Rehber :
   
Dernekler
gulnet
Trabzon Liselerinden Y.K.D.D.V.
Trabzon SİAD
KARGİD
Trabzonspor
Trabzonsporlu Profesyonel FD
Trabzon BİLSEM
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
26.07.2009
Akçaabat Köftesi'ne Coğrafik İşaret


TTSO, Akçaabat Köftesi’ne Türk Patent Enstitüsü’nden Coğrafik İşaret Çıkardı..Başkan Hacısalihoğlu: Akçaabat Köftesi Her Yerde Kalitesi Artacak.
Akçaabat Köftesi, Türk Patent Enstitüsü Coğrafik İşaret ile tescillendi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın Türk Patent Enstitüsü’ne, Akçaabat Köftesi için coğrafik işaret tescili için yaptığı başvuru kabul edildi.

Coğrafik İşaret ile koruma altına alınan yöresel değerimiz olan Akçaabat Köftesi için Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda basın toplantısı düzenlendi.


Basın toplantısı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, TTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Adnan Sağlam, Erkut Çelebi, ve TTSO 33. grup Yiyecek ve İçecek Sunum Hizmetleri Meslek Gurubu Komitesi adına Nihat Aydın, Ayhan Sürmen ve Zehra Numanoğlu katılımı ile yapıldı.


Toplantıda yaptığı açıklama, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın, Türk Patent Enstitüsü’ ne yapmış olduğu başvurunun, 22.07.2007 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi. Böylelikle Türk Patent Enstitüsü tarafından uygun bulunan başvurunun 6 ay içerisinde itiraz gelmemesi durumunda tescil süreci tamamlanacağını bildirdi.

TTSO tarafından 2008 yılının Nisan ayında başlatılan tescil çalışması; 31.07.2008 tarihi itibari ile işleme alındığını belirten Başkan Hacısalihoğlu, söz konusu tescille artık Akçaabat Köftesi standartlara uygun olarak üretileceğini söyledi.

AKÇAABAT KÖFTESİ ÜRETİMİ YAPMAK İSTEYENLER TTSO’YA BAŞVURACAK

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Akçaabat köftesinin üretimini yapmak isteyen firmalar, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasına başvurmak suretiyle söz konusu üretimi standartlara uygun yapılıp yapılmadığının araştırılmasından sonra belgeleneceğini açıkladı.

AKÇABAT KÖFTESİ KORUMA ALTINA ALINMIŞTIR

“Akçaabat Köftesi” için yapılan çalışma ile, bu ürünün gerek yerelde gerekse yurt çapında standartlarının korunmasının amaçlandığını belirten Başkan Hacısalihoğlu, “ “Akçaabat Köftesi”nin ünü bugün bütün dünyaya yayılmıştır.  Artık bu ürünün kalitesini korumak en başta bu bölge insanının tabii görevidir. İlk kez tadanlara, ‘Akçaabat Köftesi Bu mudur ?’ şeklinde dedirtmemek için çalışıyoruz. Bu alanda yakalanan başarıya bir kez gölge düşürüldü mü, bir daha toparlamak zordur. ‘Akçaabat Köftesi’ bu kadar ünlenince her yerde bilende bilmeyen de bu adı kullanarak köfte satıyor. Ama bu mümkün değil. Çünkü gerçek ‘Akçaabat Köftesi’ bu ilçemizin sınırlarında üretilebilen bir değerdir. Trabzon’un her tarafında bu kaliteyi tatmak mümkündür. Amacımız aynı lezzet ve tadın tüm yurt genelinde oluşmasını sağlamaktır.”diye konuştu.

AKÇAABAT KÖFTESİNİN DENETİMİ

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Akçaabat köftesinin denetimi Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının koordinatörlüğünde yapılacağı aktardı. Denetimin, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Akçaabat Belediyesi ve konusunda uzman en az 3 ustanın katılımı ile oluşturulacak bir komisyon tarafından yürütüleceğini ifade etti. Komisyon görev dağılımını kendi arasında gerçekleştireceğini kaydetti.

COĞRAFİ İŞARETİ HAKSIZ KULLANANLAR YASAL CEZALAR İLE MUTATAP OLACAK

Akçaabat köftesinin denetimi ve kontrolü söz konusu Komisyonun kontrolü altında olduğunu belirten Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, “ Coğrafi İşareti haksız şekilde kullananlar ile ilgili yasal takibat başlatılacaktır. Komisyon denetimini 6 ayda bir düzenli olarak, ihtiyaç duyulduğunda ve şikâyet durumunda ise her zaman yapılabilecektir. “şeklinde konuştu.

DOĞU KARADENİZ DE BİR ÇOK DEĞERİMİZ COĞRAFİK İŞARETTEN YOKSUN

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Amacımız bölgenin önemli değerleri olan bölgeye has ürünlerin, özelliklerini koruyarak belli standartlarda üretimini ve tanıtımını sağlamak olduğunu anımsatarak, “ Bu çalışmalarımızla, yerel üretimlerimizi marka haline getirmeyi hedefliyoruz. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bir çok değerimizin coğrafi işaretlerinin tescili yok denecek kadar az.” şeklinde konuştu.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü.

ALTIN HASIR VE ÇARŞIBAŞI KEŞANI DA COĞRAFİK İŞARET ALMIŞTI

“Daha önce yine Odamızca başlatılan bir çalışma ile “Altın Hasır ve Telkarisi” ve “Çarşıbaşı Keşanı”nı tescil edilerek yerel ekonomi adına koruma altına alınmıştı. Yine Trabzon Vakfıkebir Ekmeği başvurusu yapılan yöresel değerlerimizden biridir. Yerel üretimlerimize bu anlamda sahip çıkmamız çok önem arz ediyor.

Trabzon’un diğer yerel ekonomik değerlerinin Coğrafik İşaret Tescillerinin sağlanması için çalışmalarımız devam ediyor.

Özellikle  Doğu Karadeniz Bölgesi’ne özgün geleneksel yerel üretimlerin bölge dışından oluşan talepler doğrultusunda, farklı il ve bölgelerde üretimlerinin arttığını, bunun önüne geçilmesi için mutlaka var olan zenginliklerimizin korunması için Türk Patent Enstitüsü’nden Coğrafi işaretlerin bölge adına çıkarılması, bütün ilgili kesimlerin sorumluluğunda olan bir görevdir.

Akçaabat Köftesi ile başlatılan bu süreçte, Bölgemiz için, bölgeye has ürünlerin korunması konusunda önemli fırsatların olduğuna inanıyoruz.

Bu konuda bizlerden desteğini esirgemeyen, Akçaabat Belediye Başkanlığı’na, Akçaabat Köftesi üreticilerimize ve ustalarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Önümüzdeki dönemde bu değerimizi korumak üzere bütün Trabzonluları göreve davet ediyoruz.”

AKÇAABAT BELEDİYE BAŞKANI ŞEFİK TÜRKMEN: TTSO’YA TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen’de toplantıda yaptığı konuşmada, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO)’na Akçaabat Köftesine coğraf ik işaret kazandırarak koruma altına alınmasından ötürü teşekkür etti.

Başkan Türkmen, Akçaabat Belediyesi olarak daha önce Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulunduklarını ancak Belediye olarak bunun mümkün olmadığını kendilerine iletildiğini anımsattı.

TTSO’nun, bölgemizdeki en değerli ürün olan Akçaabat köftesine sahip çıkmasını takdirle karşıladığını belirterek,” TTSO bu duruma el attı ve kısa sürede de tamamlamayı başardı. Bu coğrafik işaretin alınmasında ki mali külfeti ise karşıladı. Artık Akçaabat köftesi bütün Türkiye’de tanınıyor.  Ancak ne yazık ki standartlardan uzak üretimler yapılıyor . Bu bölgemizde ki tüketimi olumsuz etkiliyordu. Lokantalarda belirli standartlar var. Buranın etini kullanmadığı, yada usulü bilmediği için iyi Akçaabat köftesi üretilemiyordu. Artık usulüne göre üretmeleri mümkün. Bizlerde kaliteyi daha üst düzeylere taşıyacağız.”diye konuştu.

NİHAT USTA: ÇOK DAHA İYİ KÖFTE YAPACAĞIZ

Akçaabat Köftesi’nin coğrafi İşaret kazanmasının artık sektörü daha kaliteli üretime teşvik edeceğini belirten TTSO Meclis Üyesi Nihat Usta, Trabzon önemli bir ekonomik değerine sahip çıkmakla büyük bir kazanç sağlamış olduğunu sözlerine ekledi.

 
 
 

Toplam Okunma Sayısı : 2624

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com