Rehber :
   
Otel
Uzunkum Otel
Büyük Sümela Otel
Hotel Eray
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
19.08.2008
Fındıkta randıman için neler yaplımalı?


         Türkiye’nin üretiminde söz sahibi olduğu en önemli tarımsal ihraç ürünü fındığın pazara daha kaliteli ve randımanlı bir şekilde ulaştırılması ve ihracatının da sürdürülebilir olması üreticilerin bazı hususlara dikkat etmesi gerektiği belirtildi.
Türkiye, dünya fındık üretiminin yüzde 70’den fazlasını tek başına gerçekleştirirken, üretim ve pazarlama sırasında üreticilerin bazı kurallara riayet etmemesinin fındıkta kalite ve randıman kaybına ve ihracatta da çeşitli sıkıntılara yol açtığı kaydedildi. Bu durumun önüne geçilmesi amacıyla Fındık Tanıtım Grubu tarafından hazırlanan ve üreticilere dağıtılan broşürlerde fındığın hasadından kurutulmasına ve depolanmasından pazarlanmasına kadar uyulması gereken kurallar anlatıldı.
Kaliteli fındığın gıda olarak güvenli, besin özelliklerini ve kendine has lezzeti uzun süre koruyacak şekilde üretilen fındık olduğunun vurgulandığı bilgilendirme broşüründe, ürünün bu özelliklere sahip olması için bazı kurallara uyulmasının şart olduğu ifade edildi.
Fındığın tam olgunluğa ulaşmadan hasada başlanılmamasına dikkat çekilerek olgunlaşmadan toplanan fındıkların kurutma süresinin uzayacağı, buruşukluk oranının artacağı, randımanının düşeceği ve kalitesinin düşeceği belirtildi.
Fındığın yerden toplanmasının tavsiye edildiği açıklamada, bunun işçiliği yüzde 30-40 oranında azaltacağı ve randımanı artıracağı vurgulanarak üreticilerin uyması gereken kurallar şu şekilde sıralandı:
“Silkeleyerek fındık toplama işleminde yere mutlaka örtü seriniz. Fındığı yerde bekletmeyiniz. Mümkünse üç aşamada silkeleyerek toplayınız”
“Dünyada ayrı bir yeri ve önemi olan tombul fındığın kalitesini ve değerini korumak için diğer çeşitlerle karıştırmayınız”

          FINDIĞI KESİNLİKLE ÇUVALDA BEKLETMEYİN

         “Toplanan kavsaklı (yeşil kabuğundan çıkarılmamış) kabuklu fındıkları aynı gün harmana getiriniz. Mümkün olmuyorsa bahçenin müsait bir yerinde ve tente üzerinde küçük yığınlar halinde açıkta bekletiniz. Kesinlikle çuvalda bekletmeyiniz”
“Yeşil kabuğundan çıkarılmamış kabuklu fındıklar çuvallarda sıkıştırılarak istiflenerek uzun süre bekletilirse kızışma yapar, çürür, küflenir ve randıman kaybına uğrar”
“Harmana getirilen fındıkları küçük öbekler halinde aralıklı olarak harmana bırakınız. Büyük yığınlar yapmayınız ve 2-3 gün sonra bu öbekleri dağıtarak 15-20 santimetre kalınlığında seriniz. Yeşilken değil iyice solduktan sonra patoza veriniz”

          NAYLON ÖRTÜYÜ FINDIKLA TEMAS EDECEK ŞEKİLDE SERMEYİN

          “Fındığı yağmurdan korumak için kullandığınız naylon örtüyü fındıktan en az 20-30 santimetre yüksekliğinde çardak yaparak fındığın üstünü örtünüz. Naylon örtüyü kesinlikle fındığın üzerine sererek temas edecek şekilde örtmeyiniz”
“Patoz ile çec haline getirilen fındıkları harman yerinde bez veya jüt (naylon olmayan) tenteler üstünde 5-6 santimetre kalınlıkta sererek ve günde en az 2-3 kez karıştırmak suretiyle açık havada iyice kurutunuz”
“İyice kurutulmuş fındığı vantilatörden geçiriniz. İçindeki kabuğundan ayrılmış iç fındıkları hoduk, taş, yabancı maddeleri ve diğer çeşitleri ayıklayınız”
“Kurumuş fındıkları soğumadan yığın haline getirmeyiniz ve fındığınızı sıcak olarak çuvallamayınız. Çuvallama işlemini sabah erken veya akşam güneş battıktan sonra geç saatte yapınız”
“Kurutulan fındıkları hava alabilen jüt çuvallara doldurarak rutubetsiz, havadar ve temiz depolarda muhafaza ediniz. Depoları sık sık havalandırın”
Yapılan tavsiyelerin sonunda, Türk fındığının verim ve kalitesinin yükseltilmesinin milli bir görev olduğu vurgulanarak yüksek randımanın hem ülkeye, hem de üreticiye güç sağlayacağı ifade edildi.

Toplam Okunma Sayısı : 3032

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com