Rehber :
   
Tekstil ve Konfeksiyon
Saka Giyim
Dizayn Tekstil
Meryem İç Giyim
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
04.04.2012
2011 yılı büyüme rakamlarını değerlendiren Başkan Hacısalihoğlu: Türkiye'nin uluslararası kredi derecelendirme notu yükseltilmelidir.


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Türk özel sektörünün performansı Türkiye’yi 2011 yılında dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ülkesi yaptığını söyledi. Bu başarı ile Türkiye’nin uluslararası kredi derecelendirme notunun da yükseltilmesi gerektiğini vurguladı. Kredi notunun yükseltilmesinin iş dünyasını rahatlatacağını ve ülkemizde daha fazla yabancı sermaye girişi, yatırım ve iş sahalarında genişleme olacağını kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 8.5 büyüdüğünü açıkladığını belirten Başkan Hacısalihoğlu, “ TÜİK verilerine göre, ülkemizin büyüme hızı, geçen yıl ise sabit fiyatlarla yüzde 8,5 oldu. Geçen yıl gayri safi yurtiçi hasıla cari fiyatlarla 1 trilyon 294 milyar 893 milyon liraya (772 milyar 298 milyon dolar) çıktı. “ dedi.
 
Ekonomideki bu iyimser havanın etkisinin uluslararası kredi kuruluşlarının değerlendirmelerine de önümüzdeki dönemde yansıması gerektiğini ileri süren Başkan Hacısalihoğlu, “  Türkiye en hızlı büyüyen dünyanın ikinci ekonomisi oldu. Bu müthiş bir başarıdır. Uluslararası alanda Türkiye’nin kredi derecelendirme notunun yükselmesini beklemek en doğal hakkımız.  Kredi derecelendirme notuna göre Türkiye’nin hala yatırım yapılamaz seviyede tutulmaktadır. Ekonomik performansıyla pek çok ülkeden daha konumda olan ve bunu büyüme verilerine yansıtan Türkiye’nin kredi derecelendirme notu A seviyesine yükseltilmelidir.” dedi.
 
Başkan Hacısalihoğlu,  büyüme performansında, Türk özel sektörünün katkısının son derece büyük olduğunu belirterek, özel tüketim ve yatırım harcamalarının büyümeye katkısı yüzde 9,5 olarak gerçekleşti. Kamu harcama ve yatırımlarının katkısı binde 4’te kaldığını ifade etti.
 
Başkan M.Suat Hacısalihoğlu açıklamalarına şöyle devam etti:
 
“Bir diğer olumlu gelişme de, dış ticaret açığının büyümeye olumsuz etkisinin daralıyor olmasıdır. 2011’in ilk 9 ayında dış ticaretimiz büyümeyi yüzde 3,1 daraltırken, bugün açıklanan verilerle 2011 genelinde dış ticaretin daraltıcı etkisi yüzde 1,4’e geriledi. 2012’in ilk çeyreğindeki rekor ihracat düzeylerini de dikkate aldığımızda dış ticaretin 2012’de büyümeye olumlu katkı sağlayacağını tahmin ediyoruz. 
 
Tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri hayran bırakan yüzde 8,5’lık büyüme performansıyla birlikte Türk özel sektörü, iş ve aş sağlamaya da devam etti. 2011 yılında özel sektörde çalışan kişi sayısı 1,3 milyon arttı. Böylece Türkiye’de işsizlik düzeyi kriz öncesi seviyelerin bile altına geriledi. 
 

2012 yılından da beklentimiz, yüzde 4’lük tahminlerin ötesine geçen bir büyüme performansıdır. Türkiye ekonomisi ve Türk özel sektörü bunu başarabilecek dinamizme sahiptir.”

Toplam Okunma Sayısı : 1329

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com