Rehber :
   
Konfeksiyon
Can Modaevi
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
06.07.2009
Veteriner Hekim Ahmet Zeki Gültepe


VETrabzon Veteriner Kliniği şubat 2009’da İnönü Mahallesi Hacı Ziya Habiboğlu Caddesi No:21 ‘de faaliyete geçmiştir. Veteriner Hekim Sebahattin Yazıcı ve Veteriner Hekim Ahmet Zeki Gültepe tarafından kurulan VETrabzon Veteriner Kliniği, Trabzon ve çevre illere pet hayvanları konusunda hizmet sunmaktadır.

            Danışmanlık, tedavi, aşılama, kuaför, cerrahi müdahale ve kısırlaştırma klinikte sunulan hizmetlerin bazılarıdır.Otoparkı ile her hayvan sahibinin sıkıntısı olan pet hayvanını kliniğe getirme sıkıntısına son verilmiştir.

           

 

            VETrabzon Veteriner Kliniği klinisyen hekimi Vet. Hek. Ahmet Zeki Gültepe ile yaptığımız söyleşide kedi ve köpeklerin sağlıklı yaşamı hakkında konuştuk.

 

--* Sağlıklı pet hayvanı nedir?

 

   *Sağlıklı pet hayvanı yıllık aşıları zamanında uygulanmış,3 ayda bir iç parazit tedavisi yapılmış, 2 ayda bir dış parazitlerinden arındırılmış, onlar için hazırlanan özel yem maddesiyle beslenen kedi ve köpeklerdir.

 


--*Bu uygulamaların önemi nedir?

  

   *Kedi ve köpekler sürekli dış ortamla temas halinde olduklarından dış ortamdan alabilecekleri bakteri ve virusler nedeniyle hastalanabilirler. Bunların engellenmesi için onlara  özel üretilmiş yıllık Bronchine,Corona ,Karma(ki halkımız arasında Gençlik aşısı olarak bilinir) ve Kuduz aşıları mevcuttur. Bunların haricinde yine onlar için hazırlanmış çeşitli aşılar bulunmaktadır. Hepsi ayrı ayrı önem taşımaktadır. Bronchine, Corona ve Karma aşılar hayvan sağlığı açısından önemli iken Kuduz aşısı hem hayvan hem de insan sağlığı açısından önem taşımaktadır. Çünkü ülkemizde hala kuduz vakalarına rastlanmaktadır.

      3 ayda bir tekrarlanan iç parazit tedavisi ise apayrı bir önem taşımaktadır. Bunu nedeni ise halkımız arsında ‘ Köpek tüyünü yutarsan kist olur’ söylemindendir. Aslında  o kisti (Kist Hydatit) yapacak olan tüy değil, tüyün üzerinde bulunması muhtemel parazitlerdir. Ancak 3 ayda bir enjektabl veya tablet şeklinde uygulanan iç parazit tedavisi kedi ve köpeklerin böyle bir paraziti taşımasını engeller.

.

--*Yavru bir pet için aşılamalar ne zaman başlamalıdır?

  

* 2 aylıkken iç parazit tedavisi ile başlanmalıdır çünkü her hayvan mutlaka  az da olsa iç parazit barındırır ve bu iç parazitler aşının etkinliğini azaltır. Bu nedenle önce iç parazit tedavisi ile başlanılıp daha sonra Karma aşı ile devam eden bir aşı takvimi hazırlanır.

 

--*Bir kedi veya köpek nasıl beslenmeli?

  

   * Bir kedi veya köpek kesinlikle ama kesinlikle onlar için özel hazırlanmış olan kuru mamalarla beslenmelidir. Nedeni ise biz her ne kadar özen göstersek bile onlar için uygun olan yemeği hazırlayamayacak olmamızdır. Evde hazırlanmış yemeklerde tuz, baharat, şeker gibi katkı maddeleri olacağından ilerleyen yaşlarda kedi ve köpeklerde göz, sindirim,karaciğer hastalıkları mutlaka oluşacaktır. Özellikle köpekler ekmek, makarna,pilav gibi karbonhidrat kaynağı besinler yememelidir. Tavuk kemiği köpekler için lezzetlidir ama sağlam çene kaslarına sahip olan köpekler tek ısırmada kemiği parçalayabilirler. Parçalanan ve ucu bir cam kırığı kadar keskin olan tavuk kemikleri boğaz, mide veya barsaklara mutlaka ama mutlaka zarar verecektir. O nedenle tavuk kemiği kesinlikle verilmemelidir. En sağlıklı beslenme şekli mama ve sudur.

 

--* Pet hayvanları yıkanmalı mıdır?

  

  * Kediler kendilerini yalayarak temizlemektedir. Köpekler ise siz ne kadar yıkarsanız yıkayın dışarı çıktığı anda en kirli yeri bulup kendini kirletecektir. Ama illa ki yıkanacaksa havanın sıcak olduğu günler seçilmelidir. Yıkarkende dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Örneğin köpeğin derisi yağ tabakası ile kaplıdır  ve bu tabaka onlar için özel üretilmiş şampuan harici bir temizleyici ile yıkandığında  zarar göreceğinden tüy dökümü artar ve deri hastalıkları oluşur. Ayrıca köpeklerin yıkanırken kulaklarının içine kesinlikle su kaçmamalıdır. Bir deniz kenti olan Trabzon’umuzda yaz aylarında köpekler denize atılmamalı eğer kendisi girmek isterse izin verilmelidir. Dikkat ederseniz bütün köpekler başı suyun üzerinde yüzerler ama siz atarsanız mutlaka kulağına su kaçıp kulak iltihabı oluşacaktır.

 

--*Kısırlaştırma konusuna gelirsek?

 

-- Dişi hayvanlar ya kısırlaştırılmalı ya da çiftleştirilmelidir. Her ikisinin de yapılmadığı bir havyan besleme şekli maalesef mümkün değildir. Çünkü her atlatılan kızgınlık dönemi ilerleyen yaşlarda pyometra dediğimiz rahim iltihaplanması ve meme tümörü olarak karşımıza çıkacaktır. Erkek hayvanlarda ise çiftleşme isteğiyle kaçıp kendilerine zarar verebilirler.

 

--*Son olarak söylemek istediğiniz?

  

   * Kedinizin veya köpeğinizin hastalanması veya hastalanmaması sizin elinizde.

Toplam Okunma Sayısı : 6403

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com