Rehber :
   
Klima ve Soğutma Sanayi
Olgun Klima
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
29.03.2012
Kervan Yolu Ekoturizm Projesi Tanıtıldı


            Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Köprübaşı Kaymakamlığınca hazırlanan “Kervan Yolu”  Projesinin Zorlu Grand Otel’de düzenlenen açılış ve tanıtım kokteyline katıldı. Projenin tanıtımına Vali Kızılcık’ın yanı sıra Trabzon Alay Komutanı  Dursun Ertuğrul, Köprübaşı Kaymakamı Erdinç Dolu, İl Emniyet Müdürü Ertan Yavaş, Sürmene Belediye Başkanı Fikri Usta, İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri ve davetliler katıldı.

            Tanıtım toplantısında bir konuşma yapan Vali Kızılcık turizmin özel bir yer teşkil ettiğini belirterek, "Özellikle alternatif turizm diye isimlendirdiğimiz güneş turizminin haricinde tarih, kültür ve doğa turizmi anlamında Doğu Karadeniz Bölgemizin özellikle de Trabzon'umuzun büyük hazineleri barındırdığını söyleyebiliriz. Ancak bu hazineleri kullanırken, kullanıma açarken bunların sürdürülebilir ve bu anlamda yaşayabilir hale getirilmesi için de bizlerin çok hassas davranmamız gerektiğini düşünüyorum. Nadide yapıların yaşamlarını devam ettirebilmeleri bizler için birinci öncelik olmalı. Ancak onları insanlığın kullanımına ve görünümüne de sunmak yerel idareciler olarak bizlerin, sivil toplum kuruluşları ve bu yörede yaşayan insanlar olarak hepimizin sorumluluğudur diye değerlendiriyorum" şeklinde konuştu.

            Sürmene (Araklı)- Köprübaşı- Ağaçbaşı- Madur Dağı- Bayburt arasında mevcut antik kervan yolunun tanınır kılınarak eko turizme kazandırılması için Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği tarafından Kervan Yolu Projesi hazırladıklarını kaydeden Erüz “Köprübaşı Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği önderliğinde Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) desteği ile yürütülen projeye Sürmene Kaymakamlığı ve Sürmene Belediyesi de destek oldu. Proje, Türkiye’nin en büyük ve özelliklerini, koruyabilen yüksek rakım (2000 m) bataklığı olan 9000 yıllık ekolojik hazine Ağaçbaşı Turba Bataklığı’nın koruma altına alınarak ve bölgeyi koruyarak halkın gelir elde etmesini sağlamayı amaçlıyor. 2007 yılından bugüne, bölgenin 9000 yıllık ekolojik geçmişini bünyesinde saklayan bataklığın korunması için halkta ve bataklık çevresindeki yaylalarda bilinçlendirme ve koruma anlayışının geliştirilmesi çalışmaları ile başlayan, 2008 de WWF Türkiye, 2010 yılında Birleşmiş Milletler desteği ile bölgeyi tanıtan broşür, kitapçık ve afişlerle bilgi ve bilinçlendirme çalışmaları yürütülmüş ve Kervan Yolu Projesi ile bölgenin eko turizme kazandırılarak bütüncül havza koruma aşamasına gelinmiştir. 2000 m yükseklikte bulunan Ağaçbaşı Turba bataklığı; tarihi olduğu kadar barındırdığı endemik bitkilerle de ekolojik açıdan korunması gereken bir alandır. Ayrıca havza Türkiye’nin önemli kuş göç yollarından da birisi olarak her yıl yüzlerce tür kuşun geçiş yaptığı bir bölgedir” dedi.

Toplam Okunma Sayısı : 1675

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com