Rehber :
   
Optik&Saat
Suat Optik
Fatih Optik
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
10.07.2009
2009 Rekoltesiyle İlgili Tahminler Arasında Ciddi Fark Bulunuyor


2009 ürünü fındığın toplanmasına az bir süre kala sektörle ilgili kararların alınacağı ve toplantıların yapılacağı yoğun bir dönem gelecek hafta yaşanacak.

 

Alınan bilgiye göre, 7 Temmuz Salı günü “Hükümetin fındık stratejisi Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından açıklanacak. Eker'in yarın saat 10.00 da düzenleyeceği basın toplantısına Hazine Müsteşarı ve DPT Müsteşarı ile ilgili kuruluşların üst düzey bürokratları da katılacak. Eker, fındık tarımının içinde bulunduğu durum, hükümetin fındık üreticisine yönelik yeni stratejisi hakkında bilgi verecek ve gazetecilerin sorularını yanıtlayacak”  şeklinde basın kuruluşlarına geçilen açıklamaya rağmen hükümet adına yapılacak basın toplantısı ertelenmişti.

 

Hükümet adına açıklamanın, 13 Temmuz Pazartesi günü toplanacak Bakanlar Kurulu toplantısında konu yeniden ele alındıktan sonra hafta ortasında bu kez Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından açıklanması bekleniyor.

 

Hükümetin politikasının ilk açıklamanın özellikle üretici kesimlerinden gelen baskıya rağmen yapılmamasına rağmen, pek fazla değişikliğe gidilmeden ürün destekli olarak aynı şekilde ilan edileceği bildirildi.

 

Bu arada Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından da, “Ülkemiz için stratejik öneme sahip olan fındığın gerek dünyada gerekse ülkemizde üretim, tüketim ve pazarlanmasında uygulanan politikalar ve gelişmelerin değerlendirilmesi amacıyla” 15 Temmuz Çarşamba günü Ankara’da Fındık Sektör Toplantısı düzenlendi.

 

Toplantıya fındık sektörüyle ilgili kamu kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri çağrıldı.

 

Rekolte Tahminleri Arasındaki Uçurum..

 

Bu arada, 2009 ürünü fındığın rekoltesi ile ilgili son tahminlerin de bu günlerde yapılması bekleniyor.

 

Çeşitli kuruluşlar tarafından yapılan rekolte tahminleri arasında büyük farklılıklar bulunuyor.

 

Rekolte tahminleri 400 bin ila 600 bin ton arasında değişiyor.  Gerçekçi tahminlerin ise 550 bin ton civarında olduğu ifade edilirken, özellikle 400 bin ton tahmini yapanlarla ilgili de ciddi suçlamalar yapılıyor.

 

Turan Karadeniz’in Yanılması…

                                  

Tahminde bulunanlar arasında Ordu Üniversitesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz’in yaptığı tespitin çok düşük çıkması geçmişe yönelik bazı sorgulamaları da gündeme getirdi.

 

2005 yılında 600 bin ton olarak gerçekleşen rekolteyi Fiskobirlik adına 450 bin ton olarak tahmin eden Prof. Dr. Karadeniz’in düşük tespiti yüzünden Fiskobirlik alım fiyat ve politikasını yanlış oluşturarak, bugünkü içinden çıkamayacağı durumun içine düşürülmüştü.

 

Öte yandan, 2009 ürünü fındığın toplanması ve pazara indirilme tarihleri de illere göre gelecek hafta oluşturulacak komisyonlar tarafından belirlenerek ilan edilecek.

 

Fındığın muhtemelen Ağustos ayının ikinci haftasında sahil kesimlerinde toplanmaya başlanacak.

Toplam Okunma Sayısı : 2051

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com