Rehber :
   
Turizm ve Seyahat Acentaları
ULUTOUR Tourism & Travel
Hayden Tur
İBK Tour
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
02.08.2012
Onursal Analiz : Mehmet Ali Yılmaz


Trabzonspor camiasının son aylarda söyledikleriyle en çok tartışılan kişisi Mehmet Ali Yılmaz'dır. Hatta o kadar tartışılıyor ki kendisinin kulüpten ihracını isteyen Trabzonsporluların sayısı hiç de az değil. Bizde bu tartışılan kişinin "Onursal Başkan" sıfatını da taşıdığını düşünerek günahlarıyla ve sevaplarıyla bir Mehmet Ali Yılmaz portresi ortaya koymak istedik. Amacımız ne bir hain vurgusu yapmak ne de bir kahraman yaratmaktadır. Geçmişten bugüne yaşananları olduğu gibi aktarıp takdiri okuyucularımıza bırakıyoruz.

 

2 Ekim 1982 tarihinde ilk defa Trabzonspor başkanı seçilen Mehmet Ali Yılmaz o dönemde 35 yaşında genç bir iş adamıdır. 17 Ocak 1988 tarihine kadar başkan olarak kalacak olan Mehmet Ali Yılmaz bu dönemde Trabzonspor'a toplam 5,5 sezonda 1 Lig Şampiyonluğu, 1 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 1 Başbakanlık Kupası, 1 de Türkiye Kupası kazandırmıştır. 14 Mayıs 1989 tarihinde ikinci kez başkan olan Mehmet Ali Yılmaz 12 Ocak 1992'ye kadar görevde kalır ama elle tutulur bir başarı yakalayamaz. 15 Aralık 1996'da ise üçüncü kez Trabzonspor başkanı olan Mehmet Ali Yılmaz 4 sezon görevde kalır ve Trabzonspor o dönemde sadece 1 tane Başbakanlık Kupası kazanabilir.

 

Mehmet Ali Yılmaz'ın Trabzonspor'a en büyük katkısı yıllar sonra halen daha kullanılmakta olan Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'dir. Yapılmış olduğu dönemde yeterlilik bakımından çoğu Avrupa ülkesinde bile bulunmayan kalitede bir tesisi Trabzonspor'a kazandırmış olan Mehmet Ali Yılmaz için bu durum değerlendirmede artı olarak hanesine kaydedilebilir.

 

Türk futbolunun kabuk değiştirdiği dönemlerde başkanlık yapan Mehmet Ali Yılmaz özellikle ikinci ve üçüncü dönemde kendi asbaşkanlarının etkisinde kalır. Kulübü adeta Mehmet Ali Yılmaz değil de Asbaşkanlar yönetirler. Haliyle bu çift başlı durum başarısızlığı peşinden getirir ve Trabzonspor büyük bir ivme kaybederek düşüşe geçer.

 
       
 

Paralı başkan modelinin Trabzonspor'da ilk örneğidir Mehmet Ali Yılmaz. İlk defa onun zamanında Trabzonspor pahalı transferlere imza atar. Dünya yıldızlarıyla da onun zamanında tanışır Trabzonspor taraftarı. Transfer olduğu zaman dünyanın sayılı kalecilerinden olan Jean-Marie Pfaff Mehmet Ali Yılmaz'ın eseridir. Fayda sağlamış mıdır bu transferler tartışılır ama bir yolu açmıştır. Tıpkı Rune Lange transferinde olduğu gibi. 12 Milyon Mark gibi rekor bir ücretle transfer edilen Norveçli futbolcudan Trabzonspor verim alamamıştır ve sözleşmesine konulan benzersiz bir madde nedeniyle yıllarca tazminat davalarıyla uğraşmıştır.

 

Türk futbolunun değişime gitmesi ve bu değişime ayak uyduramayan başkan modeli olan Mehmet Ali Yılmaz kulüp içerisinde neredeyse ilk defa 2000 yılında muhalefet ile karşılaşır. O zamana kadar fedakarlık yapan ama asbaşkanlarınca kötü yönetime sevk edilen Mehmet Ali Yılmaz adeta bir şaşkınlık yaşar. Karşısında Trabzonspor'un önemli bir futbol adamı rakip olarak duruyordu. Asbaşkanı tarafından aday olarak gösterildiği kongrede Özkan Sümer'e başkanlığı kaptıran Mehmet Ali Yılmaz için sıkıntılı bir dönem başlıyordu.

 


Özkan Sümer'in başkan seçilmesinin ardından kulüpteki alacaklarını isteyen ve Trabzonspor'un gelirlerine temlik koyduran Mehmet Ali Yılmaz ciddi tepkiler almaya bu tarihte başladı. Kulübe icralar gitmeye başlamıştı ve Trabzonspor, tarihinin en zor günlerini yaşıyordu. Trabzonspor eski başkanı ile mahkemelik olmuştu. Özkan Sümer başkanlığındaki Trabzonspor yönetimi aldıkları enkazın borç yükünü dönemleri süresince akılcı politikalarla ödediler. O yönetim de çok uzun sürmedi bir başka krizle o da son buldu. O dönemden akılda kalan ise sezon ortasında başkan seçilen Özkan Sümer'in Trabzonspor'unun o sezonun sonuna kadar hakem hatalarına maruz kalması ve küme düşmemeyi son haftalarda  garantilemiş olmasıydı. Bu hakem hatalarının kasıt mı yoksa masumane hatalar mı oldukları halen daha tartışılır.

 

Kulüple arasına gerginlikler giren Mehmet Ali Yılmaz "Onursal Başkan" sıfatını taşımaktadır ama bu ona bir türlü yeterli gelmez. Trabzonspor eğer bir gün sahipsiz kalırsa, "Başkan gel kurtar bizi"  diyerek ona gidilmesi Mehmet Ali Yılmaz'ın en büyük hayallerinden birisidir. Bu gerçekleşir mi bilinmez ama her zaman veren tarafta olan ve yöneticileri tarafından yanlışa sürüklenen bir kişide bu kadar ego olması yine de normal karşılanmalı.

 

Mehmet Ali Yılmaz'ı tartışılır hale getiren ise şike sürecinde takındığı tavır oldu.  Nisan 2012'de Mehmet Ali Yılmaz  Radyospor'a yaptığı konuşmada, "Aziz Yıldırım bir iddia üzerine hala içeride" demiştir. Bunun gibi nice örneklerle Trabzonspor'un haklı davasını örselemiştir. Yine aynı minvalde Trabzonspor yöneticilerinin Fenerbahçe aleyhine yaptığı konuşmaların ardından bir televizyon programında, "Ben onların kulaklarını çekerim" demesi de bardağı taşıran son damla oldu.

 

Mehmet Ali Yılmaz kısa bir süre önce ulusal bir televizyon kanalı ile medya sektörüne adım atmıştır. Bu kanalın yayın anlayışındaki futbol politikası ise Trabzonspor taraftarlarınca büyük tepkilerle karşılık görür. Trabzonspor'un "Onursal Başkanı" Mehmet Ali Yılmaz'ın sahibi olduğu televizyon kanalından Trabzonspor'a ve Trabzon'a hakaretler edilir. Şike sürecindeki yayın politikası tercihini Fenerbahçe'den yana kullanması da hem o kanalın hem de Mehmet Ali Yılmaz'ın Trabzonspor taraftarınca iyice gözden düşmesini sağlar.

Mehmet Ali Yılmaz'ın medyadaki görüntüsü sadece yeni kurduğu Tv Em kanalı değildir. Trabzon'da çıkan Karadeniz Gazetesi ve yine Trabzon'da yayın yapan Zigana Tv'nin de Trabzonspor'un şike mağduriyetini görmezden gelmesi tepkilere yol açmıştır. Tüm Trabzonspor camiasının birlik halinde olması gereken bir konuda Mehmet Ali Yılmaz'ın sahibi olduğu tüm yayın organları destek vermek yerine safını Fenerbahçe'den yana almıştır. Bu da Trabzonspor taraftarlarının Mehmet Ali Yılmaz'ı sorgulamaya başlamasına sebep olan etkenlerden bir tanesidir.

 
                               
 

Son olarak 2005 yılında Fenerbahçe Alt Yapı Derneği Dergisi'nin Mehmet Ali Yılmaz ile yaptığı röportajı hatırlayalım. Röportajda geçen en kırıcı unsur Trabzonspor Onursal Başkanı'nın "Hiç saklamadım Fenerbahçeliyim" ifadesini kullanarak sarı lacivertli forma ile poz vermesi olmuştur. Fenerbahçe'ye başkan olma isteğini ve bu isteğin geçmişte gerçekleşmek üzere olduğunu,son anda bozulduğunu da söyleyen Mehmet Ali Yılmaz Trabzonspor taraftarını rencide etmiştir.

 

Günahıyla ve sevabıyla bir Mehmet Ali Yılmaz portresi çizdik. Bu konuda tüm takdir Trabzonspor taraftarlarınındır.

Hazırlayan: Engin UZUNOĞLU - Uğurtan CİĞER

 

 

Toplam Okunma Sayısı : 3038

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com