Rehber :
   
Haber Portalı
Yöresel Haberler
61 Haber
Zaguda.net
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
30.05.2012
Cennet Kirletiliyor mu?


CENNET KİRLETİLİYOR MU?

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Yönetmen Fatih Akın'ın ''Cenneti Kirletmek'' adlı belgeseline konu olan Sürmene Çamburnu Kutlular Katı Atık Düzenli Depolama sahasında basın toplantısı düzenledi.

  Vali Kızılcık, beraberinde Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve bazı ilçe belediye başkanlarıyla çöp depolama alanına gelerek, yetkililerden çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

  Son dönemlerde tesisle ilgili filmlerin yayınlanması nedeniyle bazı bilgileri paylaşmak istediklerini ifade eden Vali Kızılcık, ''Bölgemiz bir turizm bölgesi. Biz Trabzon'umuzu ve bölgemizi daha yaşanabilir hale getirebilmek için çalışıyoruz. Ancak şehirlerin en büyük problemi çevre. Devletimiz, ilgili kurum ve kuruluşları destekleyerek halkımıza daha yaşanabilir çevre sunmak için çaba sarf ediyor'' diye konuştu.

  Tesisin 2007 yılından itibaren faaliyete geçtiğini anımsatan Vali Kızılcık, düzenli depolama yapılmadan önceki görüntülerle şu an ki durumun çok farklı olduğuna dikkati çekti.

 Çevre sorunlarının eskiye oranla çözüldüğünü anlatan Kızılcık, şöyle devam etti:

  ''2007 yılından itibaren düzenli olarak bu mekanda çöp depolanmaya başlandı. Bu tesisimizin etkin olarak işletilebilmesi ve çevreye en az zarar verip, yaşatılabilmesi için yerel yönetimler olarak ciddi bir çaba içerisindeyiz. Bugün eskiye oranla kıyaslanmayacak derecede çevre sorunlarını çözmüş durumdayız. Hiçbir kokunun ve çevre kirliliğin olmadığı bir bölge oluşturmayı istiyoruz. Yaklaşık 2 yıl daha normal koşullarda katı atıkları depolayacak kapasitedeyiz. Şu anda 550 ton civarında atığı her gün burada toplanıyor.''     

     -Çöpler için yeni proje-     

Vali Kızılcık, Trabzon Belediyesi ile henüz fikir aşamasında olan bir proje geliştirmeye başladıklarını ifade ederek, kentteki okullarda başlatılacak eğitim çalışmaları ile çöpün kaynaktan ayrıştırılmasının sağlanacağını bildirdi.

 Projenin hayata geçmesi halinde çöp depolama alanlarının daha uzun süreyle kullanılabileceğine dikkati çeken Vali Kızılcık, şunları kaydetti:

  ''Günlük çıkan bu atığın azaltılabilmesi için yerel yönetimler ile bir karar alarak yaz boyunca bu projenin eğitim çalışmalarını yürüteceğiz. Bu eğitim çalışmasını okullara kadar götürmek istiyoruz. Proje ile çöpün kaynaktan ayrıştırılmasını amaçlıyoruz. Bunun batı ülkelerinde örneklerini görüyoruz. Zorluklarını biliyoruz ama bu projeyi hayata geçirdiğimizde çöpleri kaynağından ayrıştıracağız. Böylece depolama ihtiyacı daha az çöple yeni kurulacak tesisin ömrünü uzatmış olacağız.''      

     -''Filmin galası İstanbul'da yapılacakmış''-     

 Vali Kızılcık, Yönetmen Fatih Akın'ın, ''Polluting Paradise (Cenneti Kirletmek)'' adlı belgesel filmini izleyip izlemediği yönündeki soruya ise ''Doğrusu ben izlemedim. Ancak medyadan gördüm ve en kısa sürede izleyeceğim. Aldığımız bilgilere göre 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle galası İstanbul'da yapılacakmış. O zaman görme imkanına sahip oluruz. Her şey mükemmel gidiyor demiyorum, bazı ufak tefek kokular var. Bunu da iyileştirmek için tesisin kullanımının bitimine 2 yıl kalmasına rağmen 1 milyon liralık ihaleyi yaparak arıtma işini daha iyiye getirmeye çalışıyoruz'' ifadelerini kullandı.

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise çöpün kaynağında ayrıştırılmasıyla ilgili projenin bölge için büyük fayda sağlayacağına inandıklarını ifade ederek, ''Sayın valimiz ile yaptığımız projede tüm kamu kurum ve kuruluşların düşünce ve öngörüşlerini alacağız. Avrupa ülkelerindeki örneklerin tümünü inceledik. Mutlaka poşetlerin renklerine ve barkodlarına kadar tespit edeceğiz. Bunun içinde önce bilinçlendirme ve bilgilendirme kampanyalarını sürdüreceğiz'' diye konuştu.

     -Fatih Akın'ın belgeseli-     

Yönetmen Fatih Akın'ın, ''Polluting Paradise (Cenneti Kirletmek)'' adlı filmi, bir süre önce 65. Cannes Film Festivali'nde yarışma dışı özel gösterimler bölümünde seyirciyle buluşmuştu.Alman yapımı 98 dakikalık filmde, Trabzon'un Sürmene ilçesine bağlı Çamburnu halkının 2007 yılında beldelerine kurulan çöp depolama merkezine karşı verdikleri mücadeleyi anlatılıyor.Henüz gösterime girmeyen belgeselin çeşitli fragmanları, sosyal medyada izlenebiliyor.


Toplam Okunma Sayısı : 1564

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com