Rehber :
   
İş Güvenlik Malzemeleri
Mekap Ayakkabıcılık
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
21.04.2009
TTSO Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman:


 
TTSO Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman: Türkiye’de 20 Milyon Kadın İş Gücüne Dahil Edilememiş.
 
 

20.04.2009,TRABZON-TTSO Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman, Türkiye’nin çağdaş dünyada yerini alabilmesi için Türk kadınının üretim sürecine dahil edilmesine destek verilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’de çalışabilir durumdaki 25.4 milyon kadının 20 milyonunun istihdam dışında kaldığına dikkat çekti.

TTSO’nun proje ortağı olduğu, “Kaşık tutan elden para tutan ele” adlı projemizin sertifika töreninde yaptığı konuşmada Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman, 2007 yılı verilerine göre, dünya genelinde kadın istihdam oranı yüzde 49, Avrupa Birliği’nde yüzde 56 olduğunu ifade ederek, Türkiye’de durumun çok iç açıcı olmadığını belirtti.

Türkiye’de 15.7 milyon erkek istihdamına karşın 5.6 milyon kadının istihdamda olduğunu bildiren Kahraman, “Kadınlarımızın toplum ve iş hayatı içindeki yeri konusunda ilerleme sağlayamadığımız takdirde, sadece ekonomik hedefleri tutturarak, çağdaş dünyanın bir parçası olamayız. Kadınlarını toplum hayatına, üretim süreçlerine sokamamış bir topluma "gelişmiş" diyemeyiz. Zira böyle bir toplum, gelecek vadeden, muasır medeniyet seviyesine ulaşmış bir toplum olmaktan uzaktır. “dedi.

TTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman’ın konuşmasının tam metni şöyle:

“Odamızın proje ortağı olduğu, Birleşmiş Milletler Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı kapsamında, Türk Kadınlar Birliği Trabzon Şubesi tarafından hazırlanan; “Kaşık tutan elden para tutan ele” adlı projemizin sertifika törenine  hoşgeldiniz.

Hayatın her alanında sürdürülebilir kalkınmaya ulaşmak, ekonomik ve siyasi birçok sorunun çözümü için kadınların güçlendirilmesi gerekir. Ancak dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de toplumsal yaşamın en temel alanlarında dahi kadın ve erkek arasındaki eşitsiz güç ilişkileri nedeniyle bu şartın tam olarak hayata geçirildiğini söylemek mümkün değildir.

Bugün, Türkiye’de kadınların istihdam oranı yaklaşık yüzde 25’dir.  Ülkemizde kadın istihdam potansiyelinin ancak dörtte biri kullanılabilmektedir. 'Oysa, uluslararası çalışma örgütü'nün verilerine göre, 2007 yılında küresel ölçekte kadın istihdam oranı yüzde 49, Avrupa Birliği'nde yüzde 56'dır. Son verilere göre ülkemizde 15.7 milyon erkek istihdamına karşı, kadın istihdamı ancak 5,6 milyonda kalmıştır. Diğer bir ifadeyle çalışabilir yaştaki 25,4 milyon kadından yaklaşık 20 milyonu iş gücüne dahil edilmemiştir.

Kadınlarımızın toplum ve iş hayatı içindeki yeri konusunda ilerleme sağlayamadığımız takdirde, sadece ekonomik hedefleri tutturarak, çağdaş dünyanın bir parçası olamayız. Kadınlarını toplum hayatına, üretim süreçlerine sokamamış bir topluma "gelişmiş" diyemeyiz. Zira böyle bir toplum, gelecek vadeden, muasır medeniyet seviyesine ulaşmış bir toplum olmaktan uzaktır.

Yetki ve karar alma süreçlerinde kadın, erkek eşitliğini sağlamaya yönelik atılacak adımların kadınların sorunları ve ihtiyaçlarıyla ilgili daha etkin çözüm önerileri geliştirilmesinin önünü açacaktır. Karar alma süreçlerine eşit katılım, demokrasiyi güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için gerekli olduğu kadar sağlıklı bir toplum yapısını oluşturmak bakımından da bir denge unsurudur.

Ülkemizde kadın iş gücünün geliştirilmesi ve kadınlarımızın girişimcilik alanında özendirilmesinin, aynı zamanda kadınların çocuk bakımı ve aile yükümlülüklerini uzlaştırabilmesi için gerekli desteklerin de sağlanmasıyla mümkün olacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Kadın ve erkeklerin ekonomik kalkınma amacımız doğrultusunda ortak sorumluluğunu yerine getirebilmesi için toplumun bütün kesimlerine görevler düşmektedir.

Ülkemizde son yıllarda kadın istihdamını artırmaya yönelik proje ve programlar önem kazanmış, özellikle kadın girişimciliği konusunda kamu, sivil toplum ve özel sektör kuruluşları tarafından yürütülen program ve projelerde artışlar görülmüştür. Ancak, bu program ve projelerin sürekliliğinin sağlanarak bunların bütünlükçü bir bakışla devam ettirilmesi ve toplumun tüm kesimleri tarafından benimsenmesi önemlidir.

Bunun da, kamu yetkililerinin kadın girişimciliği konusunu ilgili plan ve programlara entegre ederek uygulanabilir politikalar belirlemesi ile mümkün olabileceğini düşünüyorum. Ülkemiz nüfusunun yarısı kadındır. Vurgulamak isterim ki; nüfusun bu yarısı, en az diğer yarısı gibi ekonomik hayata katkıda bulunmadıkça Türkiye’nin gelişmiş ülkelerle olan kalkınma yarışında tam başarıyı yakalaması düşünülemez. Diğer bir ifadeyle ülkemiz ekonomik kalkınması sadece erkekler tarafından değil, kadınlarımızın da erkeklerin yanında ve birlikte gösterecekleri çaba ve sağlayacağı katma değerle gerçekleştirilebilecektir.

Bugün sertifika törenini gerçekleştireceğimiz projenin; ilimiz ve bölgemizde kadın istihdamının ve girişimciliğinin geliştirilmesi ve özendirilmesinde önemli bir etken olacağına inanıyoruz. Bu nedenle; projenin hazırlanması ve uygulamasında emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara, Turkısh Phılanthropıc Fund’a, Sabancı Vakfı’na, Türk Kadınlar Birliği’ne, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bir kez daha teşekkür ediyorum.

Kadınlarımızın hakları hiçbir zaman ödenemez. Emek veren, zahmet çeken hanımları kutluyorum. Bu ve buna benzer projeler sayesinde hanımlarımız üretici olma aşamasına geleceklerdir. Ürettiklerini değerlendirerek, aile bütçesine katkı sağlayacaklardır.

AB'nin bir parçası olmayı hedefleyen Türkiye’de, kadınların eğitimi, istihdamı ve toplumun hayatı içindeki yeri konusunda mutlaka ilerleme sağlanması gerekiyor. Kadının elinin değmediği bir ekonominin bereketi de olmaz, büyümesi de olmaz. O yüzden diyoruz ki eline hamur bulaşanlar, iş hayatına da karışsınlar ki büyümenin bereketini de toplumun tamamı hissetsin.

Bugün burada sertifika almaya hak kazanan tüm kursiyerleri kutluyor, hepinize saygılar sunuyorum.”

TRABZON BELEDİYE BAŞKANI ORHAN FEVZİ GÜMRÜKÇÜOĞLU

Sertifika törenine katılarak bir konuşma yapan Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, toplumun sosyal çalışmalara büyük ihtiyacı olduğunu belirterek bu tür girişimlerin artırılarak geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Belediye olarak bu yöndeki projelere her zaman destek ve katılım sağlayacaklarını vurgulayan Başkan Gümrükçüoğlu, “Trabzon’da işsizlik hepimizin ortak sorunudur. İşsizliğin aşılmasında toplumsal çalışmalara daha fazla eğilmemiz şart. Burada bu çalışmayı yürüten kurumlara ve başarılı olarak sertifika almaya hak kazanan herkesi kutluyorum. Belediye başkanı olarak bu çalışmaların en büyük destekçisi olacağız.”diye konuştu.

Daha sonra Proje ortağı ve yürütücü kurumların temsilcilerinin konuşmalarının ardından sertifika töreni gerçekleştirildi.

 
 
 
 
Toplam Okunma Sayısı : 2208

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com