Rehber :
   
Kitap & Kırtasiye
Ant Kitap Kırtasiye
Nokta Kitabevi
Karaoğlu Kırtasiye
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       

    Fatih Hamamı

 Adres:

Hacı Kasım Camii Karşısı Tanjant/Trabzon/TÜRKİYE

  Web:

-

 Telefon:

0537 201 11 50

 Fax:

-

 E-Mail:

-

 

 

 

 

 

 

       1963 doğumlu Yüksel Demirtaş. 1977 yılından bu güne çeşitli iş sektörlerinde çalışmıştır. 1990 yılında devraldığı Fatih Hamamını restore ederek günümüz çağına en uygun hale getirmiştir. Diğer hamamlardan kendisini ayıran en büyük özelliği hamam içerisinde bulunan hamam sefasından sonra uygulanan şok havuz sisteminin bulunmasıdır. Şok havuz sisteminin uygulamasının sebebi vücuttaki kılcal damarları açması ve kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olmasıdır. Hedefleri yine bu gibi tarihi bölgelerdeki yapılara kendilerine özgü tasarımlarla restore edip Trabzon turizmine kazandırmak olacaktır. İşletmeci Yüksel Demirtaş ve Gülkom Bilgisayar olarak Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ ne katkılarından dolayı teşekkür ederiz.
        13. yüzyıl Bizans hamamlarından olan bu yapı, fethe müteakip yine aynı gaye ile kullanılmıştır. 1461 tarihinde Fatih Sultan Mehmet II. Trabzon'u fethettiğinde bu hamamda yıkanmıştır. Hatta yıkandığı kurna halen muhafaza edilmektedir.
Kadın ve erkeklere mahsus bölümü olmayıp, tek taraflı olan hamam, şimdi olduğu gibi geçmiştede haftanın belirli günleri kadınlara ayrılırdı. İçerisine doğu kısmındaki bahçe kapışım geçip, kuzey girişiyle varılır. Girişi soyunma yeri teşkil eder. Burası alttan ahşap direklerin beslediği çokgen bir çatıyla örtülüdür. Çatıda iç mekanın aydınlatılması için pencereler bulunmaktadır. Soyunma yerinden doğuda bulunan tek kapıyla diğer bölümlere geçilir.
Soğukluk küçük tutulmuş ve üzeri tonozlarla örtülüdür. Sıcaklık kısmının üzerinde tek bir kubbe yer alır. Kubbeyi yanlardan tonozlar besler. Sıcaklık bölümünün zemininde küçük bir göbek taşı bulunur. Hamamın bir halveti ve 7 kurnası vardır. Külhan kısmı doğu yönünde, bahçededir. Yapı, en son 1978 yılında tamir ettirilmiş olup, Vakıflara aittir.

 
     
     


GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com