Rehber :
   
Danışmanlık Hizmetleri
Trabzon Marka Patent Ofisi
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
11.08.2012
Yayla evlerine turizm vizesi!


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın başlatacağı uygulamayla atıl ve metruk binalara 'turizm amaçlı kullanılabilir' belgesi verilebilecek. Atıl ve metruk binaların, restorasyon ardından ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığı düzenlemeyle Anadolu'daki yayla evleri de turizme açılacak. 

Bakanlıktan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, Yapı Denetim ve İmar Kanunu'nda yapacak değişiklikle, yapı denetim firmalarının teknik müşavirlik kuruluşlarına dönüştürüleceği belirtildi. Teknik müşavirlik kuruluşları bünyesindeki turizm uzmanlarının, Türkiye'nin her köşesinde incelemelerde bulunarak, metruk yapılar dahil, yılın her döneminde tam kullanılmayan binaları tespit edeceği kaydedildi. 

Tespitler sonucu, kullanım amacı değiştirilecek turizm amaçlı binalar için 'atıl konut sertifikası' verileceği ifade edilirken, "Ayrıca, yapıların mevcut durumu, getirilebilecek yeni fonksiyonlar belirlenerek rapor oluşturulacak. Çalışmanın ardından, eski özellikleri bozulmayan atıl ve metruk yapılara, yapı ruhsatı, yapı kullanma izni, yapı denetim belgesi, enerji kimlik belgesi ve turizm belgesi verilebilecek." denildi. 

KIRSALDAKİ EVLER DE TURİZME KAZANDIRILACAK 

Bakanlığın, yeni düzenlemeyle metruk ama tasfiye edilmeyen yapıları yeniden şehir hayatına kazandırmayı amaçladığı belirtilerken, bu sayede atıl durumda bekleyen yapıların ekonomiye de kazandırılmış olacağı ifade edildi. Düzenleme, sadece büyükşehirler ve turizmin geliştiği bölgeleri kapsamayacağına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Anadolu'nun kırsalındaki evler de turizme kazandırılacak. Özellikle Doğu Karadeniz ve Toros yaylalarındaki kullanılmayan evler, restorasyonlarının ardından, yöresinin fiziksel ve kültürel özelliklerinin tanıtılmasına da katkıda bulunacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, konuyla ilgili, bütün bölgelerde turizme büyük önem verdiklerini belirterek, 'Yayla turizmine ayrıca önem vermeliyiz. Bu konuda Turizm Mastır Planı çerçevesinde çalışmalarımız var.' dedi. Bakanlık, uygulamanın başarılı olması durumunda, mülkiyet sorunu bulunan metruk yapı ve atıl konutları ekonomiye kazandırmak için gerekirse Kat Mülkiyeti Kanunu'nda değişiklik yapacak."

Toplam Okunma Sayısı : 1467

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com