılık, Hasır işi, Sepet dokuma, Müzik aletleri yapımı, keçe yapımı, Kilimcilik, Halıcılık, Semer yapımı, Taş işleme, Dekoratif taş işi, Sedef Döşeme,(Kağıt sanatları (hattatlık(kalgrafi) Ebru sanatı, Tezhip) Saraçlık, Folklorik bebek giysi yapımı, Yorgancılık, Tarak yapımı, Alçı işleri/Tandır yapımı, (Dikişçilik, giysi dekorasyonu, nakış işleme, örgü,), Süpürge Yapımı
• Kırsal Turizm
• Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi

KIRSAL KALKINMA (IPARD) PROGRAMININ AMACI

Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde onaylanan Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı; Türkiye'nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturmayı hedeflemekte, işletmeleri Avrupa Birliği standartlarına yükseltmeyi amaçlamaktadır.

PROGRAMIN KAYNAĞI

Faydalanıcılara uygun harcamalar karşılığında sağlanacak olan mali desteğin kaynağı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Eş-finansmanından oluşturulan IPARD Programı Fonudur. Bu destek "Kamu Katkısı" olarak adlandırılmaktadır. Bu kamu katkısı, program çerçevesinde gerçekleşmiş yatırımlar için geri ödemesiz olarak kullandırılacaktır.-

BAŞVURU TARİHLERİ

Başvurular 01.02.2012 tarihi saat 09.00'dan itibaren, TKDK Trabzon ¡1 Koordinatörlüğünde kabul edilmeye başlayacak olup, başvuruların son teslim tarihi 20.02.2012, saat 18.00'dir. Bu çağrı için son teslim tarihinden sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir.

BAŞVURULARIN YATIRIM SÜRELERİ HAKKINDA

Kurumumuz, IPARD fonlarında olası kayıpların en aza indirgemek amacıyla 2012 yılı içerisinde tamamlanacak olan başvuruları değerlendirmeye alacaktır. Bu sebeple bu çağrı ilanı kapsamında hazırlanacak başvuruların yatırım süreleri 4 (Dört) ayı geçmemelidir.

BAŞVURULAR İLE İLGİLİ BİLGİLER

Bu başvuru çağrı döneminde Kurumumuz tarafından yapılacak ilave duyuru ve bilgilendirmeler bu çağrı ilanı kapsamında dikkate alınmalı ve söz konusu duyuru ve bilgilendirmeler, kurumumuzun resmi internet adresinden (
www.tkdk.gov.tr) takip edilmelidir. Konu ile ilgili detaylı bilgilere mesai saatleri içinde İl Koordinatörlüğümüz Yardım Masası Hattından (444 85 35) arayarak ulaşılabileceği gibi, şahsen de Koordinatörlüğümüz hizmet binasına başvurarak yardım alınabilecektir.

 
 
 
 

Toplam Okunma Sayısı : 1708

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com