Rehber :
   
Beyaz Eşya ve Elektronik
Araslar Ticaret
Aydın Elektronik
Tekobiz
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
01.03.2012
KTÜ'de Engelleri Tek Tek Tespit Ettiler


     
 
 
     

Sabancı Vakfı tarafından finanse edilen, Türkiye Gençlik Birliği tarafından uygulanan, “Gördüm Duydum Biliyorum” projesi ile KTÜ’de engel avına çıkan engel avcıları, engelli öğrencilerin önlerindeki engelleri tek tek tespit ettiÖnümüzdeki günlerde raporlaştırılarak KTÜ Rektörlüğü’ne sunulacak olan çalışmanın verilerine göre harekete geçecek olan Rektörlük, gerekli tadilat çalışmaları ile engelli öğrencilerin önündeki tüm engelleri ortadan kaldıracak

PROJE UYGULANDI

  Sabancı Vakfı tarafından finanse edilen, Türkiye Gençlik Birliği Derneği tarafından uygulanan; KTÜ İşletme ve Ekonomi Kulübü, KTÜ İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Kulübü, Türkiye Sakatlar Derneği Trabzon Şubesi ve Trabzon İşitme Engelliler Derneği tarafından desteklenen “Gördüm, Duydum, Biliyorum” projesi Türkiye Gençlik Derneği Genel Başkanı ve Proje Genel Koordinatörü Elif Serbest, Trabzon Koordinatörü Murat Alkan ve Proje Asistanları Nur Hilal Gerçek ve M. Arkın Çoban tarafından Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde uygulandı.

3 GÜNDE TAMAMLANDI

3 gün süren proje uygulamasının ilk günün gününde katılımcılara işaret dili eğitimi verildi. İkinci günde İstanbul’dan gelen bedensel engelli eğitmen Süleyman Akbulut, KTÜ öğrencilerine engel bilinci eğitimi ve engel uyumlu bina standardı hakkında bilgi verdi. Etkinliğin üçüncü günü ise KTÜ Rektör Yardımcısı ve KTÜ Engelli Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Selahattin Köse’nin KTÜ’de engel sunumu ile başladı. Bu sunumun içerisinde KTÜ’deki engelli öğrenciler, sayısal dağılımları, istatistikî verileri, engelli uyumu için yapılan çalışmalar, engelli öğrenciler için yapılan akülü araba alımları, görme engelli öğrencilerin bilgisayar kullanabilmesi için alınan yazılımlara kadar yapılan çalışmalardan bahsedildi.

ENGELLERİ TEK

TEK TESPİT ETTİLER

Sunumun ardından KTÜ’de engel avına çıkacak olan ekibe “engel avı” hakkında kısa bir bilgilendirme yapıldı ve engel avında kullanacakları materyaller olan engel etiketleri, mezura, genel engel standartlarını içeren bilgi klasörleri engel avı ekibine dağıtıldı. Bu işlemlerin ardından 4 grup olarak KTÜ’ye dağılan engel avcıları, Engelli öğrenciler için KTÜ’deki engelleri tespit edip fotoğrafladı.

REKTÖRLÜK SÖZ VERDİ

Engel avcılarının elde ettikleri bu veriler, “Gördüm Duydum Biliyorum” ekibi tarafından raporlaştırılarak KTÜ Rektörlüğüne sunulacak. KTÜ Rektörlüğü, bu rapor doğrultusunda gerekli tadilat çalışmalarının yapılarak engelli öğrenciler için engellerin kaldırılacağına dair söz verdi.

HEDEF ENGELSİZ KTÜ

Sabancı Vakfı ile ortaklaşa gerçekleştirilen bu etkinlikte hedeflerinin engelsiz bir KTÜ’ye ulaşmak olduğunu ifade eden KTÜ Rektör Yardımcısı ve Engelli Birimi Sorumlusu Prof Dr. Selehattin Köse, Türkiye’nin en eski dördüncü üniversiteleri olduğunu hatırlatarak, bundan dolayı birçok binanın eski mimaride yapıldığı için engelli uyumlu olmadığını söyledi. KTÜ’de yeni inşa edilen binaların tamamının engelli uyumlu olduğunu ifade eden Köse, “Yeni yapılan binalarımızın tamamında engelli uyumlu çağdaş mimari kullanmaktayız. KTÜ’de gerçekleştirilen engel avı ile birlikte KTÜ’nün engel haritası çıkarılarak engellerin tespiti sağlanacak ve akabinde gerekli tadilatlarla tüm KTÜ’nün engelsiz hale getirilmesine çalışılacaktır” dedi.

ENGELLİ ÖĞRENCİLER

BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ

KTÜ’de 30 civarında engelli öğrencinin eğitim-öğretim hayatına devam ettiğini ifade eden Köse, “Engelli öğrenci sayımızın bu kadar az olmasının sebebi, engellilerin daha alt okullarda engellerinden dolayı eğitim hayatını sonlandırmasıdır. Bundan dolayı tüm engelleri aşarak buraya kadar gelen engelli öğrencilerimiz bizim için çok değerlidir. Bizler, bu kardeşlerimizin eğitim-öğretim hayatlarını en iyi şekilde tamamlamaları için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” diye konuştu.

GELECEĞİN ÖĞRETMENLERİNE

İŞARET DİLİ EĞİTİMİ VERİLDİ

Etkinlik kapsamında Edebiyat Fakültesi’nde öğrenim gören geleceğin öğretmenlerine de meslek hayatları boyunca engelli öğrenciler ile daha iyi iletişim kurabilmeleri için engel dili eğitimi verildi. Edebiyat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Hikmet Öksüz, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mevhibe Coşar nezaretinde yapılan eğitimlerde geleceğin öğretmenleri 300 kelimelik işaret dili eğitimi aldı.

ÇALIŞMALAR SÜRECEK

KTÜ’de engel bilincinin oluşmasını Engelsiz KTÜ Sempozyumu’nda kazandıklarını ifade eden Dekan Yardımcısı Coşar, “Bu sempozyum esnasında öğrencilerin okuma, yazma ve anlama engelinin dahi olabileceğini fark ettik. Bu bağlamda Sabancı Vakfı tarafından finanse edilen “Gördüm, Duydum, Biliyorum” projesine “Engelliler adına bir şeyler yapabilir miyiz?” diye talepte bulunduk. Ve geleceğin edebiyat ve Türk dili öğretmenlerine meslek hayatlarında karşılaşabilecekleri işitme engelli öğrencilerle iletişim kurabilmeleri için işaret dili eğitimi düzenlemeyi uygun bulduk. Bu bağlamda son sınıf öğrencilerimize işaret dili alfabesi ve 300 kelimeden oluşan bir işaret dili eğitimi verildi. Ve bu etkinlik ileride yapmayı planladığımız 2 aylık daha geniş kapsamlı bir işaret dili eğitimin temelini oluşturdu. Önümüzdeki günlerde bu kursumuza da fakülte olarak başlamayı hedeflemekteyiz. Bizleri kırmayarak bu etkinlikte bizlere destek olan “Gördüm, Duydum, Biliyorum” ekine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

KTÜ YÖNETİMİ

KARARLILIĞINI

ORTAYA KOYDU

Projenin Trabzon Koordinatörü Murat Alkan ise KTÜ’de uygulanan engel avı ile, engelli öğrenciler için KTÜ’deki engellerin tek tek tespit edildiğini ve raporlaştırılarak Rektörlüğe sunulacağını ifade ederken, “Hazırlayacağımız rapor doğrultusunda engellerin ortadan kaldırılacağına dair söz aldık. Bundan dolayı yöneticilerimize çok teşekkür ediyorum. Engelli öğrencilerin önlerindeki engellerin ortadan kaldırılması için yaptığımız bu çalışma boyunca KTÜ yönetiminden çok destek gördük. Engelsiz bir KTÜ oluşturmak için ne kadar kararlı olduklarını ortaya koydular” ifadelerini kullandı.

 Furkan YİĞİT (RESİMLİ İMZA) 

PROJE UYGULANDI
Toplam Okunma Sayısı : 1784

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com