Rehber :
   
Şekerleme ve Şeker Ürünleri
Karabekir Şekerleme
Celaloğlu Arzu Helva
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
31.12.2011
Hacısalihoğlu'ndan işletmelere çağrı: 420 milyar dolar ithalatı olan Rusya pazarında yerimizi almalıyız


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Dünya Ticaret Örgütüne üye olan komşumuz Rusya Federasyonu’nun yıllık ithalatının 420 milyar dolara yükseldiğini anımsatarak Trabzon’daki işletmelerin bu pazarda yerini almasını dile getirdi.


TTSO Aralık ayı Meclis toplantısında konuşan Başkan Hacısalihoğlu, iç ve dış gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin büyümede yakaladığı başarıyı gelecek açısından ‘ümit verici’ olarak tanımlayan Başkan Hacısalihoğlu, enflasyon ve cari açıktaki yükselişi ise aynı oranda ‘üzüntü verici’ olarak yorumladı. Başkan Hacısalihoğlu, Rusya Federasyonu’nun DTÖ’ye üye olmasının Türkiye ve bölge açısından önemli fırsatları beraberinde getireceğini söyledi. Başkan Hacısalihoğlu, tasarruf oranlarında tehlikeli düşüşler yaşandığına da dikkat çekerek bazı uyarılarda bulundu.


Büyüme sevindirici, enflasyon ve cari açıktaki artış üzücü


2011 yılında tahminleri aşan ekonomik büyümeyi değerlendiren Başkan Hacısalihoğlu, “2011 yılı ekonomi açısından olumlu geçti. Büyüme hızı tahmin edilenin üzerinde yüzde 8 olarak gerçekleşti. Bu artış ümit vericidir. Krize rağmen yakalanan bu yüksek performans iç pazarın canlılığından kaynaklanmaktadır. Enflasyonda ise yüzde 5,5 tahmini tutmadı. Yıl sonu itibarıyla enflasyonun iki haneli rakamlara çıkması bekleniyor. Bu durum da büyüme sevindirici üzüntü vericidir. Dış ticaret açığı da ne yazık ki 110 milyar dolar seviyelerine kadar yükseldi. Cari açığın gayri safi milli hasılaya oranının yüzde 10’lara kadar çıkması ise önümüzdeki yıl alınması gereken tedbirler açısından önem taşıyor. Bunun yanında dolar kurundaki artış da ortalama yüzde 22 civarında. Bu çok yüksek bir seviye. 2012’de bunun dengelenmesi ve 1,75 seviyelerine gerilemesini arzu ediyoruz” dedi.


Rusya Federasyonu’nun Gümrük Birliği’ne girmesi, değerlendirilmesi gereken önemli bir fırsattır


Rusya Federasyonu’nun Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) kabul edilmesinin Türkiye ve bölgenin ekonomisi açısından son derece önemli olduğunun altını çizen Başkan Hacısalihoğlu, “Türkiye’nin ön önemli ticari partnerlerinden olan Rusya’nın 420 milyar dolar ithalatı var. Bizim de buradaki payımızı artırmamız lazım. 5-6 milyar dolarlık bir ihracat yeterli değil. Bu ülkede mutlaka yerimizi almalıyız. Rusya aynı zamanda bizim hinterlandımızda da bulunuyor ve bu açıdan bizi çok yakından ilgilendiriyor” şeklinde konuştu.


Yeni teşvik uygulaması


Yeni teşvik uygulamasında yatırım indiriminin geri gelmesinin önemli bir gelişme olduğunu belirten Hacısalihoğlu, yatırım indiriminin uygulandığı dönemlerde yatırımlarda büyük artış görüldüğünü hatırlatarak aynı gelişmelerin yaşanmasını beklediğini söyledi.


Tasarrufların düşük olması tehlikeli


Türkiye’nin tasarruf seviyesinin tehlikeli noktalara gerilediğine dikkat çeken Başkan Hacısalihoğlu, “Ülkemizdeki tasarruf seviyesi yüzde 12 seviyelerine indi. Bu durum bize daha uyanık ve tedbirli olmamız gerektiğini gösteriyor. Bu nedenle alınan ve alınacak olan kararlara paralel hızlı tepkiler verebilmeliyiz” uyarısında bulundu.

 

 
 

Toplam Okunma Sayısı : 1518

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com