Rehber :
   
İş Güvenlik Malzemeleri
Mekap Ayakkabıcılık
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
31.07.2012
Sıcak Hava Fındığı Olumsuz Etkiledi


Sıcak Hava Fındığı Olumsuz Etkiledi

Trabzon'da hasat döneminin başladığı sahil kesiminde fındığın sıcaktan olumsuz etkilendiği, bunun rekolteye de yansıyabileceği bildirildi.

 Trabzon'da bir süre önce belirlenen fındık toplama tarihlerine göre, sahil kesiminde 4 Ağustos'ta başlaması gereken hasat, aşırı sıcakların üründe haşlanma ve yanmaya neden olması sonucu erken başladı. Sahil kesimindeki bazı bahçelerde sabahın erken saatlerinde başlayan aşırı sıcaklara rağmen, akşam saatlerine kadar devam ediyor.

 İl merkezine bağlı Akoluk Beldesindeki fındık bahçelerinde 72 işçi ile hasada başlayan Şenol Saylam, yaptığı açıklamada, bu sene fındıkta beklentilerinin iyi olmadığını belirtilerek, ''Verim olarak fındığın iyi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak sıcak havadan dolayı fındıkların bir bölümü yandı. Yer yer bazı bölümlerde bunu görüyoruz. Ancak bu saatten sonra ne çıkarsa onu kurtarıp satmaya çalışacağız'' dedi.

 Günlük 50 lira yevmiye ile çalışan işçilerin sıcak hava nedeniyle güçlük yaşadığına işaret eden Saylam, ''Ramazan olması nedeniyle elbette güçlük çekiyorlar ama işçilerimiz ellerinden gelenin en iyisini yapmaya gayret ediyor'' diye konuştu.

  Sabahın erken saatlerinde fındık bahçelerinde işbaşı yapan Elmas Tekin, Ramazan dolayısıyla zorluk çekmelerine karşın işlerini severek ve isteyerek yaptıklarını söyledi.

 Yaz mevsimince çalışacağını ifade eden Tekin, ''Ekmek paramızı buradan çıkardığımız için mecburen bu işi yapacağız. Trabzon'da oturuyorum ve mahalledeki arkadaşlarımla bu işi 3 yıldır yapıyoruz. Yevmiye 50 lira, ihtiyaçlarımızı karşılamıyor ancak buna da şükrediyoruz'' ifadelerini kullandı.     

     -''Fındığın yüzde 30'u yandı''-

    Trabzon Ziraat Odası Başkanı Orhan Özdemir, yüksek kesimlere nazaran sahil kesimindeki fındığın sıcak havadan daha fazla etkilendiğini belirtti.

  Bu durumun verime, dolayısıyla fındık fiyatlarına da yansıyacağını ifade eden Özdemir, ''Sahil kesimindeki fındığın neredeyse yüzde 30'u yandı. Özellikle güneye bakan yerler çok daha fazla etkilendi. Yüksek bölgeler biraz daha iyi durumda. Zaten hava sıcaklıkları bu şekilde giderse bir kaç gün içerisinde orta bölümlerdeki fındıklar da yanacak. Bu durumun rekolteyi neredeyse yarı yarıya düşürüp, fiyatların artmasına yol açacağını zannediyoruz'' dedi.


Toplam Okunma Sayısı : 1163

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com