Rehber :
   
İletişim
Raykom İletişim
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
13.01.2012
AB uzmanları Türkiye'de Kalite Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi ülke raporu 2012 çalıştayı Trabzon'da yapıldı


AB uzmanları Türkiye’de Kalite Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi ülke raporu 2012 çalıştayı Trabzon’da yapıldı

 

 

 

 

 

 

 “Malların Serbest Dolaşımı” kapsamında ve Gümrük Birliği Kararı” ile doğrudan ilgili alanlarda özellikle “Ticarette Teknik Engeller” konusunda Türk kamu ve özel sektörünü teknik mevzuat uyumunda ve kalite altyapılarını AB seviyesinde güçlendirmeyi hedefleyen çalıştay Trabzon’da yapıldı.

 “Türkiye’de Kalite Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi” nin ülke raporu kapsamında 4 tarafsız uzman ve proje yönetimini temsilen bir uzman Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşen çalıştayda kamu ve özel sektör temsilcileri ile bir araya gelerek değerlendirmede bulundular.

TRABZONDAN ÖZEL SEKTÖR ÜRÜNLERİNİ AB PAZARINA İHRAÇ ETMEKTE YAŞADIĞI SORUNLARI AB HEYETİNE AKTARDI

Türk ulusal mevzuatına uygun faaliyet gösteren uygunluk değerlendirme kuruluşlar ve üreticilerinde katıldığı çalıştayda standardizasyon, akreditasyon, uygunluk değerlendirmesi (sertifikasyon) ve metroloji/kalibrasyon alanlarında bilgi alış verişi sağlandı. Çalıştaya katılan Trabzon’dan özel sektör temsilcileri görüşlerini, yaşadıkları sorunları ve beklentilerini proje kapsamında oluşturulmakta ülke raporuna yansıttılar.  Gıda, balık ve endüstri başta olmak üzere uluslararası standartlardaki üretimlerin Avrupa pazarına ihraçlarının önündeki engellerin kaldırılmasını istediler.

TÜRKİYE RAPORU İÇİN AB UZMAN HEYETİ TRABZONA GELDİ ÖZEL SEKTÖR TEMSİLÇİLERİNİ DİNLEDİ, GÖRÜŞLERİNİ ALDI, YOL GÖSTERDİ

Türkiye’de Kalite Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi ülke raporu 2012 çalıştayı Trabzon toplantısı 11 Ocak 2012 tarihinde Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapıldı. Proje idari biriminden Claes Skjernov,   Türkiye Raporu Grup Lideri Rıchard Collyer  Akreditasyon, Baerbal  Zimmermann Standardizasyon, Wolfgang Lentsch uygunluk değerlendirmesi, Hakan Kalgrenn Metrolojii-Kalibrasyon alanlarında uzmanlar ülke raporunu açıkladılar. All Partıcıpants’da sunum yapılan alanlarda Türkiye’deki mevcut durum hakkında bilgi verdi.

TÜRKİYENİN AKRETİDASYON SÜRECİNE AĞIRLIK VERMESİNİ İSTEDİ

Proje idari biriminden Claes Skjernov,    2012 yılı çalıştayında Türkiye Raporunu değerlendirdi. Türkiye’nin aslında kendine pek yardımcı olmadığını düşündüğünü ifade ederek akreditasyon yasasının bir süreç olduğunu, geliştirilmesi ve tamamlanması gerektiğine işaret etti. Türkiye’deki ticaret ve sanayi odaları, birlikler ve diğer ilgili kurumların etkilerini bu konuda artırmaları gerektiğini vurguladı.

AVRUPA, PAZARINA GİREN ÜRÜNÜN KALİTELİ OLMAMASINDAN ENDİŞE DUYAR

Açık sözlü bir ifade de bulunmak istediğini, eksisi ve artısı ile Türkiye’ye bakmak istediğini belirterek değerlendirmesini sürdüren Skjernov,  önyargıdan söz edilen Avrupa’nın bir endişesi olduğunu, bu endişenin de “Avrupa’ya giren malların iyi olmasını istemekten” kaynaklandığını vurguladı.

AVRUPAYA ÜRÜN SATMAK İSTİYORSANIZ ÜRÜNÜNÜZÜ KALİTELİ OLDUĞUNU BELGELEYİN

Avrupa’da halkın daha duyarlı olduğunun altını çizen Skjernov  Türk özel sektörüne yaptığı tavsiyede, “ Ürününüzün bir şekilde kaliteli olduğunu, akredite olduğunu bir şekilde ortaya koyun. Avrupalı buna önem veriyor. Türkiye bu alanda farkındalık yaratmalı. “dedi.

TÜRKİYE DE KALİTE İYİYE DOĞRU GİDİYOR

“Genel anlamda Türkiye’de kalite iyiye doğru gidiyor” sözlerine yer veren Skjernov, Türkiye’de tüketicilerin kalite kontrolü hakkında bilgilendirilmeleri ile kalite altyapısının daha da güçleneceğini dile getirdi.

STANDARDİZASYONA ÜLKE OLARAK EĞİLMELİSİNİZ

Türkiye’nin standardizasyon faaliyetlerine pek katılmak istemediği şeklinde bir eğilimi olduğuna işaret ederek şöyle konuştu: “ Standardizasyon olayına ülke olarak eğilmelisiniz ki etkinliğiniz artsın.  Kalibrasyonun ne aralıkta yapılması yasal bir konudur. Bir ürün Avrupa pazarına sürülüyorsa bunun belirli kaideleri vardır. Kalitenin doğrulanması için belirli ülkelerin prosedürleri var. Bunlara uyulmalıdır.  Endüstriyel olarak kalibrasyon hangi aralıklarda yapılacağı ise tamamen size kalmış bir durumdur. Bununla ilgili bir yasa yok. Endüstriyel metodolojiye siz karar veriyorsunuz.”

GIDA VE BALIKTA TRABZON’DA DA CİDDİ KONTROLLER YAPILIYOR

Gıda sanayinin çok hassas bir sektör olduğunu, Avrupa’da yüksek kontroller yapıldığı sözlerine ekleyen Skjernov, Trabzon ve Türkiye’de yapılan incelemelerde gıda konusunda ciddi kontroller yapıldığına şahit olduklarını, laboratuvar testlerinin yapılmakta olduğunu altını çizerek, “ Buradaki testlerden geçen gıda ürünleri Avrupa’da da geçer diye düşünüyorum. Balık sektöründe de aynı durum söz konudur.”

BAŞKAN HACISALİHOĞLU: ÜRETİMDEN TÜKETİME KALİTEDE HEDEF MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ

Çalıştayda yaptığı konuşmada Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu kalite altyapısının düzeltilmesinde bütün hedefin özünde müşteri memnuniyetinin olduğunu söyledi.

TÜRKİYE NİN İHRACATININ YÜZDE 45 EURO BÖLGESİNE İSE ÜRETİM STANDARDIMIZ YÜKSEK DEMEKTİR

Türk ürünlerin dış pazarlarda gereken uygunlukta olması gerektiğinin altını çizen Başkan Hacısalihoğlu, Türkiye’den bütün dünyaya mal satıldığını aktararak, “ İhracatımızın yüzde 45’i Avrupa Birliği’nedir. AB en büyük ortağımızdır. Bu neden kaynaklanıyor Avrupa Birliğinin standartlarına uygunluğumuzdan. ”dedi.

GEÇİŞ DÖNEMİNDE OLAN TÜRKİYE KALİTE VE BELGELENMEDE BAŞARILI

Türkiye’nin bir geçiş döneminde olduğunu, dünya genelinde her ürünün standardına ulaşma arzusunda olduğunu ifade ederek, “ Ürünlerimizin belgelendirilmeleri Trabzon’da da yüksektir.. Firmalarımız ihracatı hedeflediği için istenen standartları üretimlerinde tamamlıyorlar. Müşteri memnuniyeti imalattan tüketime her aşamada belge istiyor. Kalite kontrolünü firmalar yapmalıdır. “ diye konuştu.

TÜRKİYE VE BÖLGEMİZ KALİTE KONTROLÜNDE HIZLI GELİŞTİ

Türkiye’nin uluslararası standartlara eriştiğini, bu alanda yakın zamana göre çok yol aldığını bir örnek üzerinden AB’li yetkililere aktaran Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, şöyle konuştu. “ Sebze ve meyve ihracatı başlangıçta dökme yük olarak gönderilirdi. Bugün bu ihracatı uluslararası en üst düzeyde ürün kontrolleri, ambalajı ve yüksek kalitede ihraç ediyor. Türkiye gözüne kestirdiği pazarın isteklerini kısa sürede tamamlıyor uluslararası pazarda rekabet edebiliyor.”

BAŞKAN HACISALİHOĞLU AB’NİN UYGULAMALARINI AB HEYETİNE ŞİKAYET ETTİ

Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, Türkiye’de Kalite Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi ülke raporu 2012 çalıştayı için Trabzon’a gelen AB heyetine yaptığı konuşmada, belgelendirme işlemlerinde alınan ücretlerin yüksekliğinden şikâyetçi oldu. Belgelendirme konusunda çok iyi bir pazarın oluştuğunu sözlerine ekleyen Başkan Hacısalihoğlu, “ AB çok yüksek ücretler alıyor. Hedef sadece para kazanmak olmamalı. Bu belgelendirme ücretleri makul seviyelere çekilmelidir. Ayrıca AB, Türkiye’deki belgelendirme kurumlarımıza da destek sağlamalıdır.”

Türkiye’de ürünlerin belgelendirilmesine, kalite kontrol ve standardizasyon çalışmalarına devletin destek olması gerektiğini ifade eden Başkan Hacısalihoğlu, yapılacak desteklerin ülke ihracatının artırıcı çalışmalar olacağını aktardı.

TRABZON VE TÜRKİYE YÜKSEK STANDARTLARDA ÜRETİM YAPIYOR

Gerek Trabzon’da gerekse Türkiye’de çok yüksek standartlarda üretimler yapıldığını AB heyetine aktaran Başkan Hacısalihoğlu,” İlimizde üretilen implant üretiliyor. Otomotiv sanayisine döküm yapılıyor. Hepsi ileri teknoloji gerektiriyor.  Üretimlerin her aşamada kalite kontrolleri yapılıyor. Türkiye ihracattın da AB’nin payı en büyük olmaya devam edecektir. Türk sanayisi AB ve dünyanın istediği tüm belgelendirmeleri tamamlayacaktır.”

 
 
 
 


Toplam Okunma Sayısı : 1882

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com