Rehber :
   
Konfeksiyon
Can Modaevi
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
06.01.2012
TTSO Meclis Üyesi Ekrem Çapkınoğlu: Güven ve istikrarın devamı 2012'de inşaat sektörünü büyütecek


TRABZON-TTSO, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası 23. Grup Bina İnşaatı ve Taahhüt İşleri Meclis Üyesi Ekrem Çapkınoğlu, Aralık ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, 2012 yılında güven ve istikrar ortamının devam etmesi durumunda tüketicilerin konut satın alma ve özel sektöründe yatırım yapma eğiliminin devam edeceğini söyledi.

“Konut satın alma 2012’de devam edecek”

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olarak nitelendirilen inşaat sektörünün 2008 ve 2009’da yaşanılan küçülmenin ardından 2010 yılında toparlandığını ve 2011’de büyüme kaydettiğini dile getiren Çapkınoğlu, güven ve istikrar ortamının devam etmesi durumunda bu büyümenin 2012 yılında da süreceğini ifade ederek şöyle konuştu:

“İnşaat sektörü 2011 yılının ilk çeyreğinde yüzde 14,7, ikinci çeyreğinde de yüzde 13,2 büyüdü. Yılın ilk yarısı itibarıyla bu büyüme yüzde 13,9 olarak gerçekleşti. Ancak gelişme hızında bir ivme kaybetmesi beklenmektedir. Yatırım tutarı toplamı olarak da 2011 yılı sonu itibarıyla sektörde kamunun 39,5 milyar TL, özel sektörün ise 65 milyar TL yatırımla kapatması beklenmektedir. 2011 yılının 3. Çeyreğinde istihdamda da yeni bir rekor kırılmıştır. 1 milyon 910 bin istihdam sağlanmıştır. Bunun yurt içindeki toplam istihdamın yüzde 7,7’sini karşılamaktadır. Sektörü 2012’deki geleceği açısından bakarsak güven ve istikrar ortamı hem tüketicinin konut satın alma eğilimini hem de özel sektörün yatırım yapma eğilimini etkileyecek bir numaralı faktör olmaya devam edecektir. 2011’de yükselen faizler ve döviz kurunun da yükselişi sektörü temkinli olmaya itiyor. Ancak kurun bu seviyelere oturması da cari açığın azalması ve ihracatçının nefes alması için pozitif bir durum olacaktır. Özellikle kur artışı inşaat sektörünü çok da olumsuz yönde etkilemeyecektir.”

“Doğalgaz çalışmaları istenilen hızda değil”

Doğalgaz çalışmalarının istenilen hızda gitmemesi dolayısıyla Trabzon’da hava kirliliğinin önemli bir sorun olmaya devam ettiğini belirten Çapkınoğlu, “Trabzon’da maalesef karbonmonoksit soluyoruz. Doğal gaz çalışmaları uzun yıllar önce başladı ama çok yavaş ilerliyor. Çok da kalitesiz kömür kullanıyor. Bunlar nasıl denetleniyor? Sağlığımıza yazık. Kenti hava kirliliğinden kurtararak sağlıklı bir ortama kavuşturmak adına bu çalışmalar hızlandırılmalıdır”

“Turizm Master Planının takipçisi olmalıyız”

“Trabzon’u geleceğe taşıyacak önemli bir alan da turizmdir. Turizm master planı ne seviyede, çalıştayların çalışmaları nasıl gidiyor. Bunlarla ilgili bize bilgi verilmeli. İklim değişmelerinden dolayı Trabzon gelecekte önemli bir yer olacaktır. Özellikle Avrupa’daki belirli yaşın üzerindeki insanlar gelecekte iklimi dolayısıyla Trabzon’u seçecektir. Bu konunun da sıkı takipçisi olmalıyız”

“Soçhi Limanı’nın kapatılması ticarete darbe vurdu”

“Kıyı komşumuz Rusya Federasyonu ile yapılan ticaret, Soçhi limanının olimpiyatlar dolayısıyla kapatılması ve bunun yanı sıra kara ve hava ulaşımlarının da yetersiz olması sebebiyle Trabzon ticaretine önemli bir darbe vurmuştur. Bunu bir veriyle ifade etmek gerekirse; Soçhi limanıyla yapılan iş hacmi Trabzon’da 3 bine yakın kişiye istihdam sağlıyordu. Yine 2009 yılında 7 bin 52 araç, 58 bin yolcu ve 258 bin ton yük taşınırken, 2011 yılında 430 araç, 8 bin 480 yolcu ve 0 tonajla çalışmaktayız. Bu Trabzon ekonomisi için önemli bir kayıptır. Bu konuda odamızın gereken girişimlerde bulunacağına inanıyorum. 

“Trabzonlu işadamlarına sochi’de ikili iş görüşmesi düzenlenmeli”

Bunun yanı sıra 2014’te yapılacak olimpiyatlarla ilgili Trabzonlu işadamlarına iş imkanları sağlayacak ikili görüşmeler ve toplantılar odanın öncülüğünde düzenlenebilir. Bu noktada TOBB’un bir alt kuruluşu olan DEİK de devreye sokularak onlardan destek alınabilir.
 
Çamburnu-Yeniay Tersane Projesi ağır ilerliyor

“Yine uzun yıllardır odamızın takip ettiği projeler kapsamında bulunan Çamburnu-Yeniay Tersanesi projesi kapsamındaki faaliyetleri yeterli görmüyorum. Bu yatırımın hızlandırılması için yetkililere gerekli ikazın yapılması zarurudir. Orası Trabzon ekonomisine önemli katma değer sağlayacaktır.”

 
 

Toplam Okunma Sayısı : 1598

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com