Rehber :
   
Yöresel Yemekler
Karpi Pide Salonu
Pidecim
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
25.04.2009
Trabzon Valisi Nuri Okutan: Trabzon Modeli Türkiye'ye Örnek Olacak


 

 

Trabzon Valisi Nuri Okutan, konuk olarak katıldığı Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Nisan 2009 meclis toplantısında görev döneminde yaptığı çalışmaları aktardı. Planlanan çalışmaları, tüccar ve sanayiciden beklentilerini dile getirdi. Trabzon’un ticaretten sanata, eğitimden kültüre uzanan kimliğinin daha öne çıkarılmasının yolları üzerinde fikirlerini, önerilerini, oluşturduğu stratejileri ve aldığı mesafeyi anlattı.

Sözlerine, “ Trabzon derin idare tecrübesi olan kültür, sanat ve devlet adamları yetiştirmiş oturmuş bir şehir” ile başlayan Vali Nuri Okutan, “ Amerika’yı yeniden keşfetmeye düşmeden, bu şehirde olanı görmek ve öne çıkarmak görevimdi. Bunun için bizzat kendi elimle ilk göreve başladığımda bilimsel dayanaklı bir anket yaptırmıştım. Bugüne kadar süren çalışmalarımda o anketin verilerinden yararlandım.”dedi.

Vali Nuri Okutan, yaptırdığı ankette öne çıkan eğilimlerden ilk üçünü meclis üyelerine şöyle aktardı:

. Trabzon’da hizmetle devletin memnuniyeti arasında doğrudan bir ilişki yok. Daha yoğun hizmet alan noktalar ile az alan noktalar arasında bir memnuniyet farkı yok. Sorun kamu görevlileri ile vatandaş arasında ortaya çıkıyor. Önlem olarak, kamu görevlilerinin vatandaşa olan yaklaşımını gözden geçirdik. Kamu idarecileri insanı esas alan insanı yüceltmeyen bir anlayışa bürünürse bu eksik olabilir. Bütün kamu idarecilerini ve personeli hizmet içi eğitimden geçirdik. Ve geçirmeye de devam ediyoruz. Trabzon’da kamu idarecileri ‘Bugün git yarın gel’ anlayışında olmaması için çalıştık.

. Kurumlar arası ve kurum içi koordinasyonsuzluk olduğu ankette ortaya çıkan diğer bir sorundu. Türkiye genelinde böyle olmasına karşın Trabzon7da bu daha da baskındı. Kamu yöneticilerinin yüzde 95’i Trabzonlu idi. Trabzon insanının bir takım özellikleri vardır. Elinde bulunan kaynağı kamusal ve toplumsal faydaya yönelik olarak harcamaya özenle dikkat eder. Ben merkezlidir. Bu kamu idaresinde çok makbul olan şey değil. Kamu idaresi bir saat gibi, ekip merkezli çalışmayı gerektirir. Bende çalışmalarımda alabildiğimce ekip çalışmasını ortaya çıkarmaya çalıştım. Önemli bir başarı elde ettik.

. Trabzon’a göreve atandığımda çeşitli çevrelerden bana bölge insanının şiddet ve agresiflik yönü üzerinde duruldu. Ama ankette ortaya çıkan gerçek, bir kültür, sanat, zevklerin kenti çıktı. Bu çok öne çıkarılmamış ve imaj noktasında şehrin bir sorun yaşadığını gördük.

Vali Okutan, ankete verilen yanıtlarda her 100 kişiden 40’ının ana sorunun işsizlik olarak gösterirken, beklentileri alanında ise gençlik hizmetleri, kültürel ve sanat çalışmalarının öne çıkarılmasını istediklerini aktardı.

Ve Trabzonluların müthiş sorumlu insanlar olduğunu, yapılacak çalışmalara yüzde 95 oranında katkı verileceğini beyan ettiklerini belirtti.

Cumhuriyet döneminin 41.’inci, Osmanlı kaynaklarına göre ise bazılarında 301.’inci bazılarında ise 303.’üncü Trabzon Valisi olarak görev aldığını belirten Nuri Okutan sözlerine:”Kendimi Trabzonluları anlamaya cesaretlendirdim. Yapmak istediğim derin kültürü anlayıp, çözümleyip bir diğer yandan da teşvik etmeye çalışmak oldu. Burada müthiş bir maden var. Bu maden bazen kor gibi, bazense külleniyor, bizim gayretimiz bu küllenen madeni üfleyerek yeniden kor haline getirmek. Bunun için eğitim ve kültür hizmetlerini öne çıkarmaya başladım, öncelik verdim. Trabzon, Türkiye’nin Anadolu’nun bir anahtarıdır. Doğu Karadeniz insanının bir özelliği bozulmamış yanıdır.. Yani buradan ülkeyi kucaklayacak bir aydınlanmayı sağlayabiliriz. Burada yapacağımız çalışmalar ile Türkiye alevlenebilir.”

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM SICRAMA NOKTASI OLACAK

0-7 yaş arası okul öncesi eğitime eğilerek daha az bütçe ile daha fazla verim ve sonuç alabileceğini söyleyen Vali Nuri Okutan, bu çalışmanın çözüme daha fazla katkı sağlayacağına inandığını söyledi.

1980’lı yıllarda Türkiye’den daha geri olan İrlanda’nın başardığı gelişme modelinin temel dayanağının okul öncesi eğitime verdiği önemden kaynaklandığını vurguladı.

Vali Okutan,” Bizde burada, Trabzon’da bunu yapmamız gerekiyor. Bunun için okumaya önem verdik. Okuma saati uygulamasını başlattık. Her okulda öğrencisinden öğretmenine kadar her gün 20 dakika okumaya ayırıyor. Herkesin kitapla hemhal olmalı, arkadaş olması lazım.”dedi.

Resmi dairelerde de mesainin son 20 dakikası okuma satı olarak belirlendiğini, bunu hizmet içi eğitimin bir parçası olarak gördüklerini belirten Vali Okutan, en çok okuyanları da ödüllendirdiklerini söyledi.

Camilerde de okuma faaliyetlerini başlattıklarını belirten Vali Nuri Okutan: “Camilerimiz ve okullarımız birer kütüphane olmalıdır.”dedi ve ardından Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra önem verdiği üç konuyu dile getirdi. Bunların,

. Sokaklardaki pisliği temizlemek için kanalizasyon yapılması,

. Her semte ve mahalleye hanlar hamamlar yaptırılarak temizliğe özen gösterilmesine dikkat edilmesi,

. Muhakkak külliyeler ve kütüphaneler yapılarak zihinsel aydınlığın yakalanmasının sağlanması olduğunu söyledi.

Fatih Sultan Mehmet’in bu söylevinin ardından atını bir kütüphaneye sürerek, içine girdiği kütüphaneden aldığı bir kitabın sayfalarını çevirdiğini ve bir sayfasının eksik olduğunu söylemesinin büyük dikkat çeken ve anlamlı bir davranış olduğunu söyledi.

Vali Nuri okutan, “ Ancak bu kadar eğitime, kültüre eğilirseniz İstanbul’u fethedebilirsiniz.” değerlendirmesinde bulundu.

Trabzon’da bu anlamda, okul öncesi eğitime, okumaya, kültür ve sanat faaliyetlerine öncelik vererek daha az emek ve bütçe ile daha fazla yol alındığını vurguladı.

1.5 milyon kitaba ulaştıklarını bildiren Vali Nuri Okutan, Trabzon kulübünün kitabı ve kütüphaneyi önemsemesinin, aydınlanmayı önemsemesi adını çok önemli olduğunu ifade etti.

7-14 yaş arasında 50 bin çocuğun yetenek testinden geçirildiğini, yapılan elemeler ile önce 6.600, daha sonra 3.400, son olarak da 2.200 çocukta kalındığını aktardı. Köylerin dahi bu kapsamda değerlendirildiğini, uzmanlar tarafından temel jimnastik eğitimleri verildiğini ve branşlara yönlendirildiklerini iletti. Bu uygulamanın sporda farklı alanlarda, Türkiye çapında dereceler beklendiğini söyledi. Çocuklar üzerindeki bu çalışmaların resim, müzik ve edebiyat alanlarında da sürdürüldüğünü bildirdi.

Okul öncesi eğitimde yüzde 85’lerde bir başarı yakalandığını, Türkiye ikinciliği gibi dereceler yakalandığını belirterek, “ Hedefimiz küçük yaşta eğitimi verebilmek. Trabzon devlet tiyatrosu ile drama faaliyetleri de planlanıyor.”dedi.

Halen 8 faal gençlik merkezi bulunduğunu, 5 tane daha hazırlandığını, toplam sayıları 13 olacak bu çalışmanın gençlerin önüne mutlaka bir şey konulması amacıyla yürüttüklerini kaydetti.

Bu merkezler ile 1000 gencin bağlantılı olduğunu yakın zamanda rakamın 10 bin gence yükseltileceğini açıkladı. Bu çalışma çocuklarımızın kontrol edinilebilirliğini sağladığını söyledi.
Hanımlara toplum merkezlerinin sayısının dört olduğunu burada el becerisi kazandırılarak, ekonomik katkı ve sosyal faaliyet kazandırıldığını aktardı.

TARIMSAL FAALİYETLER

Trabzon’da 5’de 1 oranında tarımdan gelir sağlandığını, temelde fındık ve çay bulunduğunu bu iki ürünün bölgenin kültürü haline geldiğine işaret etti.

Tarımsal alanda aile bütçelerine ek girdi sağlayacak çalışmalara ağırlık verildiğini belirten Trabzon valisi Nuri Okutan, geçmişte Trabzon’dan zeytin ve zeytinyağı, incir, üzüm ve şarap ihracatlarının yapıldığını anımsattı. Vali Okutan, “Demek ki ihracatı yapılan bu ürünler burada üretiliyordu. Şu anda kayboldu. Türkiye standardının da altında kaldı. Ortalama aile başına dört dönüm arazi var. Araziler küçüldü. Tarım büyük arazilerde olur. Trabzon hurması, kocayemiş, karayemiş, kokulu üzüm, Yomra elması, likarba (yaban mersini) bunları üretmeye, anaç fidanları yetiştirmeye, çiftçiliği bu alanda geliştirmeye çalışıyoruz.”dedi.

Trabzon hurmasının 20 çeşidinin bulunduğunu, denemeler ile kurutulmaya ve işlenmeye müsait en verimlisinin yaygınlaştırılmasına adım atılacağını bildirdi. Bu yıl 300 kilo kuruttuklarını ve misafirlere ikram edildiğini çok beğenildiğini söyledi.

Yüksek kesimlerde süs bitkisine önem verdiklerini bu kapsamda 14 tür belirlediklerini açıklayan Vali Nuri Okutan, bu ürünlerin mutlaka belirli bir standartlarda üretimi ve pazarlanabilir hale getirilmesi gerektiğine işaret etti.

Bu konuda birinci desteği bölgedeki çiftçilerden değil, bilakis ticaretin içinde yer alan TTSO Meclis üyelerinden, işletme sahiplerinden beklediğini belirten Trabzon Valisi Nuri Okutan, “ Muhakkak bu yeni tarım denemelerinde öncü olmalısınız. Sanayi haline dönüştürmeye adım atmalısınız. Bunu Trabzonlu olmanın bir sorumluluğu olarak üstlenmenizi bekliyorum. Bu işten para kazanmalısınız. Sanayisini oluşturmak için taşın altına elinizi koymalı yatırım yapmanızı istiyorum.” diye konuştu.

Şehirle ve köyle bağlantısı bulunan çiftçiliği sanayi düzeyinde yapacak olan çiftçi arayışlarının sürdüğünü ileten Vali Nuri Okutan, “ Bu yatırımlar ancak durumu iyi olan insanların yapacağı işlerdir. Daha doğrusu Trabzonlular olarak sizi kastedemiyorum. 8-10 dönüm arazilerde bu çalışmalara katılmalı, içine girmelisiniz.

ÖRNEK ÇİFTÇİLER SEÇİLİYOR. İŞADAMLARININ TOPRAKLA İLİŞKİLİ OLMALARINI İSTİYORUM

Tarımsal yeni ürünleri yerleştirmek için aranan örnek çiftçi başvurularının 2 bin kişi olduğunu bunlar arasında yapılan elemelerde ancak 400’ünün bu işi yapabileceklerine kanaat getirdiklerini belirten Vali Nuri Okutan,” Her ne yaparsanız yapın toprakla ilişkinizi kesmeyin. Gerçek dinginlik budur. Biz seçtiğimiz örnek çiftçilerin masraflarının yarısına katılıyoruz.” İfadelerini kullandı.

HER VADİDE AYRI BİR KÖY SEVGİ EVLERİ PROJESİ İLE BAŞLIYOR

Köylerde yapılaşmanın kötüleştiğini ve yapılarda Karadeniz kimliğinin kaybolduğunu ileten vali Okutan, her vadide bir örnek köy uygulamasını başlattıklarını vurguladı. İlk olarak sevgi evleri projesi kapsamında Yomra ‘da çeşitli ilçelerin tipik ev projelerinin uygulanacağı bu çalışmanın da yakında start alacağını söyledi. Sevgi evlerinde kimsesiz çocukların barındırılacağını, onların bir aile ortamına kavuşturularak, anne, teyze ve abla statüsünde altı ay eğitimden geçen çalışanların yer alacağını aktardı. Tarihi Trabzon evleri ile Sevgi evlerinin aynı zamanda turistlerin uğrak yeri haline geleceğini söyledi.

MOBESE VE 24 SAAT GÖREV YAPACAK GECE ARABALARI DEVREDE:  2008’DE MALA VE KİŞİYE KARŞI İŞLENEN SUÇLAR YÜZDE 40 AZALDI.

Dört ilçenin jandarmadan Emniyete devredildiği aktaran Vali Nuri Okutan, Trabzon’da mala ve kişi karşı işlenen suçlarda 2008 yılı içinde yüzde 40 azalma sağlandığını açıkladı. Olayların bittiğinin söylenemeyeceğini, ancak aşağı doğru bir düşüş yaşandığını vurguladı.

Trabzon’un sakin ve huzurlu bir kent haline hızla ilerlediğini belirterek, şu anda 114 yerde kamera bulunduğunu, 6 noktada da ise trafik kontrolü yer aldığını bildirdi.

20 noktada mahallelerde görev yapacak olan tam donanımlı gece bekçileri yerine gece arabaları bulunacağını belirten Vali Okutan, “ Gece bekçilerinin yerini 24 saat görev yapacak olan gece arabaları alacak. Hazırlıklar tamam. Her gece aracında 9 kişilik ekip bulunacak. Kendi nöbetlerini ayarlayacaklar. Aynı mahallede sürekli görev yaparak sakinlerini tanıma fırsatı da yakalayacak. Adete bir karakol.”dedi.

PROJELİ BASKINLAR DEVAM EDECEK,
TRABZON’DA YASA DIŞI İLİŞKİLERE GEÇİT YOK

Trabzon’da yasa dışı ilişkilere geçit verilmeyeceğini belirten Vali Nuri Okutan, projeli baskınlar ile başarılı olduklarını vurguladı. Göreve başladığında dükkânların tarandığını aktaran Vali Okutan, “ Allaha şükür son altı aydır hiçbir şey yok. Yasa dışı ilişkilere yer yok. Trabzon’da herkes çalışacak. Başı dik gezecek. Biz belini kırdık. Kırmaya da devam edeceğiz. Kamu tarafı dahil izliyoruz. Görevini yapmayan ve görmezlikten gelenleri takip ediyoruz. Allahın izni ile olumsuzlukların önüne geçeceğiz. Burada devletin duruşu önemli. Hesap sorup sormayacağı önemli. Sizin bildiğinizi devlet bilmez mi? Biliyor. Bir adım geri atmam. Kim olursa olsun. Hukuk adına, sessiz vicdanların adına herkes işini yapacak

 
 
 
 
 

Toplam Okunma Sayısı : 2623

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com