Rehber :
   
Dernekler
gulnet
Trabzon Liselerinden Y.K.D.D.V.
Trabzon SİAD
KARGİD
Trabzonspor
Trabzonsporlu Profesyonel FD
Trabzon BİLSEM
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
04.05.2009
TRABZON TEBRİZ’DE İSTEDİĞİNİ KOPARDI


 
TRABZON TEBRİZ’DE İSTEDİĞİNİ KOPARDI
 
 
04.05.2009,TRABZON-TTSO 29-30 Nisan tarihlerinde Doğu Azerbaycan Uluslar arası Yatırım Fırsatları Forumu’nda Trabzon isteğini kopardı. İran İslam Cumhuriyeti’nin Dış Ticareti’nde Trabzon hattını yeniden canlandıracak proje hayata geçiyor.
İran İslam Cumhuriyeti’nin 2000’lı yıllarda başlayan kapalı ekonomi modelinin yerine komşu ve bölgesel ekonomilerle bütünleşme hedefi Trabzon’u yeniden bu ülkenin dış ticaretinde önemli bir konuma taşıdı.

Son yıllarda iki ülke hükümetleri düzeyinde yürütülen çalışmalar yanında DEİK Türk – İran İş Konseyi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ve özel sektörün girişimlerde en somut noktaya 2. Doğu Azerbaycan Uluslararası Yatırım Fırsatları Forumu’nda adım atıldı.

Trabzon limanı İşletici Firma Alport, Tebriz’de 200 dönüm arazi üzerinde, 100 araç filosu bulunan, depo ve antrepolar içeren lojistik üs projesini hayata geçiriyor.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Projenin Trabzon-Tebriz hattının yeniden canlandırmayı hedefleyen önemli bir çalışma olduğunu belirtti.

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Tebriz Ticaret ve Maden Odası ile varılan anlaşma gereği bu oda bünyesinde TTSO üyelerine danışmanlık hizmeti verecek olan bir birimin  faaliyete geçirilme kararı alındığını da bildirdi.

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Tebriz Ticaret ve Maden Odası Başkanı Rahim J Sadeghıan ile varılan anlaşma doğrultusunda TTSO’ya tahsis edilen oda bünyesindeki birimin en kısa sürede açılacağını söyledi.

2. Doğu Azerbaycan Uluslararası Yatırım Fırsatları Toplantısı’nın ikinci gününde karşılıklı iş adamları görüşmelerine geçildi. Aşağıdaki başlıklarda yapılan sunum ve görüşmelerde TTSO heyetinde yeralan işadamları İranlı işadamları ile sektörlerinde işbirliği çalışmalarını görüşme imkanı yakaladı.

. Sanayi ve madenler

. Ziraat ve Dönüşüm Sanayi

. Hizmetler ve Turizm sanayi

. Şehircilik ve inşaat

. Alt yapı işleri uzmanlık ( yol, ulaşım, enerji ).

Foruma, 18 ülkeden 400 işadamı, İran genelinden de 600 iş adamı katıldı. Türkiye, yabancı katılımcı ülkeler arasında en yüksek katılımı gerçekleştirirken Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’da en kalabalık işadamı heyeti olarak forumda yer aldı.  Foruma Erzurum, Van ve Ağrı valilik düzeyinde katıldı.

Forumda, Türkiye’nin güçlü holdingleri işbirliği arayışlarında bulundu. Çalık Enerji Genel Müdürü O.Saim Dinç, Ticaret Koordinatörü Dr. A. Şadi Güngör İran pazarını yakın takibe aldı.

Türk firması Barma Blacksea, Doğu Azerbaycan’da 6 Milyon Avro tutarında sera projesi için İranlı ortakları ile yatırım aşamasına geçtiğini açıkladı.

TEBRİZ’DE TRABZON DAMĞASI: TTSO BAŞKANI M.SUAT HACISALİHOĞLU TEBRİZ’DE 18 ÜLKEDEN 1000 İŞADAMINA SESLENDİ

18 ülke işadamlarının katılımda bulunduğu foruma Trabzon damgasını vurdu. Forumun açılış konuşmalarında, yabancı işadamlarına ayrılan bölümü Türkiye’nin doldurması dikkat çekti.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, İran’ın yabancı sermayeye açılışını değerlendiği konuşmasında Trabzon-Tebriz’in önemine dikkat çekti.

Başkan Hacısalihoğlu, Türkiye ve İran arasındaki köklü tarihi bağlara vurgu yaparak, bugünkü mevcut ticaret hacminin oldukça düşük olduğunu ve artırılması konusunda iki tarafa sorumluluklar düştüğünü söyledi.

Trabzon’un Türkiye-İran arasındaki ticareti geliştirmeye yönelik geçmişti attığı adımların bugün meyvesini alma noktasına gelmesinin memnunluk yarattığını belirtti.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu’nın konuşması şöyle:

“Davetiniz ile 100 kişilik heyet ile Trabzon’dan toplantıya katıldık. Bu forumun yapılacak çalışmalarda başarılı olmasını diliyorum. 2.si gerçekleştirilen Doğu Azerbaycan’da Yatırım Fırsatları Forumu, bölgenin siyasi, hukuki ve altyapısını anlamamıza katkı verdi. Bugüne kadar yapılmış hukuki ve fiziki çalışmalara teşekkür ediyorum.

Hepimiz biliyoruz ki bu bölgenin yatırım kazanması için hukuki ve fiziki altyapı hazırlığı önemli. Burada önemli bir yol kat edildiğini gördük.. Çıkacak küçük eksiklikler ise yöneticilerde gördüğüm heyecan ile zamanla tamamlanacağına inanıyorum.

Bizler Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu foruma kalabalık gelmemizin önemli bir nedeni var. İran ve Türkiye arasında köklü tarihi bağlantı vardır. Geçmişte İran’ın Trabzon üzerinden olduğu gibi günümüzde de bu bağlantıyı yeniden oluşturmak istiyoruz. Bu kadar tarihi ve güçlü bağları olan ülkelerimiz arasında ticari faaliyetler bu kadar düşük olmamalıdır.

Burada hepimize düşen; iki ülke iş adamları bir araya gelerek geleceği hayata geçirmek olacaktır. Bunun için bizler burada hazırız.

Buna karşılık İranlı işadamlarımızda hem bölgemiz hem de ülkemiz iş adamları ile bir araya gelerek yatırımlara hazır olmalıdır. Bu konuda Trabzon olarak daha önce başlattığımız yatırımların sonucunu almak üzereyiz. Bu küçük bağlantılardan zamanla büyük bağlantılara geçeceğiz. Bugün burada iki ülke ve bölgemiz arasında ortak yatırımlara geçilmiş olmasından memnunluk duyduğunu ifade etmek istiyorum.”

TRABZON LİMANI İŞLETİCİ FİRMA ALPORT TEBRİZ’DE LOJİSTİK ÜS KURUYOR: TEBRİZ - TRABZON TRANSİTİNİN ÖNÜNÜ BU YATIRIMLA AÇIYOR

Trabzon – Tebriz transit hattının yeniden açılması yürütülen çalışmalarda nihai sona yaklaşıldı. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, DEİK Türk –İran İş Konseyi ve Hükümetler düzeyinde yürütülen son 10 yıldaki çalışmalarda somut adım atıldı. Trabzon limanı İşletici Firma Alport Tebriz’e kurmaya başladığı lojistik üs transitin kilidini açıyor. Proje kapsamında Doğu Azerbaycan’da 100 milyon dolarlık yatırım da bulunacağını açıkladı.

2. Doğu Azerbeycan Yatırım Fırsatları Forumu’na Trabzon Limanı İşletici Firma Alport’un sahiplerinden Ahmet Albayrak, Genel Koordinatör Osman Aşkın, Trabzon liman Müdürü Muzaffer Ermiş, Serbest Bölge Müdürü Talat Şiviloğlu katıldı.

Trabzon Liman İşletmesi Alport AŞ. Koordinatörü Ve DEİK Türk İran İş Adamları Konsey Üyesi Osman Aşkın’da forumda yaptığı konuşmada, Tebriz’e lojistik üs kurma kararı aldıklarını açıkladı.

Osman Aşkın’da gurup olarak Tebriz’de gerçekleştirmeye adım attıkları lojistik üs projesini tanıtımını yaptı.

Yapılan görüşmeler sonucunda 200 dönüm arazi üzerine kurulacak olan lojistik destek üssünün İran’ın ve ithalatında önemli bir fonksiyon taşıyacağını söyledi. 100 araçlık tır filosunun da bu proje kapsamında kurulacağını belirterek, “ Uzun süredir üzerinde çalıştığımız Trabzon üzerinden İran Transit nakliyatının yeniden başlatılması konusunda ciddi bir noktaya geldik. Doğu Azerbaycan Valisi Dr. Alireza Beighi ve Tebriz Ticaret ve Maden Odası Başkanı Rahim J Sadeghıan ile Türk İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy’a teşekkür ediyorum. Proje önerimizi sunduk ve bir günde izin belgemiz çıkarıldı.  Doğu Azerbaycan’ın merkezi Tebriz’de kurmaya başladığımız lojistik üs aynı zamanda bir eksport merkezi olacak. Antrepo, depo ve soğuk hava depolarının yer alacağı proje orta doğu’nun en kapsamlı projelerinden biri olacak..İran ithalatında önemli bir nokta olacaktır. Trabzon Limanı ve Tebriz arasında çalışacak araç filomuz bölgenin kalkınması ve gelişmesinin hizmetinde olacaktır.”dedi.

Trabzon limanı İşletici Firma Alport Genel Müdürü Osman Aşkın, İran İslam Cumhuriyetinin gelecek 20 yıl için çok açık bir ekonomik strateji ortaya koyduğunu aktardı. Bu stratejinin ana ekseninin küresel ekonomide geri kalmamayı hedeflediğini belirterek, “ İran İslam Cumhuriyeti’nin ortaya koyduğu ekonomik stratejinin temeli milli ekonomi modeli. Bugün bütün ülkelerin onaylamış olduğu milli modelin başarılı olacağına inanıyorum.” diye konuştu.

TEBRİZ TİCARET VE MADEN ODASI’NDA TTSO İRTİBAT OFİSİ AÇILIYOR

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Tebriz Ticaret ve Maden Odası’nı ziyaret ederek burada oda bünyesinde Trabzon ve Türk iş adamlarına hizmet verecek olan bir birimin kurulması önerisinde bulundu.

Trabzon ve bölge iş adamlarına Tebriz’deki faaliyetlerinde destek verecek olan birim yapılan protokol ile üç ay içinde faaliyete geçmesi öngörüldü.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, görüşmede yaptığı konuşmada, Trabzon heyetine gösterilen nezakete teşekkür etti. Görüntüden mutlu olduklarını ifade eden Başkan Hacısalihoğlu, TTSO olarak her iki ülkenin yararına ve menfaatleri doğrultusunda ticari ilişkilerde bulunmayı arzuladıklarını söyledi.

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, “ Bu bölgede iş yapacak üyelerimiz var. Odamız üyelerinin yer aldığı bu listeyi size takdim ediyorum.”diye konuştu.

Ticari faaliyetleri daha da geliştirmek arzusunda olduklarını vurgulayan Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, çalışmaların süreklilik arz etmesi için Tebriz Ticaret ve Maden Odası bünyesinde TTSO’nun bir temsilciliğinin açılması isteğini iletti. Bu birimin Trabzonlu iş adamlarına danışmanlık hizmetinde bulunmasında iki ülkenin yararına olacağını söyledi.

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Liman İşletici Firma Alport’un gurur duyduklarını ifade ederek, “ Hep birlikte ticarete bakmalıyız.”dedi.

Tebriz Ticaret ve Maden Odası Başkanı sadegan’da yaptığı konuşmada, Atatürk ve Rıza Pehlevi’nin dostluğunu anımsattı.

“ Biz sizler ile çalışmak istiyoruz” diye sözlerine devam eden Sadegan, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’na Tebriz Ticaret ve Maden Odası bünyesinde bir oda tahsis edileceğini söyledi. Daha sonra Tebriz Ticaret ve Sanayi Odası’nı Trabzon heyetini gezdirdi. TTSO’nun kullanımına tahsis edeceği çalışma odasını gösterdi.

GÜRBULAK MODELİNİ SINIR TİCARET MERKEZİ İNCELENDİ

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye’nin İran’a açılan Gürbulak Sınır Kapısı’nda da incelemelerde bulundu.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Meclis Başkan vekili İbrahim Nalbant, Yönetim kurulu Başkan yardımcısı Coşkun Kahraman ve Trabzon heyetinden katılımcılar, hazırlıkları devam eden yeni sınır ticaret merkezi uygulaması hakkında bilgi aldı. Çalışmanın benzeri uygulamasının Trabzon’a uyarlanması arayışında bulundular.

Gürbulak Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Hasan Demirci, kapıda yeni yönetmenlik taslağı hazırlanan sınır ticaret merkezi uygulamasına başlanacağını bildirdi. Hazırlanan taslağın bakanlar kurulunda imzaya açıldığını vurguladı.

Demirci, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde çalışma kapsamında açılacak olan altı ticaret merkezinin komşu ülkeler arasında sınır bölgelerinde yaşayan halkların karşılıklı ihtiyaçlarının karşılanmasının hedeflendiğini bildirdi.

Uygulama hazırlıklarının devam ettiğini belirten Demirci, sadece bölge halkı tarafından yapılacak ticarette ihraç ve ithal edilen malların bölge içinde üretilmesi ve tüketilmesinin baz alındığını aktardı. Bu kapsamda Ağrı Özel idaresi tarafından 100 dükkan açılması için girişimlerin başlatıldığını vurguladı.

Her yıl kotaları belirlenecek miktarlar üzerinden gerçekleşecek olan ticarette maksimum 100 milyon dolar sınır konulduğunu da ifade etti.

Ticareti yapılacak malların veya ürünlerin belirlenmesine il valiliği ve ticaret odalarının kararları doğrultusunda belirleneceğini kaydetti.

Daha önce uygulanan sinir ticaret merkezlerinde yaşanan sıkıntıların asgariye indirildiğini belirten Gürbulak Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Hasan Demirci, yeni düzenleme ile bugüne kadar oluşan aksaklıklarında giderilmiş olacağını vurguladı.

Komşu iki ülke arasında özel anlaşmalara dayanılarak yürütülen ve her iki ülkenin sınıra yakın yerleşim bölgelerini kapsamına alan bir ticaret türü olarak tanımlanan sınır ticareti, Türkiye'de ilk olarak 1980'li yıllarda uygulanmaya başlandı.

Demirci, sınır ticaret merkezleri sayesinde, bölgede ekonomik bir canlılık oluşması, ticaretin artması, kaçakçılık faaliyetlerinin azaltılması ve böylece kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi, işsizlik oranının azalması, sınır ticaretinde gerek nakliye, gerekse pazarlama unsurları açısından maliyetlerin aşağıya çekilmesi ve daha ucuza mal ihraç etme imkanı sağlanmasının amaçlandığını belirtti.
 

 
 
Büyük boy görmek ve bilgisayarınıza indirmek için fotoğrafın üzerine tıklayınız..
 
 
 
 
 
 
 
Toplam Okunma Sayısı : 3065

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com