Rehber :
   
Yöresel Yemekler
Karpi Pide Salonu
Pidecim
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
13.06.2009
"Çarşıbaşı İle Keşanı Bir Araya Getiremedik"


Türk Patent Enstitüsünce (TPE), Çarşıbaşı ilçesinde, coğrafi işaret ile tescili yapılan Çarşıbaşı keşan dokumalarıyla ilgili toplantı düzenledi.Çarşıbaşı Öğretmenevi'nde, Kaymakam Özkan Demir başkanlığında yapılan toplantıya Garnizon Komutanı Jandarma Başçavuş Ömer Erhan, Belediye Başkanı Coşkun Yılmaz, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar, daire amirleri ve keşan üreticileri katıldı.

Kaymakam Demir, toplantıda, keşan dokumalarında standart bir kalitenin yakalanması ve diğer sorunların takibi için bir dernek kurulduğunu anımsattı. Derneğin bugüne kadar bekledikleri etkinlikleri gerçekleştiremediğini anlatan Demir, şunları söyledi: ''İlçede keşan üretimi yapan tüm kişilerin bu derneğe sahip çıkması gerekiyor. Sadece 15-20 keşancı ile bu dernek yürümez. Bu toplantı, sonuç alınması gereken bir toplantı. Çünkü derneğin gelişmemesi halinde coğrafi işaretle ilgili yaptırımları yapma noktasında sıkıntıya düşeriz. Keşanın üretimi Çarşıbaşı'nda yapılıyor ama satılırken sadece 'keşan' olarak satılıyor. Çarşıbaşı ile keşanı bir türlü bir araya getiremedik. Bir an önce toparlanmalı ve Çarşıbaşı'nın çıkış noktası olarak gördüğümüz keşan dokumalarını bir 'Buldan ya da Şile bezi' gibi, sanayisi olan ihracat ürünü haline getirmeliyiz.''

Geleneksel Çarşıbaşı Keşanını Geliştirme, Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Abdullah Kul ise derneğe kayıtlarda sıkıntı yaşandığını ancak kendilerinden kaynaklanan bir sorun olmadığını anlatarak, ''Bu derneği canlandırmaktan başka çaremiz yok. Keşanı biz üretiyoruz ama kaymağını başkaları yiyor. Biz bu kültürümüze sahip çıkmazsak keşan tekrar kaybolmayla karşı karşıya kalır'' dedi. Çarşıbaşı ilçesinin giriş ve çıkışlarına keşan dokumalı reklam panoları konulması ve sahilde bir sergileme yeri açılmasıyla ilgili önerilerin de konuşulduğu toplantı, dilek ve temennilerle sona erdi. Bir sonraki toplantının ise keşan dokumalarının yoğunlukla dokunduğu ilçenin Kavaklı köyünde yapılması kararlaştırıldı.

Toplam Okunma Sayısı : 1954

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com