Rehber :
   
Optik&Saat
Suat Optik
Fatih Optik
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
05.06.2009
YENİ TEŞVİK VE İSTİHDAM PAKETİ AÇIKLANDI...



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni yatırımlardan elde edilecek kardan yatırımcıların yüzde 20 yerine birinci bölgede yüzde 10, ikinci bölgede yüzde 8, üçüncü bölgede yüzde 4 ve dördüncü bölgede yüzde 2 oranında kurumlar vergisi ödeyeceklerini bildirdi.

 

Erdoğan, yeni yatırımları teşvik ve istihdam paketiyle ilgili Başbakanlık Yeni Bina'da düzenlediği basın toplantısında, yeni teşvik sistemiyle yatırımlara ne kadar katkı verecekleri konusuna değindi.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
''Yatırımcıların yeni yatırımlarından kaynaklanan faaliyetleriyle ilgili olarak elde edecekleri kardan yüzde 20 yerine, birinci bölgede yüzde 10, ikinci bölgede yüzde 8, üçüncü bölgede yüzde 4 ve dördüncü bölgede ise yüzde 2 oranında kurumlar vergisi ödeyecek.
Yatırım yapanlar sağladıkları yeni istihdam için SSK işveren pirimini birinci bölgede iki yıl, ikinci bölgede üç yıl, üçüncü bölgede beş yıl, dördüncü bölgede 7 yıl boyunca ödemeyecektir.

Üçüncü ve dördüncü bölgelerde yatırım yapanların kullandıkları TL kredi faizinin üçüncü bölgede 3 puanını, dördüncü bölgede 5 puanını hazinemiz karşılayacaktır.

Tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde 2010 yılı sonuna kadar birinci ve ikinci bölgeden üçüncü ve dördüncü bölgeye taşınacak firmaların en az 50 istihdam sağlamak koşuluyla 5 yıl süreyle SSK işveren pirimi Hazine tarafından karşılanacak, kurumlar vergisi yüzde 20 yerine yüzde 5 olarak uygulanacak ve nakliye masrafları da tarafımızdan karşılanacaktır.''

Yoğun çabaların sonucunda piyasalarda dalgalanmaların azaldığına, beklentilerin olumluya dönmeye başladığına, üretim ve istihdamdaki daralma hızının yavaşladığına işaret eden Erdoğan, ''Sürecin olumlu bir yönde seyretmeye başladığı da artık küresel ölçekte ifade edilmeye başlamıştır. Bunu kendi ülkemizde de görmeye başladık'' diye konuştu.

"Hükümet önlem almadı" şeklindeki eleştirilerin haksız olduğuna ifade eden Erdoğan, ''Bizim 6,5 yıl boyunca ekonomide gerçekleştirdiğimiz dönüşüm, cesaretle yaptığımız ve uyguladığımız reformlar zaten başlı başına bir tedbir olmuştur, bir tedbiri oluşturmuştur'' dedi.

-12 SEKTÖR BELİRLENDİ-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni teşvik sistemini "Büyük Proje Yatırımları", "Bölgesel ve Sektörel Teşvik Sistemi" ve "Genel Teşvik Sistemi" olmak üzere üç gruba ayırdıklarını belirten Erdoğan, teşvik uygulanacak büyük proje yatırımları için 12 sektör belirlendiğini bildirdi.

Erdoğan'ın açıkladığı pakete göre, teşvik araçları bölgelere ve büyük proje yatırımlarına farklı uygulanmak üzere, kurumlar veya gelir vergisi indirimi; yeni istihdama yönelik SSK primi, işveren hissesinin belli süre Hazine tarafından karşılanması; az gelişmiş bölgelerde yatırım için kullanılacak kredilerin faizinin bir bölümünün karşılanması; yatırımlara yer tahsis edilmesi ve makine teçhizat alımlarında KDV istisnası ile gümrük vergisi muafiyeti olacak.

-500 BİN KİŞİYE İSTİHDAM İMKANI-

Başbakan Erdoğan, istihdama yönelik paketle yaklaşık 500 bin kişiye mesleki uygulamalı ve girişimcilik eğitimi veya doğrudan istihdam imkanı oluşturduklarını bildirdi.

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:
-''İşsizlerimize toplum yararına yapılacak işler yoluyla 6 aya kadar iş imkanı oluşturacağız. Bu çerçevede yaklaşık 120 bin işsizin başta okullarımızın ve sağlık kuruluşlarımızın bakım ve onarımları olmak üzere ağaçlandırma ve erozyon kontrolü ve çevre düzenlemesi gibi toplum yararına işlerde istihdamını hedefliyoruz.''

-''Kurslar vasıtasıyla 200 bin işsizimize mesleki beceriler kazandırıp, meslek edinme imkanını getiriyoruz.''

-''10 bin işsizimize girişimcilik ve eğitimi danışmanlığı vererek, işsiz vatandaşlarımıza kendi işini kurma yolunda da ayrıca destek olacağız.''

-''Lise ve üstü eğitim aldığı halde işsiz olan 100 bin gencimizin stajyer olarak istihdam edilmesini sağlayarak, iş tecrübesi olmayan gençlerimizin deneyim kazanarak iş bulmalarının önünü açıyoruz.''

-''İşverenlerimizin özel istihdam bürolarınca sağlanacak işçilerin hizmetinden geçici olarak sözleşme karşılığında yararlanmasının da önü açılacaktır.''

-1 MİLYAR TL KAYNAK-

-''İstihdam açısından öneme sahip olan KOBİ'lere yönelik olarak 'kredi garanti sistemini' başlatıyoruz''

-''Sistemden yıllık cirosu 25 milyon TL'nin altında ve en fazla 250 çalışanı olan KOBİ'lerimiz yararlanacaktır''

-''Hazine Müsteşarlığımız sistemin etkin bir biçimde işlemesi için kredi garanti kurumlarına ilk etapta 1 milyar TL kaynak aktaracaktır''

-''Sağlayacağımız 1 milyar TL'lik kaynağa karşılık en az 10 milyar TL tutarındaki bir krediye kefalet sağlanmasını bekliyoruz.''

-''Mali sektör tarafından KOBİ'lere sağlanan kredinin yüzde 65'ine Hazine'nin sağlayacağı destekle kredi garanti kurumunca kefalet verilecek, kredi riskinin yüzde 35'i ise bankalarca üstlenilecektir.''

-''Hükümet olarak Türkiye'nin ekonomisini son derece korunaklı bir limanda tutuyoruz. Fırtına sonrasında rotamızda ilerlemeye devam edeceğiz.''

-IMF İLE GÖRÜŞMELER-

Erdoğan, IMF ile ilişkiler konusundaki sorular üzerine, IMF ile görüşmelerin halen devam ettiğini ve görüşmeler noktasında herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını ifade etti.
Görüşmelerin ilk başladığı andan itibaren IMF'ye karşı önerilerini verdiklerini anlatan Erdoğan, IMF'den bazı yeni yeni teklifler geldiğini söyledi. Erdoğan, ''Süreç devam ediyor. Şunu açıkça söyleyeyim ki siyasi noktada eğer bir öneri, içerik taşıyorsa, ona hiç olumlu bakamayız. Onu da söyleyeyim'' dedi.

Ay sonuna kadar tekrar bazı karşılıklı görüş alışverişlerinin yeni Ekonomi Koordinasyon Kuruluyla yapılacağını belirten Erdoğan, ''Bu görüşmelerden sonra ne gibi neticeye varırız bunu da göreceğiz. Yani henüz böyle kesilip atılmış herhangi bir şey söz konusu değil, görüşmeler devam ediyor'' diye konuştu.

-AZ GELİŞMİŞ BÖLGELERE VERGİ İNDİRİMİ-

Uygulama kapsamında yüksek teknoloji gerektiren büyük proje yatırımları için 12 sektör belirlediklerini belirten Erdoğan, yatırımcıların, 1. bölgede yüzde 10, 2. bölgede yüzde 8, 3. bölgede yüzde 4, 4. bölgede yüzde 2 oranında kurumlar vergisi ödeyeceğini söyledi.

''Türkiye'nin bu krizi aşacağını, istikrarlı büyüme sürecini yeniden yakalayacağını'' ifade eden Erdoğan,''İstihdam paketinin, bize maliyeti 1 milyar TL'yi bulabilir. Yaklaşık tespitimiz bu. 2 yıllık toplamı...'' dedi.

-İSTİHDAM PAKETİNİN MALİYETİ-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, istihdam paketin maliyetinin ne olduğuna ilişkin soruya ''Bize maliyeti, yaklaşık olarak 1 milyar TL'yi bulabilir. Böyle bir şu anda yaklaşık tespitimiz. Bu, 2 yıllık toplamı bunun'' cevabını verdi. 

IMF ile ilgili bir başka soruyu yanıtlarken de Erdoğan, şöyle konuştu:

''Piyasa oyuncuları, IMF beklentileri konusu... Bu zaten piyasa oyuncularının bir kısmı, böyle bir beklenti içine girebilir ama Türkiye Cumhuriyeti'nin piyasa oyuncuları, 'IMF varsa var, yoksa yok'  noktasında olmamalıdır. Yani Türkiye Cumhuriyeti'nin piyasa oyuncuları, kendi ayakları üzerinde durma kabiliyetini gösterebilecek güce sahip olduğunu düşünüyorum. İşte son 14 ay içinde de bizim piyasa oyuncularımız IMF ile ayakta durmadı. Kendi kabiliyetleri kendi gücüyle ayakta durdular.''

-ÖTV VE KDV İNDİRİMİ-

Başbakan Erdoğan, bazı sektörleri kapsayan ÖTV ve KDV indirimlerine yönelik uygulamanın uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin soruya verdiğini yanıtta, ''Bunların içinde devam kararı alınacak olanlar var, devam kararı alınmayacak olanlar var. Bunların üzerinde çalışacak. Buradaki bütün gayretimiz, gerek bu sektörlerimizle ilgili, gerek ülkemizle ilgili bu hareketliliği, canlı gidişi yine devrede tutabilmektir'' dedi.

Bankalarla ne gibi bir çalışma içinde olacakları sorusuna ise Erdoğan, şu karşılığı verdi:
''(Bankalara) bu kriz dönemini biz girişimcilerimizin aleyhine kullanırsak, bu özellikle etik açıdan, ticari ahlak açısından doğru değildir diye düşünüyorum. Bunu açık konuşmak zorundayım, dara düştü bir de sen vur... Olmaz böyle bir şey. (Para yok ki), denildiği zaman arkadaşlar kusura bakmayın kesinlikle para var. 'para yok' diye bir şey yok''

-"PARA VAR"-

''Kriz Varsa Çare Var'' Kampanyasıyla ilgili soruyu yanıtlarken de Erdoğan, ''Kriz Varsa Çare Var Kampanyasını, başından beri destekledik. Şu anda da destekliyoruz. (Para yok ki), denildiği zaman arkadaşlar kusura bakmayın kesinlikle para var. Para yok diye bir şey yok. Biz, 2008 yılında memurlarımızın ortalama maaşını yüzde 19.7 artırdık. Para var'' diye konuştu.

-KREDİ KARTLARI-

Erdoğan, kredi kartı kullanımından kaynaklanan sorunlarla ilgili soru üzerine, kredi kartları konusunda bir çalışmanın yapıldığını söyledi.
Belki yeni bir yasal düzenleme yapabileceklerini kaydeden Erdoğan, ''Yasal düzenleme ile acaba kredi kartları nasıl verilecek veya kredi kartları kimler ne kadar süreyle alabilecek... Ondan sonra da  bir kredi kartı yasal düzenlemesini getireceğiz. Bunu çalışmasını da yapıyorlar. Ama yasal düzenleme olmadan bir çalışma olabilirse onun üzerinde de çalışıyoruz'' dedi.

-KAYNAK İŞSİZLİK FONU-

Başbakan Erdoğan, bütün bu çalışmalarla ilgili olarak, ''Bu işin kaynağının'' sorulabileceğini belirterek, özellikle toplum yararına çalışmayla ilgili olarak attıkları adımda kaynağın, tamamen İşsizlik Fonu olduğunu söyledi.

Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:
''İl istihdamı ve mesleki eğitim kurumları koordinasyonunda, illerdeki çalışmaları yürüteceğiz. Ödemeler ise işçilere, hep saat ücreti üzerinde yapılacak. Kaç saat üzerinden çalışıyorsa ödemesi kendisine yapılacak. Tabii bu programa yeni işe alınmadaki kişilerle ilgili söylüyorum. Saat ücreti asgari ücret üzerinde hesaplanacak ve onun üzerinden ödemeleri yapılacak.''

Toplam Okunma Sayısı : 2095

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com