Rehber :
   
Belediyeler
Trabzon Belediyesi
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
01.06.2012
Doğu Karadeniz Ekoturizmin Merkezi Oluyor


 

            Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından düzenlenen Uluslararası Ekoturizm Konferansı Novotel’de gerçekleştirildi. Konferansa Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, ABD, Kanada, Japonya, Çin ve Gürcistan’dan gelen uzmanlar ile turizmciler katıldı.
            Bölgenin turizm alanında ciddi bir potansiyeli olduğunu ifade eden Bakan Bakraktar,“Bölgemizin illerinin her birinin kendi özelinde çok ciddi öne çıkan hususları var. Bu bölgeyi kısa bir sürede seyahat etmekle anlamak mümkün değil. Bölgenin çok derin tarihinin yanında coğrafi, yöresel ve iklimsel özellikleri var. Bir büyük özelliği de tüm dünyayı kavrayan İpekyolu üzerinde bir merkez olması. Yayla turizmini inşallah geliştireceğiz. Bu da DOKA’nın önemli işlevlerinden bir tanesi. Biz de bakanlık olarak her anlamda ciddi destek sağlayacağız. Turizm bakımından Doğu Karadeniz tam keşfedilmiş değil. Ortadoğu ülkeleri, Arap ülkeleri bölgeyi yeni keşfetmeye başladılar. Trabzon’da iki tane beş yıldızlı otel olacak. Trabzon‘u turizm ve kültür merkezi yapmak için ne gerekiyorsa yapacağız” ifadelerini kullandı.
            Doğu Karadeniz Bölgesini ekoturizm alanında dünyada parmakla gösterilir bölgelerden biri yapmayı amaçladıklarını belirten Trabzon Valisi Kızılcık ise, “Güneş turizminin ötesinde bugün toplantımızın da ana temasını oluşturan ekoturizme ülke olarak eğilmemiz gerektiğini açıkça ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda en avantajlı Doğu Karadeniz Bölgesi olarak bizleriz. Sanayimizin olmaması belki bir anlamda dezavantaj olarak kalkınma sürecinde değerlendirilebilir, ama o dezavantajı avantaja çevirebilecek alternatifleri üretmek biz yöneticilerin görevidir. En güçlü olduğumuz alan doğal güzelliklerimiz, kültürel çeşitliliğimiz ve tarihi derinliğimizdir. Bu çalışmamızı da asla il bazlı düşünmedik. Gelen misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlayabilmek için de altyapı ve üst yapı eksikliklerimizi gidermeye başladık. Eminim ki bu çalıştay sonucunda uzmanların görüşleriyle bölgemizin bu alandaki stratejisini de netleştirip, Doğu Karadeniz Bölgemizi dünyada ekoturizm anlamında parmakla gösterilen bir bölge haline getirme yönünde önemli bir adımı da atmış olacağız” dedi.
            Giresun Valisi Dursun Şahin de, Türkiye’nin turizmde önemli mesafeler aldığını ifade ederek “Turizm ülkemizde bugün bir başarı öyküsü haline geldi. Türkiye 2009 yılından bu yana dünya ortalamasının üzerinde seyreden bir büyüme trendi yaşadı. Hedefimiz 2023 yılında turizmde lider, dünyanın 5 ülkesinden biri olmak, ekonomide ise 10 ülkeden biri olmak. Turizm artık sahilde, deniz kıyılarında, terleyen insanlardan elini ayağını çekiyor, artık doğaya, yaylalara yayılıyor. Doğu Karadeniz’de helvanın bütün malzemeleri var gelin bu helvayi birlikte yiyeyim beraberce Allah’a bu mutluluktan dolayı şükredelim” biçiminde konuştu.

            Belediyeler olarak daha yaşanılabilir ve hayat standardı yükseltilmiş kentler için gayret gösterdiklerini kaydeden Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu ise, bölgenin Trabzon’un yanı sıra Ordu, Giresun, Gümüşhane, Rize, Artvin’iyle hatta hemen sınırın ötesine geçerek Batum’u Gürcistan’ı ile gidilip gelinebilen ortak turizm destinasyonlarının geliştirildiği bir yer konumunda olduğunu kaydetti.
            Özellikle doğal güzellikleri, kendine has değerleri, tarihi ve tarihsel yapılarıyla müthiş bir coğrafyaya sahip bölgenin geleceğinin turizmde olduğunu kaydeden Kaldırım “Bugüne kadar yapılan çalışmalarda bölge için öne çıkan sektör turizm sektörü olmuştur. Bize düşen doğru hedef ve strateji belirleyerek, bunları bir bir hayata geçirmektir” şeklinde konuştu.

            Açılış konuşmalarının ardından uzmanlar yaptıkları çalışmalar sonucunda ortaya çıkan çözüm önerilerini açıkladı.

Toplam Okunma Sayısı : 1434

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com