Rehber :
   
Spor Merkezleri
Tode Spor Merkezi
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
21.04.2009
Beyaz Rusya Ankara Büyükelçiliği Ülkesini Tanıttı,


 
Beyaz Rusya Ankara Büyükelçiliği Ülkesini Tanıttı, Trabzonlu İş Adamlarını Övdü, ülkesine Davet Etti.
 
 
20.04.2009,TRABZON-TTSO Belarus Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Valery Kolesnık, Büyükelçilik Müsteşarı Andrei Ermolovıch, Belarus Sanayi ve Ticaret Odası Türkiye Temsilcisi Erdoğan Gündüzpolat Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda işadamları ile bir araya geldi. Heyet ülkelerindeki ticari ve ekonomik potansiyelleri içeren bilgilendirmenin ardından Trabzonlu işadamlarını yatırım ve ticaret bağlantısında bulunmak üzere ülkelerine davet etti.

Beyaz Rusya heyeti önce Trabzon ticaret ve Sanayi Odası Yönetim kurulunu Makamında ziyaret etti. Ardından Trabzonlu işadamları ile bir araya geldi. 10 milyon nüfuslu Beyaz Rusya’da Trabzonlu iş adamlarının dinamizmine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, özellikle inşaat, gıda, turizm, tekstil, lojistik merkez, otomotiv yedek parça ve eğlence sektörlerinde yatırım ve işbirliğinin önünün açık olduğu vurgulandı.

2009 yılında 580 işletmeyi Beyaz Rusya’nın özelleştirme kararı aldığı belirtilerek KOBİ düzeyindeki işletmelere ihtiyaç duyulduğu bildirildi. Beyaz Rusya’dan Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Kafkas ülkelerine sıfır gümrükle ihracat yapılabileceği açıklandı.

TTSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, bölge iş adamlarını Buyaz Rusya’ya açmak için bu toplantının gerçekleştirildiğini vurguladı. Trabzon’un dış ülkelere açılma stratejisinde komşu ülkeler yanında potansiyel taşıyan ülkelere de yöneldiklerini vurguladı. Bu amaçla Beyaz Rusya Ankara Büyükelçisi Sayın Valery Kolesnık başkanlığındaki heyetin Trabzon’da incelemelerde bulunmaya geldiğini söyledi.

Başkan Hacısalihoğlu, Beyez Rusya ile Türkiye arasında karşılıklı ticaret hacminin arttığını ancak yeteri düzeyde olmadığına değindi. Bölgedeki iş adamının büyümeyi arzu ettiğini Beyaz Rusya’nın da bu hedef için doğru bir ülke olarak görüldüğünü savundu.

BEYAZ RUSYA ANKARA BÜYÜKELÇİSİ

Belarus Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Valery Kolesnık, Türkiye ile ticaret hacminin 332 milyon dolar seviyesinde olduğunu belirterek bunu yakın zamanda 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Türk müteahhitlerinin Beyaz Rusya’da 600 milyon dolarlık iş yaptığını anımsatarak Başkent Minsk ve altı eyalette yürüyen müteahhitlik projelerinin tamamlanmasında Trabzonlularında önemli işlevleri olabileceğini söyledi.

Beyaz Rusya ile Türkiye arasında yakınlaşma olduğunu ileten Büyükelçi Valery Kolesnık 2007 yılında 100 bin, 2008’de 150 bin vatandaşının Türkiye’ye turizm amaçlı geldiğini bildirdi. Türkiye’nin en çok tercih edilen ülke olduğunu belirterek bu rakamın 2009’da da artacağını aktardı.

Beyaz Rusya’nın ihracatının yüzde 46’sının Rusya Federasyonu'na yapıldığını belirten Büyükelçi Kolesnık, daha çok bir alım ülkesi olduklarını iletti. Başkent Minsk’de 255 civarında inşaat projesi olduğunu belirterek, “ Ülkemizde ki üç GSM operatöründen birini Turkcel aldı. 600 milyon dolar yatırdı. 1 milyon dolarda ek yatırımda bulunacak. Ülkemizde yatırım yapmak ve ticari bağlantı kurmak oldukça kolaydır. Bürokratik işlemler fazla değil.Vergi avantajı gibi kolaylıklarda sağlıyoruz. Bu Trabzon ile ilişkilerimizin geliştirilmesi için bir başlangıç olacağını umuyorum.”diye konuştu.

BELARUS TİCARET VE SANAYİ ODASI TÜRKİYE TEMSİLCİSİ

Belarus Sanayi ve Ticaret Odası Türkiye Temsilcisi Erdoğan Gündüzpolat, Beyaz Rusya’nın Türk Eximbank’dan kullandığı 20 milyon doların tümünü geri ödeyen bir ülke olduğunu vurgulayarak, “ Beyaz Rusya bir kuruş paranın dahi batmayacağı bir ülkedir. Bu ülkede Türkiye olarak uzun vadeli ve kalıcı işler yapmalıyız.”dedi.
Beyaz Rusya’da en fazla yatırım yapan ülkelerin Almanya, İngiltere ve ABD olduğunu belirten Gündüzpolat, Türkiye’nin de bu süreçte yerini alması gerektiğini ileri sürdü.

Sovyet Sistemi döneminde bilimsel alandaki çalışmalara ağırlık verilen bir konumda olan Beyaz Rusya’nın bugünde 4 bin bilim adamı ile bu alandaki çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.

Beyaz Rusya’da güvenlik sorunu yaşanmadığını belirterek, özellikle kavga ve suç oranının azlığının yanında hırsızlık ve gasp olaylarının da yaşanmamasına dikkat çekti.

Beyaz Rusya halkının uygar bir toplum olduğunu belirterek özellikle kurallara uyan bir yapıda sorunları diyalog ile çözümlemeye çalışan bir yapaya sahip olduklarını iletti.

Yıllık 6-7 bin dolar GSMH geliri 7 -10 arasında büyüme gösterdiğini, son iki yılda da körfez sermayesini çekmekte büyük bir başarı gösterdiğini söyledi. Türklerin ABD ve Çinden sonra bu alanda üçüncü sırada olduğunu sözlerine ekledi.

Beyaz Rusya heyeti Trabzon ziyareti kapsamında KTÜ Rektörlüğü’nü de ziyaret etti. Atatürk köşkü ve Ayasofya gezisi yaptı. Ziyaretin anısına TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Büyükelçi  Belarus Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Valery Kolesnık’e oda plaketi sundu. Kolesnık’te, Beyaz Rusya el sanatlarını armağan etti.
 
 
 
 
 
 
Toplam Okunma Sayısı : 4397

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com