Rehber :
   
Uzungöl Tesisleri Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
27.07.2012
Sıcak Havada Spor Uyarısı


sicak-havada-spor-uyarisi

Aşırı sıcak havalarda egzersiz konusunda uyarılarda bulunan Trabzon Özel Yıldızlı Güven Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabitilasyon Uzmanı Dr. Kübra Ustaömer, "Hem sıcak hava hem de egzersiz aktiviteleri ile kalp hızı ve vücut ısısı artmakta ve vücuttan terleme ile su ve tuz kaybı olmaktadır" dedi.

 Sıcak havalarda spor aktivitelerinin bazı sakıncaları olabileceğini belirten Dr. Ustaömer, "Hem sıcak hava hem de egzersiz aktiviteleri ile kalp hızı ve vücut ısısı artmakta ve vücuttan terleme ile su ve tuz kaybı olmaktadır. Aynı şekilde yüksek nem oranı terleme ve su kaybını artırmaktadır. Gerek kalp hızının artması gerekse tuz ve su kaybı kalp ritim bozuklukları ani tansiyon yükselmesi ve veya düşmesi gibi kardiyovasküler sistem hastalıklarının yanı sıra kas iskelet sisteminde ağrı yorgunluk kramp gibi semptom ve bulgulara yol açabilir. Bu semptom ve bulguların varlığında egzersize son verilmeli ve takip eden aile hekimine veya uzman hekime danışılması gerekir" dedi.

 

Egzersiz yaparken teri dışarı veren başka bir deyişle terlemeyi engellemeyen iç çamaşır ve spor kıyafetleri giyme uyarısında bulunan Dr. Ustaömer, "Açık renkte ve pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir. Egzersiz sırasında aşırı terleme ve ıslak kıyafetler cildin havalanmasını vücut ısısının düzenlenmesini olumsuz etkileyebileceğinden yedek kıyafet bulundurulmalıdır. Egzersiz veya spor aktivitesinden en az 2 saat önce yemek yenmelidir. Egzersiz sırasında belli aralıklarla ve gün içinde sık sık az miktarlarda su ve veya mineral yönünden zengin sıvılar tüketilmelidir. Yaz aylarında ve sıcak havalarda egzersiz ve spor aktiviteleri sabah erken saatlerde ve akşam saatlerinde yapılmalıdır. Düzenli spor yapamayan insanlar için düşük tempolu yürüyüşler uygun olabilir. Aşırı sıcak havalarda egzersiz yapılması, özellikle kalp hastalığı, ritim bozukluğu, astım, yüksek veya düşük tansiyon varlığında ve benzeri riskli gruplarda tıbbi açıdan uygun değildir. Kronik hastalık veya bu sistemlere ait yakınmaların varlığında egzersiz aktivite için mutlaka uzman hekim görüşü alınmalıdır" dedi. 

Toplam Okunma Sayısı : 1652

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com