Rehber :
   
Alışveriş Merkezleri
Hatipoğlu Hipermarketler Zinciri
İsaoğlu Market
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
08.03.2012
Başkan Hacısalihoğlu, Kadınlar Gününü Kutladı.Hacısalihoğlu: "Kadınlar ekonomik hayatta daha fazla yer almalı"


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Türkiye’nin 2023 hedefine ulaşması için girişimci sayısının 5 milyona, kadın girişimci sayısının da gelişmiş ülkeler seviyesine çıkartılması gerektiğini söyledi.

 
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Başkan Hacısalihoğlu, Türkiye’nin gelişmiş ve müreffeh bir ülke haline gelmesi için nüfusun yarısını oluşturan kadınların sosyal, siyasal ve ekonomik hayatta daha katılımcı olmasının şart olduğunu belirtti. 
 
Türk kadınının, dünyanın gelişmiş olarak tanımlanan birçok ülkesinden daha önce siyasal haklara kavuştuğunu ancak aradan geçen sürede kadınların siyasal, toplumsal ve ekonomik hayattaki konumunun bu ülkelerin gerisinde kalmasının düşündürücü olduğunu belirten Hacısalihoğlu, son yıllardaki gelişmelerin ‘yetersiz’ ama gelecek açısından ümit verici olduğunu ifade etti.
 
Başkan Hacısalihoğlu, bir ülkenin gelişmesi ve kalkınması için topyekun bir bakış açısı gerektiğine, bunun da nüfusun yarısını oluşturan kadın potansiyelinin harekete geçirilmesiyle mümkün olabileceğine işaret etti.
 
“2023 hedefi için kadın girişimci sayısını artırmalıyız”
 
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde girişimciliğin özendirilmesine özel bir önem verildiğini ve bunun bir dizi teşviklerle desteklendiğini belirten Hacısalihoğlu, Türkiye’de de son yıllarda girişimcilik kültürünün geliştirilmesi yolunda önemli çalışmalar yürütüldüğünü ve bunların olumlu sonuçlarının görülmeye başlandığını kaydetti.
 
Türkiye’nin 2023 yılında koyduğu ‘dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek’ hedefinin gerçekleştirilmesinin, başta kadınlar olmak üzere girişimci sayısının artırılmasıyla mümkün olabileceğini savunan Başkan Hacısalihoğlu, şunları kaydetti:
 
“Son yıllarda, kadınların çalışma hayatına artan oranlarda katılması ve daha aktif rol alarak girişimcilik faaliyetlerinde bulunmaları, bizim gibi gelişen ekonomiler açısından stratejik bir öneme sahiptir. Ülke nüfusunun yarısını kadınların oluşturduğu gerçeğinden yola çıkılırsa; ekonomik büyüme ve kalkınmanın, kullanılmayan bu potansiyeli etkin hale getirmenin ve yeni iş sahaları oluşturmanın yolunun, kadın girişimciliğinin teşvik edilmesinden geçtiği açıkça ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de 74 milyon nüfusa karşılık girişimci sayısı 1 milyon 300 bin civarındadır. Gelişmiş ülkelerde girişimci sayının nüfusa oranının yüzde 10’lar düzeyinde olduğu dikkate alınırsa, bu sayının ne derece yetersiz olduğu ve taşıdığı potansiyele rağmen ülkemizin neden gelişmiş ülkeler arasında yer alamadığı da anlaşılacaktır. Kadın girişimci sayımız ise 80 binlerle ifade edilmektedir ki bu rakamı gelişmiş ülkelerle kıyaslamak mümkün değildir. Türkiye olarak eğer 2023 yılında 10 büyük ekonomi arasına girmek istiyorsak girişimci sayımızı 5 milyona, kadın girişimci sayımızı gelişmiş ülkelerdeki oranlara çıkartmalıyız.”
 
Türkiye’de kadın girişimci sayısının yetersiz olduğunu ama bu sayının son yıllarda yapılan çalışmalar ve teşviklerle giderek arttığını kaydeden Başkan Hacısalihoğlu, bu durumun gelecek açısından ümit verici olduğunu söyledi.
 
“Kadınların karakteristik özellikleri güçlü bir potansiyel içermektedir”
 
Yapılan çalışmalarda kadınların kişilik özelliklerinin ‘dinamik, bağımsız, özgüvenli, rekabetçi ve amaç odaklı’ olarak tanımlandığına belirten Hacısalihoğlu, bu güçlü potansiyelden yararlanmanın yolunun kadınların başta ekonomi olmak üzere bütün alanlarda erkeklerin yanında yer almalarını sağlayacak politika ve projelere öncelik verilmesi ile mümkün olabileceğinin altını çizdi.
 
“Trabzon’da kadın girişimci sayısının artması için çalışmalar yürütüyoruz”
 
Kadın girişimci sayısının artması için yürütülen çalışmalara her zaman destek verdiklerini belirten Hacısalihoğlu, “Her ne kadar kadınların erkeklere göre işgücüne katılımı ve girişimcilik faaliyetleri konusunda istenilen seviyede olamadığı bir gerçek olsa da, kadınların her geçen gün ekonomik hayatta daha etkin hale gelmeye başladığı bilinen bir gerçektir. Bundan son yıllarda yürütülen eğitim ve teşvik programlarının da önemli katkısı bulunmaktadır. TTSO olarak bizler de çeşitli desteklerle Trabzon’da kadınların iş hayatına atılmalarına yardımcı olmaktayız. Kadınlara kendi işletmelerini kurabilmeleri için girişimcilik başta olmak üzere çeşitli eğitimler veriliyor. Halen devam etmekte olan girişimcilik projelerimizde de kadın kontenjanlar için pozitif ayrımcılık da yapılıyor. Umudumuz Trabzon’da kadın girişimci sayısının zaman içinde artış göstermesidir” ifadelerini kullandı.
 
Başkan Hacısalihoğlu, kadınların sosyal, siyasal ve ekonomik alanda daha yüksek oranlarda yer almasıyla gerçekleşecek gelişmiş ve müreffeh bir Türkiye özlemiyle bütün kadınların Dünya Kadınlar Gününü kutladı.

Toplam Okunma Sayısı : 1526

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com