Rehber :
   
Baharat & Aktar
Beşikçi Baharat
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
09.07.2012
Bu Köyün Gündemini Leylekler Belirliyor


BU KÖYÜN GÜNDEMİNİ LEYLEKLER BELİRLİYOR

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesine bağlı Vakıflar Köyü'ne her göç mevsiminde gelen bir çift leylek köyün gündemini belirliyor. Köy kahvehanesinde oturan köylüler, leyleklerin gelişini, yuvayı yapışını, yavrulayışını, yavruların büyümesini dilden dile aktararak, mevsimlik misafirlerini dillerden düşürmüyor.

 Yıllardır Mart ayının sonuna doğru Vakıflar Köyü'ne gelen leylek çifti, yuvasını, 2004 yılından bu yana köy camii imam hatibi Mustafa Yeşil'in bacasına yapıyor. Leyleklerin köye gelişi hakkında bilgi veren Yeşil, ''Köydeki yaşlı büyüklerimizin anlattığına göre bir çift leylek yüz yıllardır köyümüze misafir oluyormuş. Farklı dönemlerde farklı yerlere yuvalarını kurmuşlar. Ben bu köyde 1997 yılından bu yana imamlık yapıyorum. 2004 yılından önce benim evimin yakınında bulunan elektrik direğinin üzerine yuvalarını yapıyorlardı. 2004 yılında elektrik direkleri yenilenince benim evin bacasına yuva kurmaya başladılar. 9 yıldır aynı yere yuva yapıyorlar.'' dedi.

Leyleklerin, köye gelmesi ile köyün gündemine oturduğunu söyleyen imam Mustafa Yeşil, ''Köy halkı leylekleri benim olarak görüyor. 'Hocanın leylekleri geldi, hocanın leylekleri yavruladı, hocanın leyleklerinin yavruları uçmaya başladı' diyerek köyde birbirlerine anlatıyorlar. Köy kahvesindeki muhabbetleri ve köyün gündemini ağırlıklı olarak, leyleklere burada oldukları sürece leylekler oluşturuyor.'' diye konuştu.

Vakıflar Köyü İmamı Yeşil, köye her yıl aynı leyleklerin geldiğini belirterek, ''Yuvaya önce erkek leylek geliyor. Havanın durumuna göre 2-3 gün bekliyor. Bu arada erkek leylek yuvanın bazı onarımlarını yapıyor. Sonrasında ise dişi leylek geliyor. Birlikte yuvayı tamir ederek yumurtlama dönemine geçiyorlar. Her yıl aynı leylek ailesi buraya gelip misafirimiz oluyor. Daha önce leyleklerimiz 2-3 yavru yaparken, bu sene bu sayı 5 oldu. Şu an anne babaları ile birlikte 7 kişilik leylek ailesi misafirimiz olarak hayatlarını sürdürüyor. Köyün ileri gelenlerinden rahmetli Hasan Baş amcamız vardı. O, 'leylekler bir batında 2 yavru yapar, üçüncüsü olursa onu atar' derdi. Ama bu Leylek çiftinin 5 yavrusu var ve hepsine çok güzel bakıyorlar.'' dedi.

Her yıl Mart ayının sonuna doğru köye gelen leylek ailesi, burada 5 ay kaldıktan sonra, Ağustos ayının sonuna doğru sıcak ülkelerdeki yuvalarına dönüyor.

Toplam Okunma Sayısı : 1154

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com