Rehber :
   
Şekerleme ve Şeker Ürünleri
Karabekir Şekerleme
Celaloğlu Arzu Helva
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
22.07.2009
"Kentin Tarihi Dokusuna Tezat Edecek Hiçbir Yapılaşmaya İzin Vermem"


Seçildikten yaklaşık 3.5 ay sonra ilk kez Trabzon’dan uzun süreli ayrı kalan Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Olimpiyat bayrağını devralmak için heyecanla beklediği Finlandiya’nın Tampere kentinden bakarak kısa bir Trabzon değerlendirmesi yaptı.

 

Uçsuz bucaksız ağaç cenneti bir ova niteliğinde olan Tampere’nin sağdan sola, yukarıdan aşağıya uzanan genişlikleri 10 ile 40 metre arasında değişen sokak ve caddelerini her gün arşınlarken, “Trabzon’a bunları nasıl taşırım? Nasıl tarihi kentime sahil rüzgarlarını dağlara kadar taşıyacak geniş koridorlarla açarım?” diye hesap yapan Orhan Gümrükçüoğlu “İnanıyorum. Umutluyum. Tampere kadar olabilmek imkanı yok. Ama, Trabzon nefes alacak sokak ve caddelere kavuşacak. Çünkü, bir olimpiyat kentine bu yakışır” dedi.

 

Bunun için de kendine kısa hedef olarak kısaca Gençlik Olimpiyatları olarak nitelenen Temmuz 2011’de yapılacak 11. Avrupa Olimpik Gençlik Oyunları’nı seçen Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu binlerce kilometre uzaktan Trabzon’u şöyle anlatılıyor:

 

“İlk kez Trabzon’dan bu kadar ayrı kalıyorum. Tampere’de 3 bin 600 sporcunun 9 branşta yapıldığı olimpiyatların bayrağını devir alacak ve Trabzon’a taşıyacağız. Gördüklerimiz, edindiğimiz izlenimler olimpiyatları başarıyla organize edeceğimize olan inancımızı daha da arttırmıştır.

 

2011 sadece benim kentimde yaşayanların tarihi ve onurlu bir işe tanıklık etmelerine neden olacak. Biliyorum ki, olimpiyatlar Trabzon’un kaderini değiştirecek.


Arnavut Kaldırımları Geri Gelecek..

 

Tampere’nin kuruluşu bizim kadar eskilere dayanmadığı için daha iyi planlanmış. Var olanlar kültür varlıkları da çok iyi korunmuş. Planlayanlarda sorumluluk bilinciyle hareket ederek görevlerini layıkıyla yerine getirmişler.

 

Bizim Arnavut kaldırımlarımız bu şehrin her tarafından var. Keşke bizdekileri de tam olarak koruyabilseydik. Asfaltın soğukluğuna yaşayan, yaşamak isteyen Trabzon’u mahkum etmeseydik. Ama, bir yerden başlayacağız. O kaldırımlar, o tarihi doku olabileceğinin azamisi ölçüsünde ortaya çıkacak, çıkaracağız.

 

Tampere’de belediye başkanlığı yapmak kolay diye düşünsem de, yaşayan Trabzon aklıma gelince heyecanım bir başka artıyor. Bir şehir tarihini, canlılığını sadece binalarıyla değil, insanlarıyla da ortaya koyar. Biz Trabzon’un tarifini böyle yapıyoruz.

 

Tarihi Dokuyu Bozmadan Şehir Hava Alacak

 

Tarihi dokuyu öne çıkarırken, şehre hava aldıracak büyük bulvarlar için de gerekenler yapılıyor. Erdoğdu yolu, Bahçecik caddesi, ikinci Tanjant projesi ve de özellikle ara sokakların yeniden özellikle yayalar için harekete geçirilmesi.. Dedim ya, olimpiyatlar ve sonrasında bambaşka bir Trabzon’u şimdiden görüyorum.

 

Belediye başkanlığım döneminde güzel kentimin görünümünü bozacak hiçbir yapılaşmaya asla müsaade etmem. Atapark, Ortahisar, İskenderpaşa etrafı, Ayasofya, Kızlar Manastırı sadece benim değil, Trabzon’da yaşayan, Trabzon’u seven herkesin özenle koruması hareket etmesi gereken yerler..


Kendimizi Adam Gibi Hazırlayacağız

 

2011’den söz ederken, sadece Trabzon’un fiziki gelişimini kast ettiğimizi zannetmesinler. Trabzon olimpiyatlarla, sevgi ve hoşgörüyle nelerin yapılabileceğini, sadece kentimize gelecek insanlara değil, tüm dünyaya göstereceğiz. Kendimizi adam gibi hazırlayacağız. Eksiklerimizi tamamlayacağız. Var olan ama kısmen küllenmiş tarihi anlayışımızı sahaya, salona, sokaklara, caddelere, her yere ve herkese yansıtacağız. Bir dünya kenti olan Trabzon, bir bütün halinde bunu yapacaktır. Yapmalıdır. Çünkü bu kentin geleceğinde bu olimpiyatlar çok önemli bir dönüm noktasıdır.

 

Sadece Trabzonlulara değil, Karadenizlilere, Türk halkına çağrım, insan sevgisi, kardeşlik, hoşgörü, paylaşımın en iyi sergilendiği yerler olan sportif hareketleri hem kendimiz hem de insanlığın mutluluğu için çok ama çok iyi kullanalım.

 

Bunun içinde Bakanı ile Genel Müdürleri ile, bürokratları, sivil toplum örgütleri, üniversiteleri, okulları, spor kulüpleri ile hepimiz ayağa kalkmalıyız. Gece gündüz demeden bilgimizi ve becerilerimizi arttırarak Türkiye’nin parlayan yıldızı olacak Trabzon’a tahsis etmeliyiz.  Bunun için bu kente yaşayan-yaşamayan herkesten katkı bekliyorum.

Toplam Okunma Sayısı : 2044

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com