Rehber :
   
Yöresel Mutfaklar
Beton Helva
Lokma Tatlı
Tamamını Göster...
   
    Kullanıcı Adı:   
    Parola:           
                       
TURİZM MERKEZLERİ
           TURİZM MERKEZLERİ
Uzungöl 25.12.2003 tarih ve 6692 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile "Özel Çevre Koruma Alanı" ilan edilmiştir.
 
İlimize özgü turizm çeşidi olan yayla turizmi çalışmaları kapsamında 6 yaylamız Bakanlar Kurulu Kararı turizm merkezi ilan edilmiştir. Bunlar;
 
        1- MAÇKA - ŞOLMA TURİZM MERKEZİ
 
5 Mart 1990 tarih ve 20452 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Merkezi ilan edilmiştir.
 
Maçka ilçesi güney çıkışından başlayarak 22 km.'lik toprak yolla Mağura Yaylası üzerinden bu yaylaya ulaşılır. 1800 m. yüksekliğindeki yaylada bakkal, kasap, kahvehane ve telefon hizmetleri vardır.
 
        2- TRABZON - TONYA - ARMUTLU - GÜMÜŞHANE - KÜRTÜN - ERİKBELİ TURİZM MERKEZİ
 
5 Mart 1990 tarih ve 20452 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Merkezi ilan edilmiştir.
 
Tonya'dan 25 ve Şalpazarı'ndan 34 km.'lik yollarla ulaşılabilen 1800 m. rakımlı bir yayladır. Fırın, kahvehane, bakkal ve telefon hizmetleri vardır.
 
        3- AKÇAABAT - KARADAĞ TURİZM MERKEZİ
 
5 Mart 1990 tarih ve 20452 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Merkezi ilan edilmiştir.
 
Adını 1946 m.'lik Karadağ tepesinden alan yaylaya Vakfıkebir'den ve Düzköy'den ulaşılabilir. Bakkal, fırın, kahvehane ve lokanta vardır.
 
        4- ARAKLI - PAZARCIK TURİZM MERKEZİ
 
20 Mayıs 1991 tarih ve 20876 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Merkezi ilan edilmiştir.
 
Karadere güzergahında Araklı'nın 60 km. güneyindedir. Yağmurdere üzerinden Gümüşhane'ye, Aydıntepe üzerinden de Bayburt'a ulaşan yolların geçtiği bir yayla köy merkezidir. Telefon ve alışveriş imkanları mevcuttur.
 
         5- ARAKLI - YEŞİLYURT - YILANTAŞ TURİZM MERKEZİ
 
10 Ocak 1998 tarih ve 23227 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Merkezi ilan edilmiştir.
 
Trabzon'a 64, Araklı'ya 33 km. mesafede bulunan yayla 10 km.'lik stabilize bir yolla Yeşilyurt beldesine bağlanır.
 
        6- MAÇKA - ÇAKIRGÖL TURİZM MERKEZİ
 
31 Aralık 2004 tarih ve 6692 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Merkezi ilan edilmiştir.
 
Maçka-Meryemana (Sumela) yolundan 58 km. mesafede ve denizden uzaklığı 2.504 metre olan yayla çevresinde Armutluk, Kırantaş, Akarsu, Aykarsa, Livayda, Kurugöl, Mesaraş, Furnoba, Kasapoğlu, Camiboğazı, Ortaoba ve Dereboyu yaylaları mevcuttur.
 
            BALIKLI GÖL
Bölgemizin coğrafi yapısı nedeniyle oluşan bir başka gölümüzdür. Balıklı Göl Akçaabat-Düzköy yolu üzerinden Hıdırnebi yaylasına çıkarken yol üzerindedir. Doğal güzelliği muhteşem olan bu gölümüz yazın birçok ziyaretçi tarafında dinlenme ve piknik alanı olarak kullanılır.
 
 
            ÇAKIRGÖL
Çakırgöl dağının kuzey eteklerindeki Mecit-Mescit yaylasının platosu üzerinde, Dilowal devri buzullarının çanağında bulunmaktadır. Çakırgöl büyük sirkinin (Buzyatağı) tabanını kaplayan göl, mide görünüşünde, denizden 2.533 m. yüksekliğindedir. Çevresi 1.160 m. boyu kimi yerlerde değişik olmasına karşın 250 m. arasında değişen bir yükselti ile çevrilmektedir. Güneyde 15-2 metreyi bulan derinliği öbür yanlarında daha sığcadır. Gölün güney bölümünü kaplayan büyük yarın altında, su yüzeyinden 20 m. yükseğinde falez biçiminde bir diklik bulunur. Bu dikliğin 50 m. gerisinde bulunan 8 su kaynağı (göze)nin suları küçük çağlayanlar biçiminde göle dökülür. Sular, burada tatlı ve durudur. Bu çağlayanların dışında gölün sol yanından gelip göle katılan bir dağ suyu daha vardır. Bu kaynak, gölün su düzeyinde bir değişiklik yapmadan artan sularını, yardığı Morez engelinden geçirip kuzeye doğru akan bir oluşturur. Daha aşağılarda, Değirmendere'nin bir kolu olan Meryemana vadisinden geçer. Gölde alabalık vardır. Çevre yeşilliği ile göl büyüleyici güzelliktedir.
 
           ÇALKÖY MAĞARASI
İlimiz Düzköy İlçesinin 5 km. güney kapısında denizden 1050 m. yükseklikte olup, aydınlatma ve gezi platformları tamamlanmıştır. Mağaranın içinde dış atmosfere dolinlerle olan irtibatı nedeniyle rahat bir hava haraketi vardır. Girişte kuru olan mağara atmosferinin mağaranın içerisinden akan dere nedeniyle iç kısımlarda nem bir kat daha artmaktadır.
 
            SERA GÖLU
Trabzon'un batısındaki Sera deresi üzerinde, kıyıdan 8 km. içerde Yıldızlı Beldesi sınırları içinde Demirtaş köyü yakınında bulunmaktadır. Dağ yamacının, 20 Şubat 1950'de kayması ile oluşan bir baraj gölüdür. Göl, Yıldızlı Beldesinden içeriye doğru 1 km. mesafededir. Vadi boyunca 2 km .lik bir uzunluk gösterir. Genişliği 150- 200 m. arasında değişir.
 
            UZUNGÖL
Trabzon'a 99 Km. ve Çaykara ilçesine 19 Km. uzaklıkta, deniz seviyesinden 1090 m. Yükseklikte bulunan Uzungöl, dik yamaçları ve muhteşem orman örtüsü ile Alplerin güzelliğini geride bırakmaktadır. Vadinin ortasında bulunan ve yamaçlardan düşen kayaların Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuş göl “Uzungöl” olarak bilinir ve çevreye aynı ad verilmiştir. Özellikle yakınındaki “şerah” köyünün yöreye uygun tarzda yapılmış eski ahşap evler, doğanın güzelliğini tamamlar.
 
Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken Uzungöl, sahip olduğu turistik potansiyeli bakımından çok zengindir. Çevrede trekking, kuş gözlem, botanik amaçlı turların yanı sıra daha yükseklerdeki dağların arasındaki göllere veya yakınlarındaki Şekersu, Demirkapı, Yaylaönü gibi diğer yaylalara geziler düzenleme olanağı vardır. Yaban hayatı bakımından Uzungöl çevresindeki dağlarda ayı, kurt, yaban keçisi, tilki, Kafkas dağ horozu gibi hayvan türleri barınmaktadır.

           Tasarım ve verilerin izinsiz kullanılması yasaktır. Copyriht © Gülnet İnternet Hizmetleri
          
www.visittrabzon.com  www.karadenizinincisi.com
 
 

GülNet İnternet Hizmetleri, GülKom Mühendislik Bilgisayar Ltd.Şti.
Gazipaşa Mah. Cudi Bey Mektep Sok.Mahmut Reis Apt. No:7 Kat:2 Daire:4 Trabzon / TÜRKİYE
Tel: +90 462 326 61 42 - Fax: 0 (462) 326 99 59
E-mail: info@visittrabzon.com